Το Miss Clara στη Στοκχόλμη δίνει μαθήματα για το πώς πρέπει να είναι ένα boutique ξενοδοχείο και ποιες υπηρεσίες πρέπει να παρέχει!

Τα boutique ξενοδοχεία, αν και αποτελούν το μεγαλύτερο trend tης ξενοδοχειακής αγοράς είναι ένας όρος ασαφής χωρίς καθορισμένα χαρακτηριστικά και προσδοκίες. Σήμερα όλο και περισσότερα ξενοδοχεία αυτοπροσδιορίζονται ως “boutique”, καθώς αυτόματα γίνονται πιο ελκυστικά στους ταξιδιώτες και καθώς η αγορά μεγαλώνει, να απαιτεί περισσότερο προσδιορισμό στον όρο “boutique ξενοδοχείο”!

Αρχικά η έννοια boutique αναφερόταν σε μικρότερης κλίμακας ξενοδοχεία με επίκεντρο το ιδιαίτερο design και την εμπνευσμένη αισθητική. Στη πορεία του χρόνου, όμως η έννοια boutique άρχισε να απαιτεί παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως στο προσωπικό service αλλά και στις πιο ιδιαίτερες υπηρεσίες με τον όρο να έχει εξελιχθεί από “boutique ξενοδοχεία” σε «boutique φιλοξενία»!

Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τον όρο του boutique ξενοδοχείου επισκεφτήκαμε το ξενοδοχείο Miss Clara στη Στοκχόλμη, που αποτελεί ένα πραγματικό case study boutique ξενοδοχείου τόσο σε επίπεδο design όσο και σε επίπεδο εμπειρίας. To Miss Clara σε λιγότερο από 2 χρόνια λειτουργίας κατόρθωσε να συμπεριληφθεί μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της Στοκχόλμης και να αποτελεί πραγματικό παράδειγμα boutique ξενοδοχείου που διδάσκει και εμπνέει την παγκόσμια ξενοδοχειακή αγορά!

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Miss Clara να αποτελεί πρότυπο ενός boutique ξενοδοχείου?

Οι δημιουργοί του ξενοδοχείου σεβάστηκαν την ιστορία του κτηρίου δημιουργώντας το μοναδικό Miss Clara Concept.

miss clara boutique ξενοδοχείο

Είναι σχεδόν αυτονόητο, ότι ένα boutique ξενοδοχείο πρέπει να έχει μια εμπνευσμένη εμπειρία από πίσω του, που όχι μόνο θα καθορίζει την εμπειρία, αλλά και θα εμπνέει τους ταξιδιώτες. Στο Miss Clara η ιστορία του ξεκινάει από το ίδιο του το όνομα, αφού η κυρία  Clara Strömberg είναι πρόσωπο υπαρκτό που πρωτοστατούσε στο κτήριο για χρόνια. Το κτήριο του Miss Clara αποτελούσε ένα αποκλειστικό σχολείο για κορίτσια για περίπου 40 χρόνια με την Clara Strömberg να αποτελεί μια από τις δυναμικότερες διευθύντριες, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια που σπούδαζαν σε αυτό. Οι δημιουργοί του ξενοδοχείου όχι μόνο σεβάστηκαν την σημαντική εμπειρία που προυπήρχε, αλλά έκαναν την Miss Clara το σύμβολο του καταλύματος, φτιάχνοντας ένα ξενοδοχείο με μοναδικό concept.

Το Design του ξενοδοχείου εμπνέεται από ένα αρχιτεκτονικό πάντρεμα 100 ετών που του προσδίδει την απαραίτητη μοναδικότητα.

υπνοδωμάτιο miss clara boutique ξενοδοχείο

Το κτήριο του Miss Clara έχει εκ φύσεως μια μοναδική Design άποψη, αφού σχεδιάστηκε το 1910 από τους αρχιτέκτονες Hagström & Ekman με βασικό άξονα την σύγχρονη για την εποχή Art Nouveau αισθητική. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια βάση για την ανάπτυξη του boutique χαρακτήρα του καταλύματος. Οι εμπνευστές όμως του ξενοδοχείου δεν έμειναν σε αυτό, αλλά επένδυσαν στην σύγχρονη ανάδειξή του προσκαλώντας τον παγκοσμίου φήμης Σουηδό Αρχιτέκτονα Gert Wingårdh, ο οποίος και ανέλαβε την πραγματοποίηση του Design Concept του Miss Clara. Διατηρώντας πολλά από τα κλασσικά στοιχεία του κτηρίου, όπως τα πατώματα στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και την κλασσική σκάλα του «σχολείου» ο Gert Wingårdh δημιούργησε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο, με πραγματική «ταυτότητα χώρου» που συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία μιας boutique εμπειρίας.

Οι υπηρεσίες του Miss Clara είναι μη αναμενόμενες και δημιουργούν αξιομνημόνευτες και φωτογραφίσιμες εμπειρίες.

bed selfie stories σε boutique ξενοδοχείο

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή ένα boutique ξενοδοχείο πρέπει να εστιάζει στο μη αναμενόμενο, αλλά και στις ιδιαίτερες παροχές και το Miss Clara φαίνεται να το γνωρίζει καλά. Κατά την είσοδό σου στο δωμάτιο ένα πράγμα σουτραβάει την προσοχή. Ο δίσκος πάνω στο κρεβάτι που σε προδιαθέτει αφενός να τον φωτογραφίσεις αλλά και να ψάξεις άμεσα τα μενού, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φας στο κρεβάτι! Η έκπληξη όμως συνεχίζεται όταν ανακαλύπτεις ότι μπορείς να παραγγείλεις ακόμη και Pizza από το διπλανό κατάστημα. Βέβαια το γεγονός αυτό το γνωρίζεις καλά, αν έχεις διαβάσει τις κριτικές για το κατάλυμα καθώς είναι κάτι που αναφέρεται με θετικό πρόσημο συχνά. Η δημιουργία πρωτότυπων εμπειριών είναι καθοριστικής σημασίας για την boutique υπόσταση ενός ξενοδοχείου, καθώς αυτό ακριβώς είναι που ο ταξιδιώτης αναζητά. Αν και το in room dining είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Miss Clara, υπάρχει και μεγάλος κατάλογος από unexpected παροχές που κάνουν την εμπειρία μοναδική όπως το «καλαπόδι» που παρέχεται, το ειδικό μαξιλαράκι για να κάθεσαι στο ειδικό έπιπλο και να θαυμάζεις τη θέα αλλά και τα high branded amenities που σίγουρα θα ψάξεις να αγοράσεις στο αεροδρόμιο.

Το εστιατόριο του ξενοδοχείου είναι talk of the town δίνοντας παλμό στην εμπειρία.

γαστρονομία στο boutique ξενοδοχείο miss clara

Το εστιατόριο ενός boutique  ξενοδοχείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του, με το πρωινό αλλά και την συνολική του ατμόσφαιρα να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Και εννοείται από το Miss Clara δεν θα μπορούσε να απουσιάζει τόσο το εξαιρετικό πρωινό, αλλά και η εξαιρετική αίσθηση του χώρου. Το εστιατόριο του Miss Clara προσφέρει ένα από τα καλύτερα πρωινά της πόλης, και δεν θα μπορούσε και διαφορετικά καθώς αποτελεί ούτως ή άλλως ένα από τα πλέον γνωστά εστιατόρια της Στοκχόλμης. Η κοινωνική αίσθηση που δίνει το διαρκώς γεμάτο εστιατόριο, κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται τον παλμό της πόλης και να λαμβάνει τα θετικά vibes του απογειώνουν την εμπειρία διαμονής. Καθοριστικό ρόλο παίζει η σωστή διαμόρφωση του χώρου, αφού το κοινό του εστιατορίου δεν ενοχλεί την εμπειρία διαμονής κάνοντας το δημοφιλές εστιατόριο του Miss Clara ακόμη ένα boutique πλεονέκτημα.

 Αν και το Service είναι εξαιρετικό δεν υπάρχει προσωπικό!

φιλοξενια miss clara boutique ξενοδοχείο

Οι άνθρωποι ενός ξενοδοχείου καθορίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εμπειρίας. Από ένα boutique ξενοδοχείο, ο ταξιδιώτης περιμένει ένα πιο προσωποποιημένο service που θα τον κάνει να νοιώσει ότι φιλοξενείται σε ένα τοπικό σπίτι. Και οι λόγοι που το κατάφερε αυτό το Miss Clara είναι πολλοί. Αρχικά η επιλογή φρέσκων και ευγενικών φυσιογνωμιών του προσωπικού σε κάνει εξ αρχής να νιώσεις οικεία με το κατάλυμα. Σε αυτό σαφώς και βοηθάει η πιο χαλαρή ενδυμασία που δεν παραπέμπει σε υπαλλήλους μια επιχείρησης, αλλά σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να σε φιλοξενήσουν. Αν και υπάρχει reception, το προσωπικό κινείται και εκτός αυτής δίνοντας μια πιο χαλαρή εμπειρία, την οποία ενισχύει σαφώς και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός. Σε αντίθεση με τα κλασσικά ξενοδοχεία, την εξυπηρέτησή σου στο δωμάτιο (όπως για παράδειγμα η παροχή σίδερου) μπορεί να γίνει από την ίδια την receptionist δίνοντας έναν πιο προσωπικό τόνο φιλοξενίας. Το Miss Clara κατάφερε, λοιπόν, να παρέχει υψηλής ποιότητας service κάνοντας τους ανθρώπους τους να μοιάζουν με οικοδεσπότες, προσεγγίζοντας την Boutique Φιλοξενία με τον καλύτερο τρόπο.

Ένα Boutique Συμπέρασμα!

Όπως και με το Miss Clara τα boutique ξενοδοχεία θα πρέπει να φτιάξουν την δική τους μοναδική ιστορία, αλλά και ένα μοναδικό concept φιλοξενίας. Τα Boutique Ξενοδοχεία, δεν καθορίζονται μόνο από το Design αλλά και από την μοναδική εμπειρία που θέλουν να παρέχουν η οποία θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο το μεράκι και την θετική διάθεση για φιλοξενία.