Ανακαλύψτε το Hotel Sacher Salzburg, το δεύτερο ξενοδοχείο των Sacher Hotels, όπου το πιο διάσημο κέικ σοκολάτας στον κόσμο, αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την εμπειρία του καλεσμένου

7 mins read

Αποτελώντας το μοναδικό grand hotel στο Salzburg, και με το Hotel Sacher Wien να κουβαλάει τη φήμη του κορυφαίου luxury ξενοδοχείου στη Βιέννη, θα περίμενε κανείς ότι το Hotel Sacher Salzburg θα ήταν ένα όμορφο αλλά απόμακρο και απρόσωπο ξενοδοχείο πόλης. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο:  χρησιμοποιώντας το πιο διάσημο κέικ σοκολάτας στον κόσμο, το Original Sacher-Torte, σαν το βασικό του σημείο αναφοράς, το ξενοδοχείο έχει καταφέρει να προσφέρει μια εμπειρία διαμονής που όχι μόνο είναι απόλυτα αναβαθμισμένη, αλλά και φιλική, άμεση και, πάνω απ’ όλα, εμποτισμένη με σοκολάτα!

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Hotel Sacher Salzburg και θα ανακαλύψουμε το πόσο σημαντικό είναι για ένα ξενοδοχείο, όχι μόνο να διαθέτει ένα άμεσο και ξεκάθαρο ‘θέμα’, αλλά και να είναι σε θέση να το εντάσσει σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του.

 

Η Ιστορία

Hotel Sacher Salzburg

Βρισκόμαστε στο 1832, όταν λόγω μιας σύμπτωσης, δημιουργήθηκε το πιο διάσημο κέικ σοκολάτας στον κόσμο: το Original Sacher-Torte. Ο Franz Sacher, ο δεκαεξάχρονος βοηθός ενός σεφ σε ένα αριστοκρατικό σπίτι της Βιέννης, βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν του ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα σοκολατένιο κέικ που θα άφηνε πλήρως ικανοποιημένους τους καλεσμένους του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Η συνηθισμένη, λοιπόν, διαδικασία του να αναμειγνύει απλά υλικά μεταξύ τους, οδήγησε στη δημιουργία του πεντανόστιμου κέικ, η συνταγή του οποίου τελειοποιήθηκε από το γιο του Sacher, τον Eduard, ορισμένα χρόνια αργότερα.

Εκτός από το να τελειοποιήσει το κέικ του πατέρα του, ο Eduard ίδρυσε το 1876 και ένα ξενοδοχείο στη Βιέννη, με το όνομα Hotel Sacher. Το ξενοδοχείο αποτελεί έκτοτε ορόσημο για ολόκληρη την πόλη, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία luxury ξενοδοχεία της πόλης. Το 2000, οι τωρινοί ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου μετονόμασαν το ξενοδοχείο που κατείχαν στο Salzburg σε ‘Hotel Sacher Salzburg’, φέρνοντας τη λάμψη και το μεγαλείο του ξενοδοχείου της Βιέννης στη γραφική γενέτειρα του Μότσαρτ.

 

 

Ένα κέικ σοκολάτας γίνεται ξενοδοχειακό Concept

Hotel Sacher Salzburg

Αναγνωρίζοντας την παγκόσμια φήμη και επιρροή του Original Sacher-Torte, το Hotel Sacher Salzburg δεν είχε άλλη επιλογή από το αναπτύξει ολόκληρη τη φιλοσοφία του γύρω από το κέικ, αλλά και τη σοκολάτα γενικότερα. Σε όλες τις πτυχές του καταλύματος και σχεδόν σε κάθε εμπειρία που ζει ένας καλεσμένος στο ξενοδοχείο, το κέικ είναι περήφανα παρόν. Από τις σελίδες του room directory μέχρι και το τελευταίο εστιατόριο ή μπαρ του ξενοδοχείου, το Original Sacher-Torte βρίσκεται εκεί για να διηγηθεί την ιστορία του και να προσκαλέσει τους καλεσμένους να το δοκιμάσουν.

Αρκετά συχνά, παρατηρείται ότι ξενοδοχεία που διαθέτουν κάποιο χαρακτηριστικό προϊόν ή συνταγή, το προσφέρουν μόνο σαν είδος προς πώληση και μόνο στους πελάτες που θα αποφασίσουν να το αγοράσουν. Όχι όμως στο Hotel Sacher Salzburg! Γνωρίζοντας καλά την καταναλωτική τάση του ‘πρώτα δοκιμάζω, μετά αγοράζω’, το ξενοδοχείο φροντίζει ώστε ακόμα και ο τελευταίος καλεσμένος να δοκιμάσει έστω ένα μικρό κομμάτι του Original Sacher-Torte. Έτσι λοιπόν, το welcome treat σε κάθε δωμάτιο είναι ένας περίφημος ‘κύβος Sacher-torte’, ενώ όλοι οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν ένα ολόκληρο κομμάτι από το κέικ (σερβιρισμένο με άγλυκη κρέμα, όπως προτείνεται), κατά τη διάρκεια του πρωινού. Με την τακτική αυτή, όλοι δοκιμάζουν το κέικ και πείθονται πολύ πιο εύκολα να αγοράσουν ένα ολόκληρο για τους ίδιους ή για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Hotel Sacher Salzburg

Η σοκολάτα κυριαρχεί στην εμπειρία της διαμονής

Hotel Sacher Salzburg

Παίρνοντας το concept ένα βήμα παραπέρα, η ομάδα του ξενοδοχείου φρόντισε ώστε η σοκολάτα, το βασικό συστατικό του Original Sacher-Torte, να είναι πανταχού παρούσα! Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να έχεις κάτι πάντοτε μαζί σου; φορώντας το.

Όλα τα amenities στο μπάνιο, σαπούνι, σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα σώματος κ.λπ., είναι ειδικά παρασκευασμένα για το ξενοδοχείο, φροντίζοντας να αναδύουν μια ευχάριστη και διακριτική μυρωδιά σοκολάτας. Έχει, πραγματικά, πλάκα να βγαίνεις από το ντους με τα μαλλιά σου να μυρίζουν σαν μπάρα σοκολάτας ή να ξυπνάς το πρωί με το δέρμα σου να μυρίζει σαν σοκολατένια μους. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού; η σοκολάτα ‘κολλάει’ πραγματικά στο μυαλό (και τη μύτη) του πελάτη, συνεπώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να ζητήσει ένα κομμάτι Original Sacher-Torte σε κάθε περίσταση!

 

 

Ένα επιτυχημένο ξενοδοχείο, έχει, κατ’ αρχήν, την καθολική αποδοχή των ντόπιων κατοίκων

Hotel Sacher Salzburg

Παρόλο που τα ξενοδοχεία εστιάζουν πρωτίστως στη στόχευση ξένων επισκεπτών, που ταξιδεύουν είτε για αναψυχή είτε για δουλειά, έχει αποδειχτεί έμπρακτα ότι τα πιο επιτυχημένα καταλύματα είναι αυτά που κατορθώνουν να ενταχθούν στην τοπική πραγματικότητα της περιοχής τους και να ‘αγκαλιαστούν’ από το ντόπιο πληθυσμό. Το Hotel Sacher Salzburg έχει καταφέρει να το πετύχει αυτό στο μέγιστο βαθμό.

Εκτός από τα πολύ γνωστά του εστιατόρια, το Hotel Sacher Salzburg διαθέτει το περίφημο Café Sacher Salzburg, ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στην πόλη για καφέ, σνακ και γλυκό. Οι ντόπιοι επισκέπτονται το καφέ για να απολαύσουν το Original Sacher-Torte, καθώς το κέικ πωλείται μόνο εδώ. Το γεγονός ότι το καφέ είναι τόσο διάσημο στους ντόπιους, το καθιστά αμέσως πρώτη επιλογή και για τους ξένους επισκέπτες — είτε διαμένουν στο ξενοδοχείο είτε όχι. Γιατί, όταν συνειδητοποιείς ότι ένα από τα πιο γνωστά μέρη στην πόλη βρίσκεται στο ξενοδοχείο που διαμένεις, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναζητήσεις κάτι άλλο.

Και δεν είναι μόνο το καφέ. Το Hotel Sacher Salzburg φιλοξενεί και το Sacher Confiserie Salzburg, ένα πανέμορφο μικρό ζαχαροπλαστείο, που πουλάει — τι άλλο; — το περίφημο Sacher-torte. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, οι πελάτες του ξενοδοχείου ενθουσιάζονται όταν μαθαίνουν ότι ένα από τα πιο περιζήτητα ‘σουβενίρ’ της πόλης, πωλείται κάτω ακριβώς από το δωμάτιό τους!

Ξενοδοχειακό design που τηρεί την υπόσχεσή του για απόλυτη πολυτέλεια

Hotel Sacher Salzburg

Ο σχεδιασμός του Hotel Sacher Salzburg αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορία της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Τα έπιπλα, οι επικαλύψεις των τοίχων, τα χρώματα και όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, που σε κάνει να νιώθεις ότι θα κοιμηθείς στο υπνοδωμάτιο της Αυτοκράτειρας Σίσσι. Τα εξαιρετικά στρώματα και οι πολυτελείς παροχές ολοκληρώνουν την εμπειρία της διαμονής, δημιουργώντας μια απόλυτα θετική διάθεση για τον καλεσμένο.

Αλλά δεν είναι μόνο τα δωμάτια. Κάθε τμήμα του ξενοδοχείου, και ειδικά τα F&B outlets, έχει διαφορετικό στυλ και χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας τα υψηλά standards του ξενοδοχείου. Έτσι, το εστιατόριο Zirbelzimmer είναι διακοσμημένο με κυνηγητικά τρόπαια άγριου κυνηγιού, ενώ το κεντρικό μπαρ σε ταξιδεύει σε ένα κατακόκκινο δωμάτιο του 19ου αιώνα, διακοσμημένο με πίνακες και πολύτιμα χαλιά. Το design concept του ξενοδοχείου εκτείνεται και στους διαδρόμους του κτηρίου, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με υπέροχα παλιά έπιπλα, που χρονολογούνται στο 19ο και 20ό αιώνα.

 

Οι άνθρωποι, όπως πάντα, έχουν τον τελευταίο λόγο

Hotel Sacher Salzburg

Το Hotel Sacher Salzburg είναι περήφανο για την ειδικά επιλεγμένη ομάδα του από επαγγελματίες τουρισμού. Το προσωπικό καταφέρνει να ξεχωρίζει για την ευγένειά του, το ζεστό του χαμόγελο και την ανεπιτήδευτα φιλική του συμπεριφορά — κάτι που σπάνια συναντάται σε ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας.

Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη έκπληξη στο προσωπικό ήταν οι καμαριέρες, οι οποίες ήταν απίστευτα γλυκές και εξυπηρετικές (και μιλούσαν, επίσης, εξαιρετικά αγγλικά). Ήταν μια εικόνα που μας έκανε να πιστέψουμε για άλλη μια φορά ότι, όταν στη Hotelier Academy αποκαλούμε τις καμαριέρες τις ‘μαμάδες’ των ξενοδοχείων, έχουμε δίκιο!

Εξετάζοντας τις κριτικές του ξενοδοχείου στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι αυτή η προσωπική και φιλική συμπεριφορά του προσωπικού, είναι ένα από τα πιο συνήθη χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι καλεσμένοι, και οδηγεί, αναπόφευκτα, σε θετικές κριτικές!

 

 

Ένας επιτυχημένος επίλογος

Το Hotel Sacher Salzburg αποτελεί ένα πραγματικό case study, που δείχνει με ποιο τρόπο ένα πολυτελές ξενοδοχείο μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από όμορφα δωμάτια και ακριβές τιμές. Ένα luxury κατάλυμα μπορεί να είναι φιλικό, ζεστό και φιλόξενο, φροντίζοντας την ίδια στιγμή ότι όλοι οι πελάτες θα ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία, όχι μόνο μέσα στο ξενοδοχείο, αλλά και στον προορισμό γενικότερα.