Δείτε πώς ένα ξενοδοχείο ξεχώρισε από τον ανταγωνισμό, προσφέροντας μία urban εμπειρία στον επισκέπτη, δίνοντας έμφαση στο design!

8 mins read

Aν παρατηρήσουμε τα δημοφιλή listings σε ΟΤΑ’s, θα αντιληφθούμε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία πόλης ακολουθούν με μικρές αποκλίσεις τον ίδιο σχεδιαστικό κανόνα. Είθισται στους διάφορους προορισμούς, τα ξενοδοχεία να δανείζονται στοιχεία το ένα από το άλλο,  διαμορφώνοντας έτσι μία κοινή αισθητική design. Το γεγονός αυτό, προσδιορίζει όχι μόνο το επίπεδο του design που προσδοκά ο ταξιδιώτης να συναντήσει σε ένα ξενοδοχείο, αλλά διαμορφώνει ταυτόχρονα τις προσδοκίες που έχει, για τις εμπειρίες που θα βιώσει.

To Foundry Urban Luxury Suites, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, αποτέλεσε ίσως ένα από τα πλέον επαναστατικά ξενοδοχεία, αξιοποιώντας το design περισσότερο από την αισθητική. Έτσι, το ξενοδοχείο διαμόρφωσε μία νέα εμπειρία στο hotel design, αποτελώντας πρότυπο που αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου επιλέγουν να ακολουθήσουν. Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, δεν αποφάσισαν να δημιουργήσουν απλά άλλο ένα ξενοδοχείο σε μία από τις πλέον κεντρικές περιοχές της Αθήνας, αλλά ένα μοναδικό σημείο αναφοράς τόσο για την περιοχή, όσο και για ολόκληρη την πόλη. Μέσω αυτού, συνδέεται η αρχιτεκτονική του κτιρίου με την τουριστική εμπειρία.

Σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφία, δημιουργήθηκε το Foundry Urban Luxury Suites με υψηλή αισθητική και μοναδικά αναγνωρίσιμο design, που έχει στο επίκεντρο την ίδια την εμπειρία του ταξιδιώτη, η οποία κατευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προδιαγραφή του ξενοδοχείου. Σε αυτό το hotel story, μαθαίνουμε ποια είναι η ιστορία πίσω από τη δημιουργία των εμπειριών και του ξεχωριστού design, αλλά και το όραμα στη σύγχρονη ξενοδοχειακή αγορά.

 *Sponsored

Γνωρίστε τον Μάριο Κούλλουρο και τον Μιλτιάδη Πορτοκάλη, τους ιδιοκτήτες του Urban Foundry Luxury Suites.

  • O Μάριος Κούλλουρος, είναι μηχανολόγος μηχανικός. Το 2009 δημιούργησε την πρώτη του εταιρεία, την Tentickle, που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της κάλυψης εκδηλώσεων με εφελκυόμενες τέντες.
  • Το 2017 και αφού ήδη είχανε αγοράσει με τον κύριο Πορτοκάλη το ακίνητο που έφτιαξαν το ξενοδοχείο, αποφάσισε να ασχοληθεί για μερικά χρόνια αποκλειστικά με το ξενοδοχείο.
  • Τον Οκτώβριο του 2018, το ξενοδοχείο άνοιξε και ο κύριος Κούλλουρος μέχρι και σήμερα έχει αναλάβει τη γενική διεύθυνση του Urban Foundry Luxury Suites.
  • O Μιλτιάδης Πορτοκάλης, εργαζόμενος τα τελευταία 8 έτη σε κατασκευαστικό και μελετητικό γραφείο (οικογενειακών συμφερόντων), απέκτησε εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή συγκροτημάτων κατοικίας, στις ανακαινίσεις εσωτερικών χώρων και διαρρυθμίσεις τοπίων.
  • Στα έργα που αναλαμβάνει, δίνει έμφαση στη δημιουργία κτιρίων που συσχετίζονται με το περιβάλλον, τη φύση και τον άνθρωπο. Πρωταρχικό στόχο αποτελεί η συνεχής αναζήτηση καινοτόμων τρόπων δόμησης δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των υλικών, στη λειτουργικότητα και στην ενεργειακή αποδοτικότητα βάσει των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Αυτή του η εμπειρία, συνέβαλε και στην κατασκευή του ξενοδοχείου, η οποία διέπεται από τους άνωθι κανόνες.
  • Ο κύριος Πορτοκάλης, ασχολείται επίσης και με την κατασκευή επίπλων και φωτιστικών, καθώς μέσω των σπουδών του, αλλά και της εργασιακής του εμπειρίας, είναι πλήρως εξοικειωμένος με πρώτες ύλες όπως ξύλο, πέτρα, ύφασμα αλλά και με τεχνικές παραγωγής έργων τέχνης (αγιογραφία, ψηφιδωτό, ξυλογλυπτική, τοιχογραφία).
Μαθετε περισσοτερα για το Urban Foundry Luxury Suites

Θεωρούμε πολύ όμορφο το ότι δύο επαγγελματίες, ο ένας αρχιτέκτονας και ο άλλος μηχανολόγος μηχανικός, έχουν σχεδιάσει οι ίδιοι ένα ξενοδοχείο το οποίο δεν είναι απλά ένα κτίριο αλλά έχει να αφηγηθεί μία ιστορία. Πώς επιλέξατε την τοποθεσία του ξενοδοχείου και ποια είναι η σύνδεση του νέου κτιρίου με το προηγούμενο;

Σχετικά με την ιστορία του κτιρίου και τις προηγούμενες χρήσεις του, να σημειωθεί ότι αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως στοιχειοχυτήριο, ως τυπογραφείο και μετέπειτα, ως χώρος θεάτρου. Το γεγονός ότι για πολλά χρόνια αποτελούσε ζωντανό κομμάτι του βιοτεχνικού ιστού της πόλης, προκαθόρισε την industrial αρχιτεκτονική του κατεύθυνση. Αυτό υπογραμμίστηκε από αυθεντικά vintage επιλεγμένα έπιπλα και ιδιοκατασκευές, που σχεδιάστηκαν και παράχθηκαν από εμάς αποκλειστικά για το The Foundry. Αυτή η διαφορετικότητα της αισθητικής και της αρχιτεκτονικής προσέγγισης, μας δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό ως προς την μοναδικότητα και την αυθεντικότητα της πρότασης διαμονής στον επισκέπτη.

Εκτός του design, το οποίο θεωρούμε μεταξύ των καλύτερων στην Αθήνα, ξεχωρίζουμε επίσης την προδιαγραφή της εμπειρίας μέσα στο χώρο ξεκινώντας από τη reception όπου βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος της να αφιερώνεται στη βιβλιοθήκη μέχρι και τα δωμάτια. Η προδιαγραφή των εμπειριών έγινε πριν ή μετά την κατασκευή του ξενοδοχείου;

Όπως αναφέραμε, στον χώρο που τώρα βρίσκεται το ξενοδοχείο, υπήρξε ένα από τα πρώτα στοιχειοχυτήρια της Ευρώπης, όπου κατασκευάζονταν τα μεταλλικά γράμματα που χρησιμοποιούνταν στις γραφομηχανές και τις τυπογραφικές μηχανές. Από εκεί βγαίνει και το όνομα μας “The Foundry” που στα ελληνικά σημαίνει “Το Χυτήριο” . Αυτή είναι και η αιτία που στo Lobby έχουμε μία τεράστια βιβλιοθήκη με βιβλία σχετικής θεματολογίας, τα οποία έχουν ζωή μέχρι και 90 χρόνια.

Σε διάφορους χώρους του ξενοδοχείου από το Lobby μέχρι τα δωμάτια μπορεί να βρει κανείς vintage γραφομηχανές και παλιά βιβλία. Ακόμα και στη γραφιστική μας προσέγγιση κατασκευάσαμε μία εξολοκλήρου δική μας γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται σε όλο το graphic design του ξενοδοχείου από τις σημάνσεις στους χώρους μέχρι τους καταλόγους, το Logo μας, τα menu και τις προωθητικές μας ενέργειες.

Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί σημαντικά το Foundry Urban Luxury Suites στην τοπική ξενοδοχειακή αγορά αλλά και στην αντίληψη των επισκεπτών είναι το roof garden του. Μπορείτε να μας περιγράψετε την εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης του ξενοδοχείου σας στο roof garden και την ξεχωριστή σας ιδέα για πικ νικ με θέα την Ακρόπολη στο κέντρο της πόλης;

Είναι τέτοια η πυκνότητα και η ποικιλία των φυτών στο roof garden, που προκαλεί τον επισκέπτη να θέλει να κάνει πικ νικ εκεί, δίνοντας του την αίσθηση ότι βρίσκεται στη φύση, μακριά από το κέντρο της πόλης. Ορμώμενοι από αυτή τη διαπίστωση, θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε μία εναλλακτική και πιο προσωποποιημένη υπηρεσία πρωινού στον επισκέπτη, από ένα κλασικό μπουφέ σε κάποιον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου.

Ο επισκέπτης του The Foundry αρχικά μπορεί να απολαύσει το πρωινό του στην κατάφυτη ταράτσα του ξενοδοχείου, το οποίο προσφέρεται σε εκδρομικό καλάθι πικ νικ και περιλαμβάνει ελληνικά τυριά και αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς, χειροποίητες μαρμελάδες, παραδοσιακές πίτες και φρεσκοψημένα αρτοπαρασκευάσματα. Το απόγευμα το σκηνικό αλλάζει και η ταράτσα του ξενοδοχείου, μετατρέπεται σε roof garden bar, όπου σερβίρονται ιδιαίτερα cocktails, βασισμένα σε ελληνικές γεύσεις και μυρωδικά, δίνοντας μία ξεχωριστή υφή στην εμπειρία του επισκέπτη. Με θέα την Ακρόπολη, αλλά και την υπόλοιπη Αθήνα, ο επισκέπτης απολαμβάνει μία ολοκληρωμένη εμπειρία εντός του χώρου του ξενοδοχείου. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το roof garden, είναι ανοιχτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες, ωστόσο μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, λόγω του εξ’ ολοκλήρου open-air χώρου.

Πέρα από τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, όπως είναι η βιβλιοθήκη, παρατηρούμε ορισμένες ιδιαιτερότητες στα δωμάτια. Για παράδειγμα έχετε επιλέξει να μην υπάρχει τηλεόραση στα δωμάτια. Αυτή η κίνηση αποτελεί από μόνη της ένα statement. Πώς το εισπράττουν οι ταξιδιώτες και τι εναλλακτικές τους προσφέρετε για να καλύψουν οι ίδιοι το ενδεχόμενο κενό;

Ήταν μία απόφαση που βασίστηκε κυρίως σε αισθητικά κριτήρια. Είναι πάρα πολύ οικονομικό να εξοπλίσεις 12 διαμερίσματα με σύγχρονες επίπεδες οθόνες. Όπου όμως τις τοποθετούσαμε στα σχέδια δεν μας ταίριαζαν. Αντί αυτού, αποφασίσαμε να βάλουμε στα διαμερίσματα μας turntables με βινύλια και bluetooth players. Πιστεύουμε πραγματικά πως όταν ταξιδεύεις η τηλεόραση δεν έχει τίποτα παραπάνω να σου δώσει από αυτό που θα σου έδινε στο σπίτι σου. Εκτός από ελάχιστους Έλληνες επισκέπτες που είναι κατανοητό να παραξενεύονται, αφού έχουν μία συγκεκριμένη ρουτίνα, κανένας από τους χιλιάδες μέχρι τώρα φιλοξενούμενους μας δεν έχει παραπονεθεί για την έλλειψη τηλεόρασης. Χαιρόμαστε πολύ για αυτό, γιατί ήταν μία απόφαση με ρίσκο και βρήκε ανταπόκριση στην συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών μας. Αρκετοί μάλιστα είναι θαυμαστές και ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας αυτής.

 *Sponsored

Παρουσιάστε το Hotel Story Άρθρο σας!

Θέλετε να δώσετε έμφαση στον ξεχωριστό χαρακτήρα του καταλύματός σας; Η ομάδα της Hotelier Academy μπορεί να δημιουργήσει ένα άρθρο αφιερωμένο στο κατάλυμά σας, που θα αναδείξει τα μοναδικά πωλησιακά χαρακτηριστικά του.

Δείτε τα Hotel Stories που έχουμε ήδη δημιουργήσει, εδώ!

Ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω ένα Hotel Story για το κατάλυμά μου:

συμπληρωστε την παρακατω φορμα

Αλλιώς, επικοινωνήστε μαζί μας στο  sales@hotelieracademy.org 

 

Ποιο είναι το μήνυμα του ξενοδοχείου στους επισκέπτες του, μέσα την απόφασή του να αφιερώσει έναν ειδικό χώρο στα βιβλία;

Είναι αρχικά ένας φόρος τιμής στην ιστορία του κτιρίου, στην ελληνική βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα στο στοιχειοχυτήριο Καρπαθάκη, που δημιούργησε αυτό το μοναδικής αρχιτεκτονικής βιομηχανικό κτίριο σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της Αθήνας. Είναι επίσης η σύνδεση με το παρελθόν μας, με το παρελθόν του κτιρίου και τη συνέχιση της ιστορίας. Τέλος, πιστεύουμε ειλικρινά ότι τα βιβλία είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους μετάδοσης γνώσεων και πληροφοριών, καθώς και ένας μοναδικός ποιοτικός τρόπος διασκέδασης.

Μετά από αυτή την ξεχωριστή περιήγηση στο Foundry Urban Luxury Suites το μήνυμα είναι αισιόδοξο με την επιχειρηματικότητα να βρίσκει έδαφος ανάπτυξης ακόμη και σε περιόδους που δεν συνηγορούν υπέρ της. Η καινοτομία, σε συνδυασμό με το γνήσιο ενδιαφέρον για την ικανοποίηση του πελάτη, δημιουργούν ενδιαφέροντα αποτελέσματα αξιοποιώντας στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Το design, μπορεί να μεταμορφώσει ένα απλό στοιχείο σε ένα μοναδικό πόλο έλξης, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες ενός προορισμού. Το Foundry Urban Luxury Suites, μπορεί να θεωρηθεί επίσης ένα σημαντικό παράδειγμα της κουλτούρας ανανέωσης και καινοτομίας που αναπτύσσεται στον κλάδο των ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, εμπνέοντας τη νέα γενιά ξενοδοχείων.