Δείτε πώς το γυαλί έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα υλικά των ξενοδόχων και βρείτε ιδέες για την καλύτερη εφαρμογή του!

7 mins read

Το ξενοδοχειακό design εξελίσσεται διαρκώς, με τα διάφορα προϊόντα και υλικά να αντικαθίστανται από καινούρια, δίνοντας νέες διαστάσεις στην εμπειρία που προσφέρουν τα σύγχρονα ξενοδοχεία. Η πρόκληση για τη δημιουργία εντυπωσιασμού γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς τα νέα ξενοδοχεία έχουν κατορθώσει να κρατήσουν υψηλά το σχεδιαστικό τους επίπεδο, με καταλύματα που κλέβουν τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας ματιά. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται πια στο συνδυασμό του εντυπωσιακού design με τη βέλτιστη εργονομία και λειτουργικότητα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το γυαλί έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ξεχωρίσει και να κλέψει τις εντυπώσεις. Αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα υλικά, τόσο των αρχιτεκτόνων όσο και των ξενοδόχων, αφού η εφαρμογή του προσφέρει μοναδικά αποτελέσματα στη δημιουργία λειτουργικών ξενοδοχείων με μοναδικό Design, συνδυάζοντας μάλιστα το ανταγωνιστικό κόστος με την υψηλή αισθητική.

Ποιες είναι όμως οι περιπτώσεις που το γυαλί μπορεί να δώσει όντως πρακτικές λύσεις αλλά και να δημιουργήσει μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα και από ποια παραδείγματα μπορεί ο ξενοδόχος να αντλήσει έμπνευση; Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζονται χρήσιμες ιδέες σχετικά με τη χρήση του γυαλιού στο ξενοδοχείο αλλά και πρακτικές συμβουλές, σε συνεργασία με την εταιρεία Trikkis Curvglass, η οποία μας υπογραμμίζει τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής.

*Sponsored

Η εταιρεία Trikkis εξειδικεύεται στις κατασκευές από γυαλί, με μεγάλη εμπειρία στην προδιαγραφή ξενοδοχειακών projects αλλά και στην τοποθέτηση σε μεγάλης έκτασης έργα. Για το άρθρο αυτό συνεργαστήκαμε στενά με τους εξειδικευμένους ανθρώπους της εταιρείας, προκειμένου να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις που θα βοηθήσουν τους ξενοδόχους να χρησιμοποιήσουν το γυαλί ως υλικό με τον καλύτερο τρόπο, αποφεύγοντας σημαντικά λάθη!

Λύσεις από γυαλί που ξεχωρίσαμε για χρήση σε ξενοδοχεία:

Το γυαλί στη πρόσοψη του κτηρίου, μπορεί να μετατρέψει το ξενοδοχείο σε έργο τέχνης!

Chetzeron – Switzerland, Canton Of Valais, Crans Montana

Η πρόσοψη ενός ξενοδοχείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, αφού μέσω αυτής ορίζεται το ύφος ολόκληρου του καταλύματος, αποτελώντας πολλές φορές και το πλέον αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του. Το γυαλί/τζάμι και ο τρόπος που θα εφαρμοστεί παίζουν καθοριστικό ρόλο, αφού επηρεάζουν τη συνολική αισθητική του ακινήτου, δημιουργούν την πρώτη εντύπωση στον ταξιδιώτη που φτάνει στο ξενοδοχείο μας, αλλά και προκαλούν το ενδιαφέρον στους απομακρυσμένους επισκέπτες να το ανακαλύψουν μέσω του Internet.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Στο πλαίσιο μιας πιο οικολογικής προσέγγισης, θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη τόσο του φωτισμού όσο και της θερμομόνωσης και να εξεταστεί κατά πόσο η αναλογία “γυαλιού” και τοιχίου επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί επίσης στο εξωτερικό αρχιτεκτονικό Concept, που θα κάνει το ξενοδοχείο αναγνωρίσιμο και μοναδικό, ενισχύοντας την εμπορικότητά του.

Τα γυάλινα διαχωριστικά των δωματίων εξοικονομούν τετραγωνικά, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και εργονομία

Radisson Blu Es. Hotel, Rome

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόκληση για εξοικονόμηση τετραγωνικών μέτρων προς όφελος του πελάτη, είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Ο αρχιτέκτονας, δεν έχει μόνο να χωρέσει σε λίγα τετραγωνικά τα απαραίτητα έπιπλα, αλλά και να δημιουργήσει ολόκληρη την εμπειρία του επισκέπτη, ο οποίος θα περάσει αρκετό χρόνο μέσα σε αυτό το δωμάτιο. Συνεπώς, η αναζήτηση για λύσεις που δημιουργούν άνεση και λειτουργικότητα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Για άλλη μια φορά, το γυαλί έρχεται να δώσει λύσεις στο ζήτημα αυτό, καθώς χαρίζει στο δωμάτιο τετραγωνικά τα οποία ένας αντίστοιχος τοίχος θα “έκλεβε”. Παράλληλα, ένα γυάλινο χώρισμα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, πιο φωτεινό και πιο άνετο.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Είναι σημαντικό να μελετηθούν σωστά οι ανάγκες του κάθε χώρου που θέλουμε να διαχωριστεί, έτσι ώστε να μη μειώσουμε την ποιότητα της εμπειρίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε απαραίτητες ανάγκες ηχομόνωσης (π.χ. στο χώρο του μπάνιου) ενώ θα πρέπει να συζητηθεί και να μελετηθεί ενδελεχώς και κατά πόσο απαιτείται και η οπτική απομόνωση. Καθώς το γυαλί είναι ένα διαπερατό υλικό, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιδιωτικότητα του πελάτη, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη συνολική του εμπειρία.

Το γυαλί στο μπάνιο γίνεται ωραιότερο και πιο εντυπωσιακό όταν είναι έξυπνο

Olive Green Hotel Greece, Heraklion

Είναι πλέον γεγονός ότι  ο χώρος που συχνότερα διαχωρίζεται με γυάλινα τοιχία, είναι τα μπάνια στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Επικρατεί μάλιστα η τάση που θέλει μέρος του μπάνιου να είναι ορατό μέσα από το βασικό χώρο του δωματίου, κάτι που “κερδίζει” τετραγωνικά στο μάτι του επισκέπτη. Στη λογική των σύγχρονων ξενοδοχείων, ανάμεσα στις διάφορες τεχνικές που συναντάμε είναι και τα “έξυπνα τζάμια”, τα οποία ορίζουν την διαπερατότητά τους σύμφωνα με την επιθυμία του πελάτη. Η χρήση ενός τέτοιου υλικού κάνει τα μπάνια να φαίνονται εντυπωσιακότερα από ποτέ, αφού προσαρμόζονται ακριβώς στις ανάγκες του επισκέπτη, μέσω μιας τεχνολογίας που δύσκολα θα είχε κανείς στο σπίτι του.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Στα μπάνια είναι άκρως σημαντικό να υπάρχει απόλυτη ηχομόνωση, η οποία διασφαλίζει την άνεση των ταξιδιωτών, αλλά και δυνατότητα απόλυτης οπτικής απομόνωσης, σε περίπτωση που ο επισκέπτης το επιθυμεί. Η μελέτη του χώρου του μπάνιου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, παρόλο που έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα του “comfort” των επισκεπτών (ιδιαίτερα των ζευγαριών), εξακολουθούν να παρατηρούνται συχνά σημαντικές παραλείψεις στη βασική προδιαγραφή τους.

*Sponsored

Ειδικά στο χώρο του μπάνιου, τα “Έξυπνα Γυαλιά” μπορούν να αποτελέσουν μια μοναδική λύση, καθώς επιτρέπουν την απομόνωση του χώρου όταν ο επισκέπτης το επιθυμεί, ενώ μπορούν να αναδείξουν το βασικό κομμάτι του μπάνιου ως διακοσμητικό στοιχείο ολόκληρου του δωματίου. Τη συγκεκριμένη λύση τη συναντήσαμε στην εταιρεία Trikkis, η οποία εξειδικεύεται στην εφαρμογή αυτής της ιδιαίτερης τεχνολογίας.

Τα έπιπλα από γυαλί δίνουν μεγαλύτερη άνεση στο χώρο και δημιουργούν μία μοντέρνα αίσθηση

Santo Domingo Spain, Madrid

Είναι δεδομένο πως οι γυάλινες επιφάνειες δημιουργούν ένα πιο “αέρινο” Design στο χώρο ενός δωματίου, δίνοντας ταυτόχρονα μοντέρνο χαρακτήρα και σύγχρονη αισθητική. Το τελευταίο διάστημα, οι Industrial Designers σε όλο τον κόσμο τολμούν πιο ιδιαίτερους συνδυασμούς γυαλιού με διάφορα υλικά (ξύλο, μέταλλο, πέτρα κ.λπ.), εξασφαλίζοντας ένα εντυπωσιακό και διαχρονικό αποτέλεσμα, που έρχεται σε αντίθεση με την εφαρμογή που γινόταν σε παλαιότερους σχεδιασμούς επίπλων.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Το πρώτο και βασικότερο σημείο, αφορά την ασφάλεια του επισκέπτη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πάντα να διασφαλίζουμε ότι το γυαλί έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, όπως άλλωστε πρέπει να γίνεται σε κάθε εφαρμογή του. Είναι σημαντικό επίσης να προβλεφθούν και οι αυξημένες ανάγκες συντήρησης και ενέργειας σε επίπεδο housekeeping, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση ενός υψηλού αισθητικού επιπέδου.

Last But Not Least!

Πριν επιλέξετε το γυαλί για οποιαδήποτε χρήση, μελετήστε προσεκτικά την εφαρμογή του τόσο με τον αρχιτέκτονα που συνεργάζεστε, όσο και με τον ειδικό προμηθευτή, ο οποίος θα έχει σίγουρα και τις απαραίτητες απαντήσεις σε πιθανές απορίες που θα δημιουργηθούν. Η γνώμη των ειδικών κρίνεται πάντα απαραίτητη, ενώ είναι σημαντικό να προσομοιώνεται, έστω και υποθετικά, η εμπειρία του επισκέπτη, για τον οποίο και πρέπει να εξασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία!