Η ασφάλεια υπήρξε ανέκαθεν κομβικό κομμάτι της εμπειρίας διαμονής, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές κλειδαριές να έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι, λοιπόν, τα κριτήρια επιλογής της ιδανικής κλειδαριάς για το κατάλυμά σας;

6 mins read

Είτε βρίσκεστε στη διαδικασία χτισίματος νέου καταλύματος, είτε αναζητάτε τρόπους να αναβαθμίσετε την ασφάλεια των δωματίων σας, σίγουρα έχετε παρατηρήσει την πληθώρα συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον για ξενοδοχεία. Μια μεγάλη ποικιλία που, ωστόσο, καθιστά δύσκολη την επιλογή του ιδανικού συστήματος για το κατάλυμά σας.

Όλοι οι ξενοδόχοι είναι εξοικειωμένοι με το ‘παραδοσιακό’ σύστημα ασφαλείας, που χρησιμοποιεί φυσικά κλειδιά, ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και με γνώμονα την ασφάλεια των επισκεπτών, τα ηλεκτρονικά κλειδιά έρχονται να αντικαταστήσουν τις συνηθισμένες κλειδαριές στα ξενοδοχεία και να τις αναβαθμίσουν.

Σε αυτό το άρθρο-οδηγό, θα αναλύσουμε όλους τους τύπους κλειδαριών που υπάρχουν, καθώς και τα  πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τύπου, δίνοντάς σας τις απαραίτητες πληροφορίες, έτσι ώστε να επιλέξετε το ιδανικό σύστημα ασφαλείας για το δικό σας κατάλυμα!

Παραδοσιακές μηχανικές κλειδαριές: Μια οικονομική λύση για χαμηλότερου budget ξενοδοχεία

Πρόκειται για το απλούστερο σύστημα κλειδώματος και αυτό με το οποίο είναι περισσότερο εξοικειωμένοι οι ξενοδόχοι. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ένα τεράστιο ποσοστό των ξενοδοχείων από 1 έως 4 αστέρια διατηρεί αυτό το σύστημα ακόμη και σήμερα. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πιο οικονομικό και η εγκατάστασή του είναι ευκολότερη.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα κλειδιά έχουν και αρκετά μειονεκτήματα, που τα κάνουν να υστερούν σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα θετικά και τα αρνητικά των μηχανικών κλειδαριών:

*Sponsored

GEMKA: Προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας και ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία από το 1928

Η GEMKA εμπορεύεται ολοκληρωμένα και υψηλής ποιότητας προϊόντα στον χώρο της ασφάλειας και του ελέγχου πρόσβασης από το 1928. Η πολυετής εμπειρία, η συνεχής έρευνα και η επένδυση της εταιρείας σε νέες τεχνολογίες, την καθιστούν την πλέον ιδανική επιλογή για ξενοδοχειακές μονάδες που θέλουν να επενδύσουν στην ασφάλεια των δωματίων τους με τη βοήθεια μιας αξιόπιστης εταιρείας που μπορεί να τους συμβουλέψει να λάβουν την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Salto, η GEMKA έχει σκοπό να κατασκευάσει ένα σύστημα access control παγκόσμιου βεληνεκούς, προσφέροντας στους χρήστες της απόλυτο έλεγχο της πρόσβασης στους χώρους τους, αποφεύγοντας πολύπλοκες και δαπανηρές καλωδιώσεις. Πρόκειται για την πλατφόρμα SVN και τις πρώτες αυτόνομες ηλεκτρονικές κλειδαριές με μπαταρία για έλεγχο πρόσβασης, μια καινοτομία που θα βοηθήσει παλιά ξενοδοχεία να αναβαθμίσουν τις κλειδαριές τους και θα μειώσει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης κλειδαριών σε νέα ξενοδοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

‘Μηχατρονικές’ κλειδαριές: Ένας συνδυασμός μηχανικών και ηλεκτρονικών κλειδαριών

Συνδυάζοντας τα ηλεκτρονικά με τα φυσικά κλειδιά, αυτό το σύστημα κλειδώματος παρέχει μια επιπλέον ασφάλεια στο κατάλυμά σας, καθώς έχει υιοθετήσει τα θετικά των δύο κατηγοριών, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη λύση. Το σύστημα αποτελείται από κυλίνδρους κλειδώματος και ηλεκτρονικά κλειδιά που λειτουργούν με μπαταρία.

Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτεί περίπλοκη εγκατάσταση, καθώς η πηγή τροφοδοσίας βρίσκεται μέσα στο κλειδί. Κάθε κλειδί έχει μια μπαταρία, η οποία διαρκεί περίπου έναν χρόνο και μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Εάν το σύστημα κλειδώματός σας διαθέτει σύνδεση Bluetooth, μπορείτε να λάβετε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο κτίριο ή στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένη η κλειδαριά.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα θετικά και τα αρνητικά των ‘μηχατρονικών’ κλειδαριών:

Ηλεκτρονικές κλειδαριές: Η πιο σύγχρονη λύση που προσφέρει μια σειρά από επιπλέον υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν την εμπειρία διαμονής σας

Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θεωρούνται το πιο καινοτόμο σύστημα κλειδώματος στην αγορά, γι’ αυτό και προτιμούνται κατά πλειοψηφία από τα καινούρια ξενοδοχεία. Για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα κλειδώματος, ωστόσο, απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσετε ειδικό καλώδιο στις πόρτες των ξενοδοχείων, το οποίο συνεπάγεται υψηλότερα κόστη εγκατάστασης.

Τα ψηφιακά συστήματα είναι εύχρηστα και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών – για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα για να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει αυτόματα η πόρτα. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους για να ανοίξουν την πόρτα μέσω Wi-Fi ή Bluetooth μέσω ειδικής εφαρμογής.

Παρακάτω θα βρείτε τα βασικά είδη ηλεκτρονικών κλειδαριών:

RFID

Το RFID μεταφράζεται σε ‘αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων’, που, ουσιαστικά, σημαίνει αναγνώριση αντικειμένων και ανθρώπων μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Στην περίπτωση του RFID, ένα ειδικό τσιπ πρέπει να προγραμματιστεί και να ενσωματωθεί σε έναν μικρό αναμεταδότη, ο οποίος τοποθετείται στην πόρτα. Η εξουσιοδότηση για το ξεκλείδωμα της πόρτας πραγματοποιείται με τη μεταφορά δεδομένων μέσω της ραδιοσυχνότητας. Ανάλογα με τον πάροχο, ο αναμεταδότης του επισκέπτη μπορεί να μοιάζει με μπρελόκ, κάρτα, ειδικό βραχιόλι κ.λπ.

Με κωδικό PIN

Με αυτή την κλειδαριά, ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο εισάγοντας τα ψηφία που του έχουν δοθεί από τη reception μέσω είτε του πληκτρολογίου, είτε της επιφάνειας αφής. Το πεδίο εισαγωγής είναι συνήθως προσαρτημένο σε έναν τοίχο σε απόσταση το πολύ 50 εκατοστών από την κλειδαριά. Μεταξύ άλλων χρήσιμων λειτουργιών, το λογισμικό επιτρέπει την καταγραφή της ώρας που εισήλθε ή έφυγε ο επισκέπτης. Σε σύγκριση με τα touchpad, τα πληκτρολόγια είναι ανθεκτικά στο νερό, έχουν μικρότερη επιφάνεια και επομένως είναι λιγότερο ευάλωτα.

Με κάρτα

Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές με αισθητήρα και κάρτα τσιπ είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στα ξενοδοχεία. Πρώτα απ’όλα η εγκατάστασή τους είναι αρκετά εύκολη καθώς το σύστημα υπάρχει πάνω στην κλειδαριά, ενώ μπορούν και να επαναπρογραμματιστούν χωρίς κάποια ιδιαίτερη διαδικασία. Πρόκειται για μια αρκετά ελκυστική λύση που προσφέρει ευκολία χρήσης τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου.

Με εφαρμογή κινητού

Το σύστημα κλειδώματος μέσω εφαρμογής κινητού είναι αρκετά νέο και ακόμη άγνωστο στην ξενοδοχειακή αγορά. Επιτρέπει στους χρήστες να εισέλθουν στο δωμάτιο ή στο διαμέρισμα χρησιμοποιώντας τεχνολογία Bluetooth ή Wi-Fi. Οι δυνατότητες και οι λειτουργίες του είναι απεριόριστες!

Ένα παράδειγμα είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με mobile check-in και να διευκολύνει σημαντικά την εμπειρία για τον επισκέπτη. Επίσης, οι συγκεκριμένες κλειδαριές μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο PMS του ξενοδοχείου. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι επισκέπτες πρέπει να διαθέτουν και να έχουν πάντα μαζί τους smartphone.

4 Ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν την επιλογή του συστήματος ασφαλείας σας

  1. Ποιο είναι το ποσό που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε στο σύστημα κλειδαριών σας;
  2. Τι είδους κοινό στοχεύετε και πόσο εξοικειωμένο είναι με την τεχνολογία;
  3. Είναι το σύστημα κλειδώματος των δωματίων συμβατό με το σύστημα των ανελκυστήρων;
  4. Μπορεί να συνδεθεί εύκολα με τρίτες εφαρμογές και ιδιαίτερα με το σύστημα διαχείρισής σας (PMS);

Ολοκληρώνοντας

Η επιλογή κλειδαριάς είναι μια πολύπλοκη διαδικασία αλλά απαραίτητη για κάθε κατάλυμα. Είναι μια επένδυση που πρέπει να κάνει κάθε ξενοδοχείο με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των επισκεπτών του. Πλέον οι ηλεκτρονικές κλειδαριές προσφέρουν πολλά περισσότερα από το άνοιγμα μιας πόρτας, όπως ενημέρωση για ώρες εισόδου/εξόδου κ.ο.κ., οπότε μπορούν να αξιοποιηθούν με ποικίλους τρόπους από τη διαχείριση για τη βελτίωση του operation και της εμπειρίας διαμονής.