Η ασφάλεια υπήρξε ανέκαθεν κομβικό κομμάτι της εμπειρίας διαμονής, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές κλειδαριές να έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι, λοιπόν, τα κριτήρια επιλογής της ιδανικής κλειδαριάς για το κατάλυμά σας;

7 mins read

Είτε βρίσκεστε στη διαδικασία χτισίματος νέου καταλύματος, είτε αναζητάτε τρόπους να αναβαθμίσετε την ασφάλεια των δωματίων σας, σίγουρα έχετε παρατηρήσει την πληθώρα συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον για ξενοδοχεία. H μεγάλη ποικιλία δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες λύσεις, ωστόσο, καθιστά ταυτόχρονα δύσκολη την επιλογή του ιδανικού συστήματος για το κατάλυμά σας.

Όλοι οι ξενοδόχοι γνωρίζουν το ‘παραδοσιακό’ σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιεί φυσικά κλειδιά, ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και με γνώμονα την ασφάλεια των επισκεπτών, τα ηλεκτρονικά κλειδιά έρχονται να αναβαθμίσουν ή και να αντικαταστήσουν τις συνηθισμένες κλειδαριές στα ξενοδοχεία.

Σε αυτό το άρθρο-οδηγό, θα αναλύσουμε τους βασικότερους τύπους κλειδαριών που υπάρχουν, καθώς και τα  πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε τύπου, δίνοντάς σας τις απαραίτητες πληροφορίες, έτσι ώστε να επιλέξετε το ιδανικό σύστημα ασφαλείας για το δικό σας κατάλυμα!

Παραδοσιακές μηχανικές κλειδαριές

Πρόκειται για το απλούστερο σύστημα κλειδώματος και αυτό με το οποίο είναι περισσότερο εξοικειωμένοι οι ξενοδόχοι. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ένα τεράστιο ποσοστό των ξενοδοχείων από 1 έως 4 αστέρια διατηρεί αυτό το σύστημα ακόμη και σήμερα. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πιο οικονομικό και η εγκατάστασή του είναι ευκολότερη.

Επιπλέον, κάποιες εταιρείες συστημάτων ασφαλείας προσφέρουν εξελιγμένες λύσεις σε αυτό τον τομέα, όπως ομάδες κλειδιών που ανοίγουν μία, περισσότερες ή και όλες τις πόρτες του ξενοδοχείου. Παράλληλα έχουν κατασκευαστεί μηχανισμοί που αποτρέπουν τη διάβρωση από τις καιρικές συνθήκες ή το αλάτι στις παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά και κλειδαριές ασφαλείας με κάρτα ιδιοκτησίας που εμποδίζουν την αντιγραφή.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα κλειδιά έχουν και αρκετά μειονεκτήματα, που τα κάνουν να υστερούν σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα θετικά και τα αρνητικά των μηχανικών κλειδαριών:

*Sponsored

GEMKA: Προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις ασφάλειας και ελέγχου πρόσβασης για ξενοδοχεία από το 1928

Η GEMKA εμπορεύεται ολοκληρωμένα και υψηλής ποιότητας προϊόντα στον χώρο της ασφάλειας και του ελέγχου πρόσβασης από το 1928. Η πολυετής εμπειρία, η συνεχής έρευνα και η επένδυση της εταιρείας σε νέες τεχνολογίες, την καθιστούν την πλέον ιδανική επιλογή για ξενοδοχειακές μονάδες που θέλουν να επενδύσουν στην ασφάλεια των δωματίων τους με τη βοήθεια μιας αξιόπιστης εταιρείας που μπορεί να τους συμβουλέψει να λάβουν την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Salto, η GEMKA έχει σκοπό να κατασκευάσει ένα σύστημα access control παγκόσμιου βεληνεκούς, προσφέροντας στους χρήστες της απόλυτο έλεγχο της πρόσβασης στους χώρους τους, αποφεύγοντας πολύπλοκες και δαπανηρές καλωδιώσεις. Πρόκειται για την πλατφόρμα SVN και τις πρώτες αυτόνομες ηλεκτρονικές κλειδαριές με μπαταρία για έλεγχο πρόσβασης, μια καινοτομία που θα βοηθήσει παλιά ξενοδοχεία να αναβαθμίσουν τις κλειδαριές τους και θα μειώσει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης κλειδαριών σε νέα ξενοδοχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Ηλεκτρονικοί κύλινδροι

Για τους ξενοδόχους οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την υπάρχουσα κλειδαριά της πόρτας ή ακόμα και την αισθητική της, υπάρχει η λύση των ηλεκτρονικών κυλίνδρων. Οι πιο συνηθισμένοι έχουν από την εξωτερική και εσωτερική μεριά μια λαβή (πόμολο), με την οποία ο χρήστης μπορεί να ανοίξει ή να την κλειδώσει την πόρτα.

Οι πιο συνηθισμένοι κύλινδροι της αγοράς είναι εκείνοι που προϋποθέτουν τη χρήση κάρτας για την είσοδο, η οποία λειτουργεί επαγωγικά μπροστά από το εξωτερικό πόμολο. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι έχουν κωδικό από την εξωτερική πλευρά του πομόλου. Οι πιο σύγχρονοι βέβαια είναι εκείνοι στους οποίους ο κύλινδρος ενεργοποιείται μέσω smartphone.

Το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται περίπλοκη εγκατάσταση, καθώς η πηγή τροφοδοσίας βρίσκεται μέσα στον κύλινδρο. Εάν το σύστημα κλειδώματός σας είναι και online, μπορείτε να λάβετε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο κτίριο ή στο δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένος ο κύλινδρος.

Ηλεκτρονικές κλειδαριές / ηλεκτρονικά πόμολα

Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές / πόμολα ξενοδοχειακού τύπου έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και θεωρούνται ως το πιο εργονομικό σύστημα κλειδώματος στην αγορά, γι’ αυτό και προτιμούνται κατά πλειοψηφία από τα καινούργια ξενοδοχεία. Σε αυτόν τον τύπο κλειδαριάς η πόρτα αποτελείται από δύο στοιχεία, την κλειδαριά και το ηλεκτρονικό πόμολο. Το πόμολο λειτουργεί με μπαταρία και τοποθετείται συνήθως στην εσωτερική πλευρά της πόρτας, οπότε η τροφοδοσία είναι πλήρως ανεξάρτητη από ηλεκτρικές παροχές.

Από την εσωτερική πλευρά το πόμολο λειτουργεί πάντα για λόγους ασφαλείας, ενώ από την εξωτερική ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση που κάποιος έχει πρόσβαση. Επίσης, τη σημερινή εποχή τα ηλεκτρονικά πόμολα έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορούν ανεξάρτητα από την κλειδαριά να έχουν ηλεκτρονικό σύστημα ‘do not disturb’. Δηλαδή όταν κάποιος μέσα στο δωμάτιο θέσει το πόμολο σε αυτή τη λειτουργία, ένας εξωτερικός χρήστης δεν μπορεί να μπει παρόλο που έχει δικαιώματα πρόσβασης στο δωμάτιο (για παράδειγμα, η καθαρίστρια).

Οι κλειδαριές μπορεί να είναι είτε μηχανικές είτε ηλεκτρονικές. Στην πρώτη περίπτωση παρότι η πρόσβαση λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, το κλείδωμα της πόρτας θα πρέπει να γίνει με μηχανικό τρόπο. Στη δεύτερη περίπτωση η κλειδαριά ‘επικοινωνεί’ με το πόμολο μέσω εσωτερικού καλωδίου. Το πόμολο λαμβάνει σήμα όταν η πόρτα είναι κλειδωμένη και ‘αποφασίζει’ αν θα δώσει πρόσβαση ή όχι.

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα είδη ηλεκτρονικών κλειδαριών:

  • RFID: Το RFID μεταφράζεται σε ‘αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων’, που ουσιαστικά σημαίνει αναγνώριση αντικειμένων και ανθρώπων μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Στην περίπτωση του RFID, ένα ειδικό τσιπ πρέπει να προγραμματιστεί και να ενσωματωθεί σε έναν μικρό αναμεταδότη, ο οποίος τοποθετείται στην πόρτα. Η εξουσιοδότηση για το ξεκλείδωμα της πόρτας πραγματοποιείται με τη μεταφορά δεδομένων μέσω της ραδιοσυχνότητας. Ανάλογα με τον πάροχο, ο αναμεταδότης του επισκέπτη μπορεί να μοιάζει με μπρελόκ, κάρτα, ειδικό βραχιόλι κ.λπ.

  • Με κάρτα: Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές με αισθητήρα και κάρτα τσιπ είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στα ξενοδοχεία. Πρώτα απ’όλα η εγκατάστασή τους είναι αρκετά εύκολη καθώς το σύστημα υπάρχει πάνω στην κλειδαριά, ενώ μπορούν και να επαναπρογραμματιστούν χωρίς κάποια ιδιαίτερη διαδικασία. Πρόκειται για μια αρκετά ελκυστική λύση που προσφέρει ευκολία χρήσης τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου.

  • Με εφαρμογή κινητού: Το σύστημα κλειδώματος μέσω εφαρμογής κινητού είναι αρκετά νέο και ακόμη άγνωστο στην ξενοδοχειακή αγορά. Επιτρέπει στους χρήστες να εισέλθουν στο δωμάτιο ή στο διαμέρισμα χρησιμοποιώντας τεχνολογία Bluetooth ή Wi-Fi. Οι δυνατότητες και οι λειτουργίες του είναι απεριόριστες.Ένα παράδειγμα είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με mobile check-in και να διευκολύνει σημαντικά την εμπειρία για τον επισκέπτη. Επίσης, οι συγκεκριμένες κλειδαριές μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στο PMS του ξενοδοχείου. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι οι επισκέπτες πρέπει να διαθέτουν και να έχουν πάντα μαζί τους smartphone.

4 Ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν την επιλογή του συστήματος ασφαλείας σας

  1. Ποιο είναι το ποσό που είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε στο σύστημα κλειδαριών σας;
  2. Τι είδους κοινό στοχεύετε και πόσο εξοικειωμένο είναι με την τεχνολογία;
  3. Είναι το σύστημα κλειδώματος των δωματίων συμβατό με το σύστημα των ανελκυστήρων;
  4. Μπορεί να συνδεθεί εύκολα με τρίτες εφαρμογές και ιδιαίτερα με το σύστημα διαχείρισής σας (PMS);

Ολοκληρώνοντας

Η επιλογή κλειδαριάς είναι μια πολύπλοκη διαδικασία αλλά απαραίτητη για κάθε κατάλυμα. Είναι μια επένδυση που πρέπει να κάνει κάθε ξενοδοχείο με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των επισκεπτών του. Πλέον οι ηλεκτρονικές κλειδαριές προσφέρουν πολλά περισσότερα από το άνοιγμα μιας πόρτας, όπως ενημέρωση για ώρες εισόδου/εξόδου κ.ο.κ., οπότε μπορούν να αξιοποιηθούν με ποικίλους τρόπους από τη διαχείριση για τη βελτίωση του operation και της εμπειρίας διαμονής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι η μοναδική λύση. Ένα ξενοδοχείο μπορεί να συνδυάσει μηχανισμούς διαφορετικών κατηγοριών, ανάλογα με τις ανάγκες του και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κάθε κατηγορία.