Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστια ζήτηση για εξατομικευμένες αποδράσεις, παγκοσμίως. Δείτε πώς να εντάξετε τα νέα trends των ιδιωτικών εμπειριών στο ξενοδοχείο σας και πώς αυτά θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό!

9 mins read

Έχοντας ξεπεράσει το αρχικό σοκ της πανδημίας, αλλά και της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, παγκοσμίως, παρατηρείται ότι αρκετοί παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως τουριστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι τουρισμού, αλλά και διευθυντικά στελέχη ξενοδοχείων, αναφέρονται σε αλλαγή του τουριστικού μοντέλου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται στη στόχευση προσωποποιημένων διακοπών με βασικά χαρακτηριστικά: την απομόνωση, την αποφυγή μαζικών εξορμήσεων, την ευκολία πρόσβασης στον εκάστοτε προορισμό, την πολυτέλεια, αλλά και τη μοναδικότητα εμπειριών. Σύμφωνα με αυτά τα νέα δεδομένα, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να πλαισιώσουν τη διαμονή των επισκεπτών τους με νέες, ιδιωτικές εμπειρίες και να κινηθούν πέρα από τα pillow menus και τα branded amenities, που μέχρι πρότινος έδιναν μία αίσθηση πολυτέλειας και εξατομικευμένης εμπειρίας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πιο πάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι η μέχρι πρότινος βασική αποστολή των ξενοδοχείων, να προσελκύσουν επισκέπτες με τα public facilities που παρείχαν εντός των ξενοδοχείων τους, έχει τροποποιηθεί. Τα ξενοδοχεία πλέον, σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέρουν συναρπαστικά προσωποποιημένα πακέτα διαμονής. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να δείτε πώς εξελίσσεται η “εμπειρία” του πελάτη εντός του ξενοδοχείου και να στοχεύσετε στο πώς θα εκπληρωθεί αυτή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τα resources που διαθέτετε.

Τα ταξίδια μπορεί να είναι περίπλοκα αυτή την περίοδο, αλλά τα ελληνικά ξενοδοχεία οφείλουν να παρουσιάσουν ένα ολιστικό πλάνο, μοναδικών εμπειριών προς τους πελάτες τους, ώστε να κερδίσουν το στοίχημα της αποδοχής του κοινού.

Δείτε πιο κάτω, μερικά εξαιρετικά παραδείγματα ιδιωτικών εμπειριών, που στηρίζονται στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου τουριστικού μοντέλου και τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν σε κάθε ξενοδοχείο έμπνευση για την ένταξη προσωποποιημένων εμπειριών, στα παρεχόμενα facilities του.

#1 – Ιδιωτική κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο ή άλλο πλωτό μέσο – μία μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τη διαμονή με την private περιήγηση στη φύση, αλλά και το sightseeing 

Στον γαλλικό ποταμό Fleur de Lys, η ξενοδοχειακή αλυσίδα Belmond διαθέτει επτά φορτηγίδες, με τις οποίες δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει τη διαμονή του, με μία ιδιαίτερη κρουαζιέρα στον ποταμό. Κάθε ένα από τα πλοία, μπορεί να μεταφέρει από τέσσερις έως δώδεκα επιβάτες σε ήσυχα κανάλια του ποταμού, όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει τη φύση σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες που προσφέρονται εντός, αλλά και εκτός του πλοίου. Οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε γοητευτικούς προορισμούς όπως είναι η Βουργουνδία και η Καμπάνια. Το ταξίδι προς τη Βουργουνδία, περιλαμβάνει στάσεις σε αμπελώνες και ηλιοθεραπεία, αρχαία κάστρα και χωριά βγαλμένα από καρτ-ποστάλ.

Εάν το ξενοδοχείο σας έχει πρόσβαση σε θάλασσα ή λίμνη, μπορείτε να εντάξετε στα facilities του, μία εναλλακτική private κρουαζιέρα ή μία ρομαντική private βόλτα με βάρκα, την οποία θα συνδυάσετε με ένα ειδικά διαμορφωμένο πακέτο διαμονής. Επίσης, λόγω του COVID-19, μπορείτε να λανσάρετε με αυτόν τον τρόπο, ασφαλείς και προσωποποιημένες διακοπές, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των επισκεπτών σας.

 

#2 Private check in στο ξενοδοχείο και ιδιωτικός χώρος άφιξης επισκεπτών – Επαναπροσδιορίστε το check in και δώστε μία διαφορετική διάσταση στην προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των πελατών σας

Στο Las Ventanas al Paraíso, ένα Rosewood Resort στο Μεξικό, οι επισκέπτες που φτάνουν με ιδιωτικό τζετ, μπορούν τώρα να φροντίσουν για τις λεπτομέρειες ελέγχου διαβατήριων τους στο ξενοδοχείο, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακούν με το αεροδρόμιο του San José del Cabo. Αυτή η υπηρεσία εξυπηρετεί τόσο όσους δεν θέλουν να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, αλλά και όσους δεν επιθυμούν να συγχρωτιστούν στο αεροδρόμιο ή στο lobby ενός ξενοδοχείου, εν μέσω COVID-19.

Το private check in στα ξενοδοχεία, κάποτε θεωρούνταν μία premium υπηρεσία που παρεχόταν σε εξέχουσες προσωπικότητες. Πλέον, αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να παρέχεται ως υπηρεσία του ξενοδοχείου προς τον επισκέπτη, σε μία πιο προσιτή τιμή. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να συνωστίζονται σε δημόσιες αίθουσες αναμονής αεροδρομίων ή lobby ξενοδοχείων.

Εάν το ξενοδοχείο σας βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο, μπορείτε να εξετάσετε την πιθανότητα να προσφέρετε στους επισκέπτες σας, απευθείας private transfer από και προς το ξενοδοχείο σας. Επίσης, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε ειδικούς private χώρους στο lobby του ξενοδοχείου σας, όπου ο επισκέπτης, θα έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη διαδικασία του check in ιδιωτικά. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να προωθήσετε μία προσωποποιημένη διαδικασία άφιξης και check in στο ξενoδοχείο σας. Εν μέσω COVID-19, θα είναι σημαντικό να τονίσετε την ασφάλεια των επισκεπτών σας, μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών σας.

#3 Γνωριμία με γνωστούς Αθλητές ή συμμετοχή σε μία Ιδιωτική συνεδρία Διαλογισμού – Εισάγετε στην agenda των προσωποποιημένων εμπειριών που παρέχει το ξενοδοχείο σας, το well-being, την τοπική γαστρονομία, αλλά και την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων

Ninja Experience, Four Seasons Hotel, Kyoto

Το Palace Hotel Tokyo είναι ένα βαρύ όνομα στη σκηνή των πολυτελών ξενοδοχείων του Τόκιο, όπου η προνομιακή του τοποθεσία δίπλα στους κήπους του Imperial Palace προσφέρει εκπληκτική θέα. Ωστόσο, αναμφισβήτητα, η καλύτερη εμπειρία στο ξενοδοχείο προορίζεται για τους επισκέπτες που κάνουν κράτηση για το πακέτο “Introduction to sumo“. Μέσω της ιδιωτικής περιήγησης, οι επισκέπτες οδηγούνται πίσω από τα παρασκήνια της πάλης σούμο, όπου έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και τους στάβλους προπόνησης των αθλητών. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν με τους ίδιους τους αθλητές και να απολαύσουν ένα πλούσιο μεσημεριανό γεύμα με chanko nabe, το πλούσιο στιφάδο που οι παλαιστές μαγειρεύουν και τρώνε καθημερινά.

Ακόμα μία μοναδική και αξιοσημείωτη εμπειρία που θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για πολλούς, παρέχεται από το ξενοδοχείο Four Seasons Hotel Kyoto στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μία ιδιωτική συνεδρία διαλογισμού zen με επικεφαλής τον αναπληρωτή αρχηγό του Shoden-Eigen-in, που βρίσκεται στο συγκρότημα των ναών Kennin-ji και είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος την ημέρα του. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να δημιουργήσουν το δικό τους φανάρι chibi-maru ή ακόμα και να βιώσουν την εμπειρία “Ninja”, μέσα από μία σειρά μαθημάτων με γνωστούς ninja masters.

Ο ταξιδιώτης, μέσα από μία απόλυτα προσωποποιημένη και αξέχαστη εμπειρία, δεν μαθαίνει μόνο τα έθιμα και τις παραδόσεις ενός τόπου, αλλά αποκτά αναμνήσεις και βιώματα. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να τον κερδίσετε και να τον μετατρέψετε σε repeater επισκέπτη.

Δώστε τη δυνατότητα στους επισκέπτες σας να γνωρίσουν τις παραδόσεις της περιοχής σας, να γευτούν αυθεντικές γεύσεις της περιοχής, να παρακολουθήσουν την αναβίωση ενός εθίμου, αλλά και να διδαχθούν κάποια τέχνη, από σημαντικούς τεχνίτες του τόπου σας. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να οργανώσετε μαθήματα μαγειρικής και οινογνωσίας, με καταξιωμένους σεφ ή σομελιέ, που θα μυήσουν το κοινό στις τοπικές γεύσεις της περιοχής σας και θα τους διδάξουν τον συνδυασμό του φαγητού με το κρασί (wine pairing). Επίσης, μπορείτε να οργανώσετε μαθήματα χειροτεχνιών, κηπουρικής, μελισσοκομίας, yoga ή ακόμα και χορού, για όσους επισκέπτες σας, επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις διακοπές τους με διαφορετικές δραστηριότητες. Δημιουργήστε πακέτα διαμονής που θα περιέχουν κάτι αξιοσημείωτο, για να παρακινήσουν τον ταξιδιώτη να σας επισκεφθεί.

 

#4 Διαμονή σε ένα ιδιωτικό igloo ή σε ένα σαλέ στο δάσος – Εισάγετε εναλλακτικές μορφές private καταλυμάτων και δώστε την ευκαιρία στους επισκέπτες σας να απολαύσουν μία ξεχωριστή διαμονή στη φύση

Τα γυάλινα ιγκλού του Kakslauttanen Arctic Resort στη Φινλανδία μετέτρεψαν αυτό το βόρειο καταφύγιο σε μία διασημότητα του Instagram, όπου οι επισκέπτες του ξενοδοχείου μπορούν να κοιτάξουν το Βόρειο Σέλας από την άνεση των θερμαινόμενων γυάλινων ιγκλού που βρίσκονται χτισμένα βαθιά στο χιόνι. Φανταστείτε να είστε ξαπλωμένοι κάτω από το φως του Βορείου Σέλατος και να απολαμβάνετε το glühwein σας. Μία μοναδική εμπειρία ζωής που προτείνεται ανεπιφύλακτα λόγω πανδημίας, αφού μπορείτε να απομονωθείτε μαζί με την παρέα σας, καθώς τα δωμάτια φιλοξενούν από δύο μέχρι πέντε άτομα.

Αναλόγως την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κατάλυμά σας, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει ο περιβάλλων χώρος και να προσαρμόσετε μέρη του καταλύματός σας καταλλήλως, για να παρέχετε στον επισκέπτη σας μία προσωποποιημένη εμπειρία ζωής μέσα στη φύση. Για παράδειγμα, εάν το κατάλυμά σας βρίσκεται σε ορεινή τοποθεσία, μπορείτε να χτίσετε μικρές ιδιωτικές κατοικίες-σαλέ, μέσα στο δάσος. Με τον τρόπο αυτό, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να μείνει στη φύση και να απολαύσει το ιδιαίτερο αυτό τοπίο.

 

#5 Συνδυάστε τα extreme sports με μία πολυτελή διαμονή – Δώστε την ευκαιρία στον ταξιδιώτη να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία και να απολαύσει ταυτόχρονα και την πολυτέλεια του καταλύματος

Εκεί όπου τα περισσότερα ξενοδοχεία μπορεί να αποφεύγουν να προσφέρουν τα extreme sports ως ιδιωτικές εμπειρίες για τους επισκέπτες τους, το Mukul Beach, Golf, & Spa, brand των Auberge Resorts στην Νικαράγουα, προσφέρει κάτι το μοναδικό, κατάβαση από βουνό ηφαιστειακής τέφρας. Η κοντινή απόσταση του ξενοδοχείου με το ηφαίστειο Cerro Negro το καθιστά τον ιδανικό προορισμό, για να πραγματοποιήσετε μία μοναδική εμπειρία extreme sports. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου, φεύγουν από το θέρετρο με ελικόπτερο για την απόλυτη είσοδο στο θέαμα και αφού προετοιμαστούν με μία σύντομη προπόνηση, ακολουθεί μία απίστευτη και συναρπαστική κατάβαση από ένα τεράστιο σωρό στάχτης ύψους 728 μέτρων. Η κατάβαση γίνεται με ειδικά τροποποιημένες σανίδες και για τους πιο τολμηρούς με ποδήλατο.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδειγμα ξενοδοχειακής εμπειρίας που συνδυάζει τα extreme sports με την πολυτελή διαμονή, είναι αυτό του White Coast Milos, όπου οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να κάνουν sea scooter ή κανό & kayak σε μέρη του νησιού της Μήλου, που έχουν μοναδική ομορφιά, όπως είναι το Κλέφτικο ή ακόμα και η Συκιά. Με αυτή την πρωτοβουλία, το ξενοδοχείο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να βιώσουν μία συναρπαστική εμπειρία, σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν διαφορετικές παραλίες, να έχουν προσωπικό εκπαιδευτή που θα τους διδάξει τα μυστικά του αθλήματος και να μυηθούν στην ενέργεια του νησιού της Μήλου.

Αξιοποιήστε κάθε πιθανή δραστηριότητα, ακόμα και τα extreme sports, για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά πακέτα διαμονής. Επικοινωνήστε με αθλητικούς συλλόγους της περιοχής και αξιολογήστε τις πιθανότητες συνεργασίας. Με τον τρόπο αυτό, θα προσελκύσετε και ταξιδιώτες που επιδιώκουν την άθληση ως μέρος των πολυτελών διακοπών τους.

Επίλογος

Κλείνοντας το άρθρο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν από τους ξενοδόχους, οι πιθανότητες για την ένταξη προσωποποιημένων εμπειριών στα προσφερόμενα facilities των καταλυμάτων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της αγοράς. Ωστόσο, θα πρέπει να υπολογιστεί το κόστος αυτών των ενεργειών, σε συνεργασία με τους εξωτερικούς συνεργάτες του κάθε ξενοδοχείου, όπως επίσης και η διαθεσιμότητά τους, ανά περίοδο λειτουργίας, καθώς κάποιες ενδέχεται να εκτελούνται ανά συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου.