Πώς η interior design προσέγγιση ενός κρεβατιού ξενοδοχείου γίνεται το πλεονέκτημα της διακόσμησης ενός δωματίου και δημιουργεί αναμνήσεις στους επισκέπτες σας

5 mins read

Το περιβάλλον του ύπνου σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός καταλύματος, αφού είναι το σημείο όπου ο ταξιδιώτης έρχεται να αφεθεί και να χαλαρώσει, σε έναν προσωπικό χώρο που προσωρινά αντικαθιστά το σπίτι του. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό οι ξενοδόχοι, με τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων ή διακοσμητών τους, να δημιουργήσουν ένα προσεγμένο περιβάλλον για τους επισκέπτες τους. Καθώς ένα από τα σημαντικά ζητήματα αποτελεί η διακοσμητική προσέγγιση στο “φόντο” των κρεβατιών, στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε μια πολύ συγκεκριμένη λεπτομέρεια του χώρου του ύπνου ενός δωματίου: το κρεβάτι αλλά και το χώρο πάνω από αυτό (ή, με απλά λόγια, το κεφαλάρι).

Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε πώς ένα ξενοδοχείο στην Ίο, το Liostasi Hotel & Suites, με τη συνεργασία του Designer, Αντώνη Καλογρίδη, κατάφερε όχι μόνο να αξιοποιήσει το χώρο πάνω από το κρεβάτι διακοσμητικά, αλλά τον έβαλε στο επίκεντρο του Design του, κάνοντάς το ένα βασικό σημείο αναφοράς των αναμνήσεων των επισκεπτών του.

Γιατί ασχολούμαστε όμως με την περίπτωση του Liostasi Hotel & Suites;

Συχνά, οι ξενοδόχοι και οι σχεδιαστές τους, προβληματίζονται για τα κρεβάτια αλλά και για το design που θα προσδώσουν στα κεφαλάρια, καθώς αυτά είναι που καθιστούν ξεχωριστό και μοναδικό το σχέδιο του κρεβατιού. Μερικές φορές, ακόμη και η ολική διακόσμηση του δωματίου μπορεί να βασιστεί στη σύνθεση του κρεβατιού, αφού είναι το κυρίως θέμα του χώρου. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό; Γιατί το κρεβάτι αποτελεί το “κάδρο” των αναμνήσεων των επισκεπτών σας και προσδίδει καθοριστική προσωπικότητα στο χώρο. Και φυσικά, κάθε ξενοδοχείο θέλει να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση, το Liostasi Hotel & Suites και ο κύριος Αντώνης Καλογρίδης, κατάφεραν να βρουν μια τέλεια ισορροπία μεταξύ τέχνης, αισθητικής και design.

Τι είναι τόσο ξεχωριστό στο συγκεκριμένο κεφαλάρι?

Τι είναι τόσο ξεχωριστό στο συγκεκριμένο κεφαλάρι;

Yπάρχουν πολλά βασικά σχέδια για τη διακοσμητική αυτή λεπτομέρεια του κρεβατιού, είτε ενσωματωμένα στο έπιπλο του κρεβατιού, είτε ξεχωριστά τοποθετημένα στον τοίχο. Έχουμε δει κεφαλάρια με προσθήκες μαξιλαριών, κεφαλάρια ξύλινα, υφασμάτινα, ή με κατασκευές που καταφέρνουν να δίνουν την αίσθηση του κεφαλαριού, χωρίς αυτό να υφίσταται καν. Στο Liostasi όμως, πέτυχαν κάτι διαφορετικό: Με τη χρήση μοναδικών έργων τέχνης, κατάφεραν να δημιουργήσουν πραγματικά εντυπωσιακά κεφαλάρια κρεβατιών. Δίνοντας, μάλιστα, έναν σχετικά minimal χαρακτήρα στο υπόλοιπο δωμάτιο, τόνισαν την επιβλητικότητα αυτού του μοναδικού στοιχείου.

Το μέγεθος κάνει τη διαφορά!

Αρχικά, ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το ίδιο το μέγεθος του κεφαλαριού, το οποίο δεν περιορίζεται σε τετριμμένες διαστάσεις, προκαλώντας την αίσθηση του εντυπωσιασμού. Καταλαμβάνει μια μεγάλη επιφάνεια πάνω από το κρεβάτι, δημιουργώντας ένα απλό πλαίσιο με ευθείες καλαίσθητες γραμμές. Αυτό δίνει μια δόση μινιμαλισμού και γεωμετρίας, που αναμφίβολα ικανοποιεί κάθε αισθητική. Και μόνο το γεγονός πως είναι ένα ορθογώνιο τοποθετημένο κάθετα, και όχι οριζόντια όπως έχουμε συνηθίσει, προσδίδει από μόνο του ιδιαίτερο χαρακτήρα, δίνοντας ύψος στο χώρο. Παρ’ όλα αυτά, δεν χάνει την αίσθηση της συμμετρίας η οποία είναι πολύ σημαντική, καθώς το ανθρώπινο μάτι τείνει να βρίσκει πιο όμορφα τα συμμετρικά πράγματα, ακόμη και πιο πολυτελή.

interior design liostasi ios

Το στοιχείο της Τέχνης έρχεται αβίαστα

Το κεφαλάρι αυτό, στο κέντρο του πλαισίου του, φιλοξενεί ένα πολύ ξεχωριστό έργο τέχνης, το οποίο και αναδεικνύει με το μαύρο του περίγραμμα. Ένα σκίτσο που απεικονίζει τη μορφή ενός άνδρα κεντρίζει αμέσως την προσοχή, καθώς σκιαγραφείται ένα εκφραστικό πρόσωπο, δημιουργώντας συναισθήματα περιέργειας. Αυτή η έντονη προσωπικότητα που απεικονίζεται, συνοδεύεται και από κάποιες σημειώσεις αποτυπωμένες στο πλάι του πίνακα, οι οποίες μας δίνουν κάποια στοιχεία σχετικά με την ιστορία του πίνακα, δημιουργώντας την προσδοκία να μάθουμε περισσότερα. Έτσι, το σκίτσο αυτό αποκτά υπόσταση, μας αφηγείται μια ιστορία. Είτε επιλέξει ο ταξιδιώτης να μάθει περισσότερα, είτε απλά θαυμάζει αφηρημένα τις λεπτομέρειες τις σύνθεσης, καταλήγει να ζει μια μοναδική εμπειρία στο χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η χαρακτηριστική και καλαίσθητη αυτή φιγούρα ταυτίζεται με την εμπειρία των διακοπών του ταξιδιώτη, δημιουργώντας πρωτότυπες εικόνες και αναμνήσεις.

Επιλέγοντας τα σωστά χρώματα!

Όσο αφορά τις χρωματικές επιλογές, το μαύρο είναι το κυρίαρχο χρώμα, και οι απαλοί καφέ τόνοι του έργου τέχνης αφηγούνται την ιστορία της σύνθεσης. Το μαύρο περίγραμμα του πίνακα ορίζει τα πλαίσια μεταξύ Τέχνης και Design, δημιουργώντας την απόλυτη αρμονία. Έτσι τονίζεται ιδανικά και η διαβάθμιση χρώματος που συμβαίνει στο ίδιο το σκίτσο. Πιο απαλές αποχρώσεις του καφέ με γκρι στοιχεία, δίνουν ζωή στην εικόνα του άνδρα και δημιουργούν μια ζεστή, νοσταλγική αίσθηση. Επιπλέον, οι καφέ αποχρώσεις παραπέμπουν στο ξύλο — επομένως και στη φύση, ταιριάζοντας ιδανικά στη συνολική φιλοσοφία και design του Liostasi Hotel & Suites.

room interior design liostasi ios

Και ο υπόλοιπος χώρος σε απόλυτη αρμονία!

Έχοντας όμως ένα τόσο ιδιαίτερο κεντρικό στοιχείο, έπρεπε να δημιουργηθεί και το σωστό σκηνικό για να το φιλοξενήσει. Έτσι, βλέπουμε μία minimal προσέγγιση, που αν και τα υπόλοιπα αντικείμενα έχουν την δική τους προσωπικότητα, επιτρέπουν στο κεφαλάρι-έργο τέχνης να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής! Οι κύριες επιφάνειες του χώρου, δηλαδή το πάτωμα, οι τοίχοι και το ταβάνι, είναι ντυμένα στα λευκά, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για να φιλοξενηθούν & να αναδειχθούν η ιδιαίτερη σύνθεση του κρεβατιού και οι λοιπές λεπτομέρειες. Τα φωτιστικά και τα κομοδίνα ενισχύουν το συμμετρικό παράγοντα της διακόσμησης. Ακόμη, τα κομοδίνα-κούτσουρα, καθώς είναι στοιχεία της φύσης, συνδυάζονται ιδανικά με τα χρώματα & το ύφος του πίνακα. Άλλες ρουστίκ λεπτομέρειες, όπως τα χαρακτηριστικά καλάθια, έρχονται να συμπληρώσουν τη διακόσμηση του χώρου.

Το συγκεκριμένο κεφαλάρι βρίσκεται σε μία από τις σουίτες ‘’Elegant Suite Sharing Pool’’, του Liostasi Hotel & Suites. Τις κατασκευές ολοκλήρωσε η εταιρία Furniture Gallery. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν πολλά ακόμη εξαιρετικά design παραδείγματα στα κεφαλάρια των κρεβατιών του ξενοδοχείου, μερικά από τα οποία βλέπετε στο παρακάτω slider: