Μάθετε τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την καριέρα σας ως ανεξάρτητοι ταξιδιωτικοί πράκτορες και με ποιους τρόπους μπορείτε να εξασφαλίσετε την επιτυχία σας στον κλάδο!

9 mins read

Ο ορισμός του ανεξάρτητου ταξιδιωτικού πράκτορα ήταν πολύ απλός κατά την πρώτη εμφάνισή του τη δεκαετία ‘80 με ‘90. Πρωτοεμφανίστηκε ως “κατ’ οίκον ταξιδιωτικός πράκτορας” και ανταποκρίθηκε στην ανάγκη των ταξιδιωτών για προσωποποιημένες εμπειρίες, σημαίνοντας την αρχή μιας νέας εποχής για τον τουρισμό. Από τότε, ο ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας (Independent Travel Agent) ή Independent Contractor (IC), έχει εξελιχθεί σε μία σημαντική δύναμη στον κλάδο του τουρισμού και όλο περισσότεροι ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος αυτής της “δύναμης”. Είναι γεγονός, ότι η συνεργασία ενός Independent Contractor με το κατάλληλο Host Travel Agency, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της καριέρας του.

Για να ακολουθήσει κάποιος την καριέρα του ανεξάρτητου ταξιδιωτικού πράκτορα στην Ελλάδα, θα πρέπει είτε να κατέχει πτυχίο Τουριστικών Επιχειρήσεων (το οποίο θα λειτουργήσει ως καθοριστικός παράγοντας στην εύρεση ενός host agency), είτε να έχει την ικανότητα να προγραμματίζει ταξίδια (συνήθως λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του σε travel agency, ξενοδοχεία, tour operators, αλλά και tour guides). Βεβαίως, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που απέκτησαν εμπειρία και portfolio, προγραμματίζοντας τα δικά τους ταξίδια ή φίλων τους. Συνεπώς, το πτυχίο μπορεί να θεωρηθεί προαιρετικό στο συγκεκριμένο επάγγελμα, αν και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κάποιον στην αρχή της καριέρας του. 

Βεβαίως, η δουλειά του Independent Travel Agent δεν θεωρείται εύκολη. Οι προοπτικές για ένα υψηλό εισόδημα είναι πολλές, αλλά ποιο είναι το κόστος; Παρακάτω, θα μελετήσουμε ποια είναι ακριβώς η εργασία του Independent Travel Agent, ποιες οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, πώς να μπορεί να αναγνωρίσει τις πιθανές ευκαιρίες που θα του δοθούν, αλλά και γιατί η επιλογή ενός κατάλληλου Ηost Travel Αgency (βλ. BlissTravel για την Ελλάδα) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της καριέρας του.

Τι είναι ο Independent Travel Agent και ποια η διαφορά με τον Travel Agent;

Ανεξάρτητοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, θεωρούνται όσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι και ασχολούνται με το μάρκετινγκ και την πώληση ταξιδιωτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία. Οι αρμοδιότητες τους συμπεριλαμβάνουν την εύρεση πελατών και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξατομικευμένες ταξιδιωτικές προτάσεις βάσει των αναγκών του κάθε ταξιδιώτη και των πακέτων που έχουν στη διάθεση τους. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η άμεση επαφή με τους πελάτες τους, και η σχέση που αναπτύσσουν με αυτούς, δίνοντάς τους έτσι μια πλήρως προσωποποιημένη εμπειρία.

Ποια είναι η διαφορά όμως με έναν Travel Agent; Η κυριότερη διαφορά είναι ότι οι Independent Travel Agents είναι αυτοαπασχολούμενοι, όποτε και το αφεντικό του εαυτού τους. Πρέπει να δημιουργούν οι ίδιοι τις ευκαιρίες για πώληση, μέσω της προσέγγισης νέων ή ήδη υπάρχοντων πελατών. Επίσης, ως επαγγελματίες, είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεκπεραίωση των ταξιδιών των πελατών τους. Για τα ταξίδια που προσφέρουν, συνήθως κάνουν εξωτερικές συνεργασίες με Travel Agencies, γνωστά και ως Host Travel Agencies. Ενώ πληρώνονται με ποσοστά επί των πωλήσεων και όχι με σταθερό μισθό.

Περιορίστε το πεδίο εξειδίκευσης σας και στοχεύστε συγκεκριμένους τύπους ταξιδιωτών όπως ζευγάρια στον μήνα του μέλιτος τους, οικογένειες, πολυτελείς διακοπές, κοκ. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε τη δυνατότητα να εργαστείτε πιο μεθοδικά, πιο ποιοτικά, αλλά και να έχετε το επιθυμητό revenue.

 

 *Sponsored

Μάθετε περισσότερα για την BlissTravel

BlissTravel είναι το μοναδικό
Host Travel Agency
στην Ελλάδα, το οποίο συνεργάζεται με Independent Contractors (ΙC) για να τους υποστηρίξει, στην ανάπτυξη της ταξιδιωτικής τους επιχείρησης. Η BlissTravel, είναι ο διαμεσολαβητής που μειώνει τόσο το κόστος εκκίνησης όσο και το τρέχον και ταυτόχρονα παρέχει στους IC, πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. καθώς και σε όλα τα απαραίτητα εργαλεία μάρκετινγκ που χρειάζονται, για να την ανάπτυξη και την εξέλιξη της επιχείρησή τους.

Το δίκτυο συνεργατών της BlissTravel αποτελείται από καταρτισμένους και ενημερωμένους Independent Contractors, οι οποίοι παρέχουν αυθεντικές εμπειρίες και αποκλειστικές, προσωποποιημένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι σύμβουλοι της BlissTravel αφουγκράζονται τις ανάγκες των πελατών και πραγματοποιούν κάθε επιθυμία τους.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την BlissTravel για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι εναι o Independent Contractor και πώς μπορεί να συνεργαστεί με ένα Host Agent.

Μαθετε περισσοτερα

Περισσότερες Πληροφορίες: Websitewww.blisstravel.com.gr Τηλέφωνο: +30 210 48 36 802

Οι προκλήσεις του Independent Travel Contractor και οι ευκαιρίες που προκύπτουν

Η δουλειά του ανεξάρτητου ταξιδιωτικού πράκτορα (Independent Travel Contractor) είναι αρκετά απαιτητική και χρειάζεται την απόλυτη προσήλωση αυτού που θα την ακολουθήσει. Η πρώτη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει είναι η εύρεση πελατών. Πλέον, μπορεί να θεωρείται λίγο πιο εύκολο λόγω του Internet, αλλά δεν παύει να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία και διατήρηση ενός “πιστού” πελατολογίου.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η ανάγκη για συνεχή υποστήριξη. Η ανθρώπινη επαφή είναι αυτό που ξεχωρίζει τον ταξιδιωτικό πράκτορα από τις μηχανές κράτησης, οπότε πολλές φορές, λόγω διαφοράς ώρας, η επικοινωνία μπορεί να γίνει ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τέλος, η έλλειψη σταθερού μισθού είναι η τρίτη πολύ σημαντική πρόκληση, καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια και άγχος.

Βεβαίως υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες που προκύπτουν μέσω αυτής της ειδικότητας. Αρχικά, έχουν υψηλές προοπτικές να δημιουργήσουν το δικού τους brand (ή ακόμη και travel agency σε κάποιες περιπτώσεις). Και φυσικά, να αποκτήσουν έναν υψηλό μισθό (ειδικά οι ανεξάρτητοι ταξιδιωτικοί πράκτορες που βρίσκονται χρόνια στον χώρο και έχουν ένα σταθερό πελατολόγιο).

Στη συνέχεια, οι ανεξάρτητοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, έχοντας “χτίσει” ένα σταθερό πελατολόγιο, μπορούν να εξασφαλίσουν μία σταθερή ροή χρημάτων βάσει των δικών τους αναγκών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι στόχοι πωλήσεών τους, ορίζονται από τους ίδιους. Τέλος, έρχονται τα perks που απολαμβάνουν όταν ταξιδεύουν oι ανεξάρτητοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, οι οποίοι συνήθως απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στα ταξίδια τους, καθώς τα ξενοδοχεία και οι προορισμοί προσφέρουν τις γνωστές FAM διακοπές, στις οποίες δίνουν εκπτώσεις με αντάλλαγμα την προώθηση τους.

Ένας Ιndependent Travel Agent, είναι σημαντικό να εμπνέει εμπιστοσύνη και να προάγει τις συνεργασίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δώστε έμφαση στους πελάτες σας και αντιμετωπίστε τους ως συνεργάτες, με τον τρόπο αυτό θα επιτύχετε μία σταθερή εξέλιξη στον χώρο! 

Host Agency: Τι είναι και ποια τα κριτήρια επιλογής τους!

Τα Host Agencies δίνουν στους ανεξάρτητους ταξιδιωτικούς πράκτορες όλους τους πόρους για να αναπτύξουν την “επιχείρησή” τους και να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Θεωρούνται οι “καλύτεροι φίλοι” τους διότι:

  1. Προσφέρουν τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να μην χρειαστεί να εμπλακούν σε γραφειοκρατικές, λογιστικές διαδικασίες ή αδειοδοτηση τουριστικού γραφείου.
  2. Υποστηρίζουν τους πράκτορες με kit πωλήσεων / υλικό Marketing που μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση των υπηρεσιών τους.
  3. Δίνουν πρόσβαση σε πολύτιμες back-end τεχνολογίες, και σε πολλές περιπτώσεις, παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία του website τους.
  4. Εφοδιάζουν τους άμεσα εμπλεκόμενους, με όλες τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται για την αρχή της καριέρας τους ως ανεξάρτητοι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
  5. Παρέχουν πρόσβαση σε λίστα εγκεκριμένων προμηθευτών και προνομιακά συμβόλαια.
  6. Παρέχουν διασφάλιση ποιότητας που θα τους βοηθάει καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους ως IC.

Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή ενός καλού Host Agency για συνεργασία είναι κομβική, καθώς μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τον ανεξάρτητο ταξιδιωτικό πράκτορα και να παίξει καθοριστικό ρόλο στη πορεία του, στον χώρο του τουρισμού. Βεβαίως, το κάθε Host Agency προσφέρει και διαφορετικές υπηρεσίες, έτσι και πρέπει να γίνεται η κατάλληλη έρευνα πριν την επιλογή του.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω δεδομένα, οι πράκτορες θα μπορούν να κρίνουν εάν ένα Host Agency ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις τους και να κάνουν μία ορθότερη επιλογή. Φυσικά, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία ως Travel Agent, μπορεί να απευθυνθεί σε Host Agencies που στοχεύουν αποκλειστικά σε νέους επαγγελματίες του χώρου.

Συνεργαστείτε με ένα δημοφιλές Host Agency, για να έχετε δεδομένη επιτυχία στα επόμενα βήματα της καριέρας σας!

 

Είναι η Ελλάδα η ιδανικότερη χώρα, για να ξεκινήσει κάποιος την καριέρα του σε αυτόν τον χώρο;

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο μέρος του κοινού της να περιλαμβάνει τους repeaters. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που την επισκέπτονται κάθε χρόνο ανελλιπώς, κάποιοι για να απολαύσουν την μοναδική εμπειρία που τους προσφέρει ο προορισμός ως σύνολο και κάποιοι άλλοι, για να εξερευνήσουν ακόμη ένα μέρος της. Σε αυτό το σημείο θα αναρωτιέστε ποια είναι η σύνδεση με το κύριο θέμα του άρθρου.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος των ανεξάρτητων ταξιδιωτικών πρακτόρων, δεν έχει αναπτυχθεί όσο σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλοί λίγοι επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο, και η χώρα λειτουργεί κυρίως με τα πιο παραδοσιακά travel agencies. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε την Ελλάδα ως την ιδανική χώρα να ξεκινήσει κάποιος την καριέρα του ως ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας. Η ζήτηση που υπάρχει για τον προορισμό, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια, σε συνάρτηση με την πληθώρα δραστηριοτήτων στον προορισμό και η έλλειψη άμεσου ανταγωνισμού δημιουργούν την τέλεια συνταγή για την επιτυχία.

Βεβαίως, θα προτείναμε σε όποιον έχει σκοπό να ακολουθήσει αυτή την καριέρα, να περιορίσει το Niche Market του μόνο σε ταξιδιώτες που έχουν σκοπό να επισκεφτούν την Ελλάδα. Ούτως η άλλως, δεν υπάρχει ιδανικότερος ταξιδιωτικός πράκτορας να αναδείξει τον προορισμό και το ποικίλο τοπίο του, από έναν Έλληνα που ζει στην χώρα. 

Είναι σημαντικό να εστιάζετε την επαγγελματική σας δραστηριότητα σε αγορές που γνωρίζετε καλά. Δίνοντας έμφαση στην εντοπιότητα, την κουλτούρα, αλλά και τον πολιτισμό, μπορείτε να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα στις συνεργασίες σας.

 

 *Sponsored

Η BlissTravel, ως το σημαντικότερο Host Travel Agency την Ελλάδα!

H BlissTravel είναι το πρώτο και το μοναδικό Host Travel Agency στην Ελλάδα που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία και μία άρτια εκπαιδευμένη ομάδα συνεργατών.

Πρόκειται για μία εταιρεία που δημιουργεί σχέσεις μεταξύ προμηθευτών, πωλητών, ταξιδιωτικών πρακτορείων και χρησιμοποιεί τη συλλογική αγοραστική του δύναμη για να διαπραγματευτεί οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Γιατί Bliss;

Η BlissTravel, διευκολύνει την εξέλιξη ενός Independent Contractor και τον βοηθάει να γίνει επιχειρηματίας, δημιουργώντας μία επιχείρηση με αποτελεσματικό τρόπο. Δεν μειώνει μόνο το σταθερό κόστος επένδυσης, άδειας και λογισμικού, αλλά μειώνει το τραπεζικό κόστος και τα επιπλέον λογιστικά έξοδα. Παρέχει επίσης εκπαίδευση και πρόσβαση στα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες του κάθε προορισμού, υποστηρίζοντας όλους τους συνεργάτες της, δίνοντάς τους όλα τα εφόδια για την επιτυχία, αλλά και καλές συστάσεις.

Η BlissTravel έχει θέσει το τέλειο παράδειγμα διαχείρισης Independent Contractors και έχει αναπτύξει ένα σημαντικό portfolio συνεργασιών.

Επικοινωνήστε με την εταιρεία

Περισσότερες Πληροφορίες: Websitewww.blisstravel.com.gr Τηλέφωνο: +30 210 48 36 802

Επίλογος

Αυτά είναι λοιπόν όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την αρχή της πορείας σας ως ανεξάρτητοι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Μπορεί να είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα, αλλά οι άνθρωποι που το ακολουθούν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έναν ανεκτίμητο θησαυρό – τις εμπειρίες ζωής!