H αίσθηση της καθαρής ατμόσφαιρας και ευεξίας είναι σημαντική για τον επισκέπτη του ξενοδοχείου και καθοριστική για την απόφασή του να επαναλάβει την επίσκεψή του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το ξενοδοχείο καλείται να δημιουργήσει την αίσθηση αυτή σε κάθε χώρο του και να μετατρέψει μία απλή διαμονή σε μοναδική εμπειρία. Αρωγός στην πολυσήμαντη αυτή διαδικασία είναι το design concept, που θα υπογραμμίσει αυστηρά την προδιαγραφή που στοχεύει στην ατμόσφαιρα απόλυτης φρεσκάδας και ευεξίας.

6 mins read

Η δομή του design concept, ακολουθεί τους άξονες της λειτουργικότητας και της αισθητικής προκειμένου να πετύχει το στόχο του σε κάθε τμήμα του σχεδιασμού. Ο επισκέπτης είναι σημαντικό να νιώθει ότι κατά την παραμονή του σε ένα ξενοδοχείο θα ικανοποιηθούν οι λειτουργικές του ανάγκες αλλά και η ανάγκη για αισθητική αρμονία. Όμως ο επισκέπτης, πρέπει να αισθάνεται κυρίως ασφαλής σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας.

Οι χώροι των ξενοδοχείων πρέπει να είναι και να φαίνονται καθαροί, ώστε να επιτυγχάνεται η φρεσκάδα στην ατμόσφαιρα, χωρίς να μοιάζει με ψευδαίσθηση..

Αναλύοντας τα στοιχεία που συνθέτουν τη συνολική εμπειρία του πελάτη, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη σύνδεσή τους με τις έξι αισθήσεις: ακοή, γεύση, αφή, όραση, όσφρηση και διαίσθηση. Το περιβάλλον μάς δίνει όλα αυτά τα ερεθίσματα και εμείς τα αποκωδικοποιούμε μέσω των αισθήσεων.

Διαμορφώστε τους χώρους του ξενοδοχείου με τη συνδρομή της τεχνολογίας και δημιουργήστε μια αίσθηση “φρεσκάδας”

Η λέξη “φρεσκάδα” ταυτίζεται με τη ζωτικότητα, τη νεανικότητα, τη σφριγηλότητα και τη δροσιά. Με αυτή τη λογική καλούμαστε να διαμορφώσουμε τους χώρους του ξενοδοχείου. Ο αέρας στους χώρους τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς διαμορφώνει τις συνθήκες ευεξίας. Όταν η θερμοκρασία και η υγρασία βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα, συμβάλλουν στην καθαρότητα ενός χώρου. Πιο συγκεκριμένα, η σωστή ρύθμιση της ατμόσφαιρας ενός χώρου αποτρέπει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων ιών, βακτηριδίων και άλλων μικροοργανισμών, επίσης συμβάλλει στην αποφυγή ανεπιθύμητων οσμών, στην ανάπτυξη μούχλας, αλλά και στην ύπαρξη σωματιδίων σκόνης, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και ασθένειες.

Στα συστήματα κλιματισμού, τα οποία ρυθμίζουν αυτόματα τη ζητούμενη επιθυμητή θερμοκρασία, έρχονται να προστεθούν και τα συστήματα ιονισμού που εξισορροπούν την ποιότητα της ατμόσφαιρας αποβάλλοντας όλους τους βλαβερούς οργανισμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση της αίσθησης ευεξίας και πνευματικής διαύγειας. Ακόμη, μειώνουν τα αλλεργιογόνα συστατικά, τους ιούς, τα βακτήρια, τους ρύπους, τη σκόνη και τη μούχλα στην ατμόσφαιρα. Κατά συνέπεια, αποτελούν ασπίδα για κάθε είδους κρυολόγημα, γρίπη ακόμη και άσθμα. Η καθαρή ατμόσφαιρα έχει χαλαρωτική δράση καθώς εξομαλύνει τον ρυθμό της αναπνοής, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας. Επίσης ομαλοποιεί τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη θετική διάθεση του ατόμου, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ασθένειες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, και αυξάνει την πνευματική συγκέντρωση και απόδοση.

Αξιοποιήστε τον φυσικό αέρα και το φως για να εξασφαλίσετε ιδανικές θερμοκρασίες στους χώρους

Τίποτα δεν αντικαθιστά τον φυσικό αερισμό και φωτισμό των χώρων. Από τα πρώτα βήματα του σχεδιασμού ενός ξενοδοχείου, γίνεται αναγκαία η συνθήκη της προδιαγραφής των ανοιγμάτων που θα επιτρέψουν στον χώρο, τόσο να φωτίζεται επαρκώς όσο και να επιτρέπεται η ροή του αέρα να τον ανανεώνει και να τον φρεσκάρει. Μία από τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι ο σχεδιασμός να επιτρέπει στο χώρο να αναπτύσσονται οι ιδανικές θερμοκρασίες βάσει του προσανατολισμού και της κατάλληλης διαχείρισης των ανοιγμάτων ενός οικοδομήματος. Τα συστήματα ιονισμού δημιουργούν ακριβώς τη συνθήκη του περιβάλλοντος μετά από μία βροχή ή την αίσθηση που έχουμε δίπλα στη θάλασσα.

Εντάξτε στο design το στοιχείο του νερού για να εκπλήξετε τον επισκέπτη σας

Το νερό μετατρέπει το μικροκλίμα της ατμόσφαιρας, και έχει θετικό αντίκτυπο στις αισθήσεις μας. Έτσι, η ένταξη του στοιχείου του νερού ως μέρος του δημιουργικού σχεδιασμού στο design concept, αναβαθμίζει την εμπειρία του επισκέπτη σε συνειδητό και σε υποσυνείδητο επίπεδο. To landscape design μπορεί να εκπλήξει τον επισκέπτη του ξενοδοχείου με διαδρομές και στάσεις όπου το φυσικό περιβάλλον μπορεί να εναλλάσσεται με τεχνητές πηγές, λιμνούλες, τεχνητούς καταρράκτες και κομψές εφαρμογές ή έστω στοιχεία με ροή του νερού, πέρα από την ύπαρξη μιας δεδομένης πισίνας. Ακόμα και στους κοινόχρηστους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου μπορούμε να εφαρμόσουμε με σύγχρονο design τρόπο, δυνατότητα ύπαρξης του στοιχείου του νερού.

Φανταστείτε σε ένα εσωτερικό χώρο πρωινού να υπάρχει μία κατασκευή με νερό που ρέει και να απολαμβάνετε το πρωινό σας ακούγοντας τον ήχο του νερού, ειδικά σε ξενοδοχεία πόλης ,όπου η φύση έρχεται μέσα στο χώρο με τεχνητό τρόπο. Ακόμα βέβαια και σε ξενοδοχεία που βρίσκονται είτε σε βουνό ή σε παραθαλάσσια μέρη, αποτελεί πρόκληση ο συνδυασμός των στοιχείων στο χώρο.

Επιλέξτε υλικά και χρώματα που προσδίδουν “φρεσκάδα” στους χώρους σας

 

Ένας “άσσος” στο μανίκι για την επιτυχία του project, είναι η οπτική δροσιά που προσφέρει η επιλογή των υλικών που θα εξυπηρετήσουν την αρχιτεκτονική μελέτη και φυσικά η επιλογή των χρωμάτων. Δεν εννοούμε φυσικά να επιλέγουμε χρώματα μόνο ψυχρών αποχρώσεων, αλλά λιγότερο κορεσμένα χρώματα και ήπιες αντιθέσεις ακόμα και όταν επιλέγουμε θερμά χρώματα. Το φινίρισμα επίσης των βαμμένων επιφανειών ας είναι λιγότερο ματ ή όπου υπάρχουν ματ υφές να εξισορροπούνται με κάποια στοιχεία στιλπνών επιφανειών. Για παράδειγμα ένα μεταλλικό φωτιστικό σε γυαλιστερή υφή πάνω σε ένα τοίχο σε distressed υφή έγχρωμου σοβά ισορροπεί άψογα.

Η επένδυση τοίχων και δαπέδων με ενιαίες επιφάνειες υλικών και μικρότερους αρμούς, δίνει μία διάχυτη αίσθηση καθαριότητας. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται η επιλογή στιλπνών και γυαλιστερών επιφανειών, εφόσον η σχεδιαστική γραμμή και η αρχιτεκτονική, μας το επιτρέπει.

Προτιμήστε οργανικά υφάσματα για τα λινά του ξενοδοχείου

Τα χρηστικά προϊόντα με τα οποία έρχεται σε άμεση επαφή το σώμα του επισκέπτη στο ξενοδοχείο, όπως είναι τα σεντόνια και οι πετσέτες, εκτός της αυτονόητης επιβεβλημένης τέλειας καθαριότητας, μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα τους να έχει οργανική σύνθεση. Η υπέροχη αίσθηση της μαλακής, χνουδωτής, μυρωδάτης πετσέτας μόνο φρεσκάδα και φροντίδα υποδεικνύει. Το ίδιο ισχύει και για τα υφάσματα επιπλώσεων στα καθίσματα ή στα κεφαλάρια των κρεβατιών. Σημαντική είναι και η επιλογή του υφάσματος και της ραφής ακόμα, της κουρτίνας. Τα ανάλαφρης υφής υφάσματα σε ραφές που επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση, προσδίδουν μια λεπτοφυή ενέργεια στο περιβάλλον και πιο ξεκούραστη αίσθηση.

Πώς μπορείς να συνεργαστείς με τη Mαίρη Σφυράκη

  • Σχεδιαστική ανάλυση και εφαρμογή του Hotel Concept, σε όλα τα επίπεδα  σχεδιασμού αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων είτε σε επίπεδο ανακαίνισης υφιστάμενων χώρων είτε σε εξ’ αρχής κατασκευή κτιρίων
  • Ανάλυση και διαχείριση budget κατασκευής και εφαρμογής, έρευνα αγοράς υλικών εφαρμογής και κινητών στοιχείων εξοπλισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων
  • Κατασκευή και εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης και του σχεδιασμού

Το άρωμα και η οσμή των χώρων σας μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη της αίσθησης της καθαριότητας με σωστές επιλογές υλικών

Από την έννοια της φρεσκάδας δεν μπορεί να εξαιρεθεί το άρωμα του χώρου και των χρηστικών προϊόντων. Η ταυτότητα της μυρωδιάς ενός χώρου και η μίξη των αρωμάτων σε ισορροπία αναδεικνύουν την εμπειρία του επισκέπτη σχεδόν σε μυσταγωγία. Και όσο και αν φανεί παράξενο ακόμα και ο φωτισμός διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάδειξη και αυτής της ιδιότητας των χώρων. Ποτέ ένα κακοφωτισμένο δωμάτιο δε θα φανεί αρμονικό και άρτιο ακόμα και τον πιο advanced σχεδιασμό να έχει ή τα πιο high end υλικά. Αδιάφορες και σκοτεινές γωνίες, ψυχρός και μονοδιάστατος φωτισμός δεν αναδεικνύουν την ποιότητα των χώρων, αντίθετα τους καταδικάζουν σε αδιάφορα αποτελέσματα που πάντα θα δίνουν την αίσθηση ότι “κάτι δεν έχει γίνει σωστά”.

Επίλογος

H καθαρή ατμόσφαιρα και η φρεσκάδα των χώρων του ξενοδοχείου δε συνδέεται μόνο με την αυτονόητη τήρηση των κανόνων της αυτονόητα τέλειας καθαριότητας, αλλά κυρίως με την αρμονική σύνδεση όλων των στοιχείων που επιλέγονται και με το υποσυνείδητο κυρίως μήνυμα που εκπέμπουν.