Μάθετε πώς μπορείτε να εντάξετε αυτοματισμούς στα δωμάτια του ξενοδοχείου σας και να επιτύχετε ένα κερδοφόρο και βιώσιμο μέλλον για την επιχείρησή σας.

11 mins read

Ένα ξενοδοχείο που δημιουργεί ένα καινοτόμο περιβάλλον με αυτοματισμούς και υψηλό sustainability, προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του στον πελάτη και ο ίδιος ο ταξιδιώτης απολαμβάνει μια μοναδική και σύγχρονη εμπειρία φιλοξενίας. Αναλύοντας τις εγκαταστάσεις σας, την απόδοση της κτηριακής σας ενέργειας και τοποθετώντας έξυπνες και εύκολες χρήσεις αυτοματισμού, το ξενοδοχείο σας αναβαθμίζεται, γίνεται πιο φιλικό προς το περιβάλλον και οι ταξιδιώτες σας απολαμβάνουν καινοτόμες υπηρεσίες φιλοξενίας.

Οι έξυπνες λύσεις και οι αυτοματισμοί σε μία ξενοδοχειακή μονάδα παίζουν καθοριστικό ρόλο στα πάγια έξοδα, στην εξοικονόμηση ενέργειας, την αποδοτικότητα και τη συνολική εμπειρία του πελάτη. Ο σύγχρονος επισκέπτης αναζητάει ολοένα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα που εξοικονομούν ενέργεια και προσφέρουν καινοτόμους αυτοματισμούς κατά τη διαμονή του. Όσο πιο άμεσα επενδύσει μία ξενοδοχειακή μονάδα στους αυτοματισμούς και σε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο πιο γρήγορα θα ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και θα επωφεληθεί από τα μειωμένα κόστη της επιχείρησης.

Η διαδικασία ένταξης αυτοματισμών σε ένα υπάρχον ξενοδοχείο μπορεί να φαντάζει ως μία χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο πολύπλοκη. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους συνεργάτες που θα σας κατευθύνουν βάσει των αναγκών του ξενοδοχείου σας, πώς και πού να επενδύσετε. Σίγουρα είναι καλύτερο να γίνεται κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ξενοδοχείου για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτική μια αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεών σας.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές και οδηγούς ανά κατηγορία, προκειμένου να μπορέσετε να εντάξετε τους πλέον σωστούς και αποδοτικούς αυτοματισμούς στο δικό σας κατάλυμα.

#1 – Ρυθμίστε τον φωτισμό και τη θερμοκρασία των δωματίων του ξενοδοχείου σας, με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Ο σωστός φωτισμός σε ένα ξενοδοχείο, και ιδιαίτερα στα δωμάτιά του, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής αλλά και της ατμόσφαιρας του χώρου, μετατρέποντάς τον σε έναν χώρο φιλοξενίας στον οποίο ο εκάστοτε ταξιδιώτης μπορεί να αισθανθεί άνετα κατά τη διαμονή του. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και smart συνδέσεων, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αλλάζουν τα μοτίβα φωτισμού και να δημιουργούν, με τον τρόπο αυτό, κατάλληλους φωτισμούς ανάλογα με την περίσταση και τον χώρο που χρειάζεται να καλύψουμε. Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση αυτοματισμών όπως είναι η εναλλαγή μοτίβων ή σεναρίων φωτισμού, ο επισκέπτης σας μπορεί να δημιουργήσει με το πάτημα ενός κουμπιού την ατμόσφαιρα που επιθυμεί στον χώρο διαμονής του.

Επίσης, με τη χρήση ειδικού application μέσω smart συσκευών, βλ. κινητό ή tablet, μπορεί να ρυθμίζεται η λειτουργία όλων των φωτιστικών σωμάτων των δωματίων του ξενοδοχείου σας. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να περιορίσετε την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος και να δίνετε τη δυνατότητα και στους πελάτες σας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα τους έχετε διαθέσιμες, να διαχειρίζονται με τη χρήση του κινητού τους τον φωτισμό του δωματίου τους, διαμορφώνοντας τις επιθυμητές συνθήκες για αυτούς. Έτσι, μετατρέπετε το ξενοδοχείο σας σε ένα σύγχρονο κατάλυμα που εξοικονομεί ενέργεια και προσφέρει μοναδικές εμπειρίες φιλοξενίας.

Σε ένα smart περιβάλλον φιλοξενίας, σημαντικός είναι επίσης ο έλεγχος, αλλά και η ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας των δωματίων. Πιο συγκεκριμένα, η σωστή διαχείριση των συσκευών ψύξης και θέρμανσης, όπως είναι τα air-conditions, πρέπει να εκτελείται κάτω από ένα κεντρικό κανάλι διαχείρισης και μέσω applications που θα διαμορφώνουν τις συνθήκες λειτουργίας τους. Με τον τρόπο αυτό, ο ταξιδιώτης θα μπορεί ρυθμίζει την επιθυμητή θερμοκρασία στον χώρο διαμονής του μέσα από μια ψηφιακή συσκευή, αλλά δεν θα μπορεί να σπαταλήσει επιπλέον ενέργεια. Συνεπώς, το ξενοδοχείο θα περιορίσει σημαντικά τις άσκοπες δαπάνες ηλεκτρισμού και χρημάτων, διαμορφώνοντας μία πράσινη ταυτότητα.

 

*Sponsored

Πώς μπορούν να συμβάλουν οι λύσεις της Schneider Electric στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Ξενοδοχείο σας;

Η Schneider Electric, με την ολοκληρωμένη λύση για ξενοδόχους, το EcoStruxure για Ξενοδοχεία, δίνει τη δυνατότητα στον ξενοδόχο, να δημιουργήσει ένα ιδανικό σύστημα παρακολούθησης και βελτιστοποίησης της ενέργειας, βιωσιμότητας και ενεργειακής αποδοτικότητας των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεών του.

Η σειρά SE8000 της Schneider Electric περιλαμβάνει ελεγκτές δωματίων για έλεγχο της θερμοκρασίας, αλλά και αισθητήρες κίνησης και υγρασίας. Οι συσκευές διατίθενται σε διαφορετικά χρώματα και στιλ, έτσι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε ύφος ξενοδοχείου. Παράλληλα, χρησιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα καλωδίωση του κτηρίου, εξασφαλίζοντας τη λιγότερη δυνατή όχληση.

Με τη χρήση των Hotel Room Controllers της Schneider Electric έχετε τη δυνατότητα να συνδέσετε τις συσκευές του δωματίου όπως είναι οι διακόπτες, θερμοστάτες και οι μαγνητικές επαφές δημιουργώντας έναν αυτοματισμό χρήσης όλων των συσκευών. Συνδέοντας τα controllers αυτά με τους ελεγκτές SE8000 ο επισκέπτης θα έχει τον πλήρη έλεγχο του δωματίου ρυθμίζοντας τις σκηνές και τα μοτίβα που ο ίδιος επιθυμεί.

Με τη χρήση του EcoStruxure for Hotels Guest Room Management Solution της Schneider Electric εκτός από τον πλήρη έλεγχο του δωματίου σας θα παρέχετε στους επισκέπτες σας και τη χρήση door access και door lock από το application του smartphone σας. Και όλα αυτά με απόλυτη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την αξιοπιστία της εταιρείας. Με την ολοκληρωμένη εφαρμογή των υπηρεσιών της EcoStruxure™ για ξενοδοχεία, μπορείτε να έχετε και τον πλήρη έλεγχο ζεστού νερού σε όλο το κτήριο. Παράλληλα, οι επισκέπτες σας μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα εξατομικευμένου ελέγχου των παροχών του δωματίου όπως τη θέρμανση καθρεφτών Danfoss, την ενδοδαπέδια θέρμανση και εφαρμογές ζεστού νερού.

HOTELIER FACT!

Η εταιρεία Schneider Electric που εξειδικεύεται στους αυτοματισμούς των κτηριακών εγκαταστάσεων και με έμφαση στη βιωσιμότητα των κτηρίων αυτών, αναλαμβάνει να δημιουργήσει, μαζί με το δίκτυο συνεργατών της, καινοτόμους αυτοματισμούς σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις, καλωδιώσεις και συστήματα λειτουργίας ενός ξενοδοχείου, τοποθετώντας ψηφιακούς κατανεμητές και κεντρικές μονάδες διαχείρισης των ενεργειακών σας πόρων.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γνωρίστε την εταιρεία Schneider Electric και δείτε αναλυτικά όλες τις υπερεσίες που παρέχει στον ξενοδόχο!

 

#2 – Αναβαθμίστε την πρόσβαση των επισκεπτών σας στα δωμάτια του ξενοδοχείου σας με την αξιοποίηση έξυπνων συσκευών

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των καρτών/κλειδιών εισόδου για τα δωμάτια είναι η πιο διαδεδομένη λύση για ξενοδοχειακές μονάδες, ανεξαρτήτως μεγέθους. Συνδυάζοντας αυτοματισμούς με το πρωτόκολλο Internet of Things (IOT), πλέον μπορούμε όλες αυτές τις πληροφορίες να τις μεταφέρουμε σε cloud περιβάλλον, δίνοντας πρόσβαση στους επισκέπτες του ξενοδοχείου μέσω ειδικά διαμορφωμένων applications διαθέσιμα για smartphones. Με τον τρόπο αυτό, ο πελάτης του ξενοδοχείου σας μπορεί να έχει πρόσβαση στο δωμάτιό του ή στους χώρους που επιτρέπεται να κινηθεί, χωρίς κάποια κάρτα, αλλά μόνο με το κινητό του. Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε επισκέπτης, θα μπορεί να μπαίνει στο δωμάτιό του αλλά και να «ξεκλειδώνει» χώρους όπως είναι το spa, το γυμναστήριο κ.ά., ‘σκανάροντας’ απλώς το κινητό του τηλέφωνο στους ειδικούς αισθητήρες.

Με τις έξυπνες κλειδαριές (smart locks), μπορούν να λυθούν προβλήματα όπως η αναγκαστική χρήση 2 καρτών ανάλογα με τις παροχές κράτησης του φιλοξενούμενου, ο απομαγνητισμός καρτών, οι χαμένες κάρτες των πελατών, αλλά και η εκτεταμένη χρήση πλαστικού, που δεν συμβάλλει στη βιώσιμη ταυτότητα που θέλει να χτίσει το κάθε σύγχρονο ξενοδοχείο. Παράλληλα, και με δεδομένες τις συνέπειες της πανδημίας, οι πελάτες σας θα νιώθουν πολύ πιο ασφαλείς χρησιμοποιώντας τις δικές τους, προσωπικές συσκευές, αντί μια ‘μεταχειρισμένη’ κάρτα που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε κάποιος άλλος επισκέπτης.

#3 -Διαμορφώστε ένα ξενοδοχείο φιλικό προς το περιβάλλον, με τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος

Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά ξενοδοχεία, είναι η αλόγιστη κατανάλωση ηλεκτρισμού για την ψύξη ή τη θέρμανση των χώρων τους, καθώς και η εκτεταμένη κατανάλωση νερού, είτε εντός των δωματίων, είτε στα κοινόχρηστα μπάνια του ξενοδοχείου.

Οι νέες τεχνολογίες πλέον διευκολύνουν τη μείωση κατανάλωσης ρεύματος και νερού, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα ξενοδοχείο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πλέον διαθέσιμες smart κουρτίνες και στόρια, που εξυπηρετούν την επαρκή σκίαση των χώρων για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας ενός ξενοδοχείου, και συνδέονται μέσω cloud σε ένα κεντρικό σύστημα για τον πλήρη έλεγχό τους. Αντίστοιχα, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου σας, μπορούν να διαχειριστούν με τέτοιο τρόπο τις smart κουρτίνες του δωματίου τους, έτσι ώστε να μειώσουν την αλόγιστη χρήση ενός air condition ή άλλης συσκευής θέρμανσης ή ψύξης κατά τη διαμονή του. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούν οι επισκέπτες σας να

Σε ό,τι αφορά τη χρήση νερού από τους επισκέπτες αλλά και τους εργαζομένους ενός ξενοδοχείου, είναι σημαντικό να υπάρχει και εκεί ένας κεντρικός έλεγχος της συνολικής κατανάλωσης, αλλά και της παροχής ζεστού νερού όποτε χρειάζεται, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε αλόγιστη δαπάνη. Η ακατάπαυστη παροχή ζεστού νερού στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι ένα καθημερινό «στοίχημα». Ωστόσο, συνδυάζοντας τα κατάλληλα εργαλεία με σύγχρονα προγράμματα διαχείρισης τόσο της κατανάλωσης όσο και της παροχής νερού, θα έχετε έναν αποδοτικότερο έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να εφαρμόσετε βρύσες οι οποίες θα παρέχουν συγκεκριμένη ποσότητα νερού ανά χρήση, ανάλογα το είδος της χρήσης τους βέβαια.

#4 – Ελέγξτε κεντρικά την ενεργειακή απόδοση των κτηριακών εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου σας με τη χρήση PMS και άλλων εφαρμογών διαχείρισης κρατήσεων

Με τη χρήση αυτοματισμών, εξελιγμένων εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και άλλων προγραμμάτων διαχείρισης όλων των διαθέσιμων πόρων του ξενοδοχείου σας, οι επισκέπτες σας απολαμβάνουν στο μέγιστο την ενεργειακή απόδοση της ξενοδοχειακής σας μονάδας. Το προσωπικό και οι συνεργάτες σας, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν άμεσα για την απόδοση της ενέργειας και μπορούν να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Τα σύγχρονα λογισμικά διαχείρισης, όπως είναι τα PMSs, μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τη σπατάλη ενέργειας γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση μιας φιλικής προς το περιβάλλον ξενοδοχειακής μονάδας. Επιπλέον, ο επισκέπτης έχει τον πλήρη έλεγχο του δωματίου του και μπορεί να απολαμβάνει εξατομικευμένες υπηρεσίες κατά τη φιλοξενία του, αναγάγοντας τη διαμονή του σε εμπειρία.

 

*Sponsored

Γνωρίστε την καινοτόμο αρχιτεκτονική της Schneider Electric, ΕcoStruxure™

Η εταιρεία Schneider Electric, θέλοντας να δημιουργήσει ένα σύγχρονο περιβάλλον διαλειτουργικής εφαρμογής που θα βασίζεται στη σύνδεση και διαχείριση των συσκευών με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του ΙΤ και αξιοποιώντας το πρωτόκολλο Internet of Things (IOT) ενοποίησε όλες αυτές τις λειτουργίες μέσα από την ανοιχτή αρχιτεκτονική, ΕcoStruxure™.

Τα πλεονεκτήματα της αρχιτεκτονικής αυτής είναι η τοποθέτηση έξυπνων συσκευών σε υπάρχουσες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, η ενοποίηση των συσκευών με το λογισμικό και η διασύνδεση τους. Το ξενοδοχείο αποκτά έναν κεντρικό άξονα διαχείρισης ενέργειας, απόδοσης και αυτοματισμών που έχουν ένα κοινό σκοπό: την προηγμένη εμπειρία φιλοξενίας των επισκεπτών του. Με την ΕcoStruxure™ μπορείτε να πετύχετε έως και 50% ενεργειακή αποδοτικότητα και να εξοικονομήσετε έως και 30% του ενεργειακού σας κόστους.

Με το ΕcoStruxure™ για ξενοδοχεία μπορείτε να έχετε τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, θερμοστάτες, ελεγκτές δωματίων, πίνακες, αισθητήρες καθώς και το software για την κεντρική διαχείριση όλου του κτηρίου αλλά και των δωματίων ξεχωριστά. Ο επισκέπτης αντίστοιχα θα μπορεί με τη χρήση των έξυπνων συσκευών διαχείρισης του δωματίου ή μέσα από το smartphone του να ελέγχει και να προγραμματίζει τη θερμοκρασία δωματίου, τη σκίαση, την παροχή ζεστού νερού, τα φώτα, door access και άλλα, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας.

Η ΕcoStruxure™ είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μεταφέρει, συγχρονίζει και δημιουργεί ένα smart λειτουργικό περιβάλλον για το ξενοδοχείο σας. Επιπλέον, οι κτηριακές σας εγκαταστάσεις είναι πιο ασφαλείς, έχετε πλήρη ανάλυση των στατιστικών της ενεργειακής απόδοσης και τον έλεγχο των δωματίων που συνδέονται με πλατφόρμες όπως BMS, PMS και συστήματα λειτουργίας ξενοδοχείου για housekeeping, maintenance και άλλα. Μεγάλα brand names ξενοδοχείων όπως το Hilton Garden Inn Dubai Mall, Marriott International και το Evolution Lisboa Hotel in Lisbon έχουν βασιστεί στην αρχιτεκτονική ΕcoStruxure™ και έχουν καταφέρει καλύτερη κτηριακή απόδοση και μια σύγχρονη εμπειρία διαμονής βελτιώνοντας την άνεση των πελατών της μέσα από τους αυτοματισμούς της υπηρεσίας.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γνωρίστε την εταιρεία Schneider Electric και δείτε αναλυτικά όλες τις υπερεσίες που παρέχει στον ξενοδόχο!

 

Επίλογος

Οι smart εφαρμογές έχουν εισχωρήσει δυναμικά σε κάθε τομέα της ζωής μας. Τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι πλατφόρμες ενοποίησης συσκευών και λειτουργίες κτηριακών εγκαταστάσεων με τη μέθοδο IOT (Internet of Things) δημιουργούν ένα σύγχρονο περιβάλλον για τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου σας και συμβάλλουν στη βιωσιμότητά του. Οι πράσινες ενέργειες και η εξοικονόμηση πόρων ενέργειας, θα δημιουργήσουν φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις με μειωμένα κόστη. Μέσα από έξυπνες αναβαθμίσεις των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου σας, θα μπορέσετε να προσφέρετε smart λύσεις και αυτοματισμούς κατά τη φιλοξενία των πελατών σας. Με αυτό τον τρόπο, θα ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες οι οποίες αυξάνουν την αποδοτικότητα της επιχείρησής σας και σας εξοικονομούν ενέργεια.

Ωστόσο, πάντα να έχετε υπ’ όψιν σας ότι όσο πιο απλή και user friendly είναι η χρήση των αυτοματισμών που παρέχετε, τόσο πιο ευχάριστη θα είναι η διαμονή των πελατών σας. Ο επισκέπτης σας ενδιαφέρεται για άνεση και ξέγνοιαστες υπηρεσίες φιλοξενίας οι οποίες θα μετατρέψουν την διαμονή του σε μία μοναδική εμπειρία!