Οι ιδιότητες των ξύλινων κατασκευών που τις καθιστούν διαχρονικές και πώς μπορούν να ενισχύσουν την αισθητική του καταλύματός σας εύκολα, οικονομικά και, κυρίως, οικολογικά!

9 mins read

Ο ξενοδοχειακός κλάδος εντάσσεται, ίσως, ανάμεσα στις πιο πολύπλοκες βιομηχανίες. Το βασικό «προϊόν» του είναι η διαμονή, που είναι ουσιαστικά η παροχή ενός χώρου φιλοξενίας για ένα ή/και περισσότερα βράδια. Ωστόσο, η παροχή διαμονής δεν θεωρείται πλέον “αρκετή” για να σταθεί ένα κατάλυμα, καθώς οι απαιτήσεις των ταξιδιωτών έχουν αυξηθεί και η δημιουργία μοναδικών και ανεπανάληπτων εμπειριών βρίσκεται, πλέον, στο στόχαστρο των ξενοδοχειακών αναζητήσεων.

Τα σύγχρονα ξενοδοχεία, εκτός από τον ύπνο, καλούνται να προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες που θα βιώσουν στον χώρο τους. Ενεργοποιώντας τα συναισθήματα του επισκέπτη, καλούνται να τους δημιουργούν ένα αίσθημα οικειότητας, που θα τους προσκαλεί να ζήσουν την εμπειρία διαμονής τους ξανά. Με γνώμονα τα πιο πάνω, ο τουριστικός χάρτης τροποποιείται, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν ξενοδοχείο βάσει των χαρακτηριστικών του ίδιου του καταλύματος και όχι τόσο της τοποθεσίας του.

Πώς όμως το design ενός καταλύματος μπορεί να συντελέσει στη παροχή μίας μοναδικής ξενοδοχειακής εμπειρίας; Αδιαμβισήτητα, διανύουμε μία design-driven εποχή, και όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες δίνουν έμφαση στην αισθητική των καταλυμάτων. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, και ένας από αυτούς είναι σίγουρα η ανάγκη για προσωποποιημένες και μοναδικές εμπειρίες. Ένα κατάλυμα που έχει δώσει έμφαση στην αρχιτεκτονική του, ασυναίσθητα, δημιουργεί μία εντύπωση ότι θα έχει δώσει και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του. Για αυτό και περισσότεροι ταξιδιώτες θα το επιλέξουν.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας αποτυπώνεται στην «εικόνα» του ξενοδοχείου, δηλαδή στον σχεδιασμό και τη διακόσμησή του. Ωστόσο, η επιλογή των κατάλληλων υλικών θα παίξει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, τόσο σε επίπεδο σχεδιαστικό όσο σε επίπεδο χρηστικότητας. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε ένα αρκετά δημοφιλές υλικό, του ξύλο, που πιστεύουμε δικαιωματικά έχει το όνομα του πιο ποιοτικού υλικού στην αγορά.

Ποιος ο ρόλος του ξύλου στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση ενός ξενοδοχείου;

Στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση των ξενοδοχείων, είναι σύνηθες να επικρατούν κατασκευές από ξύλο με πολλαπλές εφαρμογές. Από την επίπλωση έως τη διακόσμηση — δηλαδή από τη λειτουργία έως την αισθητική. Η επιλογή του ξύλου ως πρώτη ύλη για τον εξοπλισμό του ξενοδοχείου δεν είναι τυχαία. Εκτός από την πλαστικότητα που προσφέρει παίρνοντας όποια μορφή απαιτεί ο σχεδιασμός όντας εύκαμπτο υλικό, ανταποκρίνεται και σε οποιαδήποτε αισθητική έχει μελετηθεί για το ξενοδοχείο.

Η επιλογή του ξύλου ως υλικό επίπλωσης ή διακόσμησης δεν καθορίζεται από το κόστος, καθώς υπάρχουν πολλά υλικά με χαμηλότερο κόστος, όπως το πλαστικό ή οι συνθετικές επιφάνειες. Το ξύλο ως φυσική πρώτη ύλη για ξενοδοχειακές κατασκευές, συνδυάζει λειτουργικά και αισθητικά χαρακτηριστικά, που κανένα άλλο υλικό δεν μπορεί να αποδώσει. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που δίνουν διαχρονικότητα στα σύγχρονα ξενοδοχεία.

Πώς ορίζεται ο όρος «διαχρονικότητα» ενός υλικού και ποια η σημασία του στο design ενός ξενοδοχείου;

Αυτό που ορίζεται ως διαχρονικότητα είναι η αντοχή ενός υλικού στον χρόνο. Το ξύλο, λόγω της φύσης του, ανταπεξέρχεται πλήρως σε αυτό. Οι μασίφ ξύλινες κατασκευές που εντάσσονται στα ξενοδοχεία με πολλαπλές εφαρμογές είναι ανθεκτικές σε βαθουλώματα, γρατσουνιές, χτυπήματα, σημάδια νερού. Η μελέτη της κατασκευής προϋποθέτει και τη σωστή επιλογή ξύλου, ώστε τα ειδικά χαρακτηριστικά του να ανταποκρίνονται στη χρήση της εκάστοτε κατασκευής. Για παράδειγμα, ένα μαλακό ξύλο όπως το πεύκο δεν θα είναι καλή επιλογή για κατασκευές επίπλωσης ή δάπεδα.

Το ξύλο είναι μεν ανθεκτικό αλλά όχι άφθαρτο. Οι ξύλινες κατασκευές στα ξενοδοχεία καταπονούνται γρηγορότερα από ό,τι στους ιδιωτικούς χώρους, με τα σημάδια φθοράς να εμφανίζονται νωρίτερα. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι οι όποιες φθορές, μπορούν να επιδιορθωθούν και η κατασκευή να δείχνει ξανά όπως ήταν κατά την αρχική της τοποθέτηση, ανανεώνοντας και φρεσκάροντας τον χώρο.

Μία ξύλινη κατασκευή, λοιπόν, μπορεί να υποστεί πολλές φορές επιδιόρθωση και συντήρηση, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής της για πάρα πολλά χρόνια.

 *Sponsored

Γιατί να επιλέξετε την εταιρεία XYLOKAT για τη διαμόρφωση ξύλινων επιφανειών στο ξενοδοχείο σας;

Η XYLOKAT, εδώ και χρόνια μέσω των συνεργατών της, προσφέρει επιφάνειες ξύλου τόσο για την κατασκευή επίπλων, όσο και για τη διακόσμηση χώρων. Δίνοντας έμφαση στη ποιότητα της πρώτης ύλης, η XYLOKAT προμηθεύει με ιδιαίτερα είδη ξύλου και σπάνιους (vintage) και ειδικούς καπλαμάδες (προ βαμμένους, καπνιστούς), τους συνεργαζόμενους κατασκευαστές επίπλων, επισφραγίζοντας ένα υψηλής ποιότητας τελικό αποτέλεσμα με αντοχή στο χρόνο.

Πολύ περισσότερο με τις 3D ανάγλυφες επιφάνειες, οι οποίες μαγνητίζουν το βλέμμα σε όποια κατασκευή χρησιμοποιηθούν. Με αυτά τα υλικά, μπορούν να γίνουν κατασκευές επίπλων ή διακόσμηση χώρου που θα καθορίσουν την “ταυτότητα” του καταλύματος, ξεχωρίζοντάς το από οποιοδήποτε άλλο. Έτσι, ο πελάτης συνδέει την εμπειρία του με τον χώρο στον οποίο κατέλυσε και συνεχίζει να διαφημίζει το ξενοδοχείο σε κάθε του συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με την εταιρεία XYLOKAT, αλλά και να μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα και τους συνεργάτες κατασκευαστές επίπλων της εταιρείας, επικοινωνήστε στο info@xylokat.gr.

Γιατί να προτιμήσετε ξύλινες κατασκευές για τη διακόσμηση του ξενοδοχείου σας;

Η πλειοψηφία των υλικών που χρησιμοποιούνται για κατασκευές εσωτερικών χώρων στα ξενοδοχεία, είτε διακοσμητικές είτε λειτουργικές, όπως είναι τα έπιπλα, “υποκύπτουν” στη φθορά από την έντονη χρήση. Η διαφορά του ξύλου σε σχέση με άλλα υλικά, είναι οι πολλαπλές επιδιορθώσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτό, χωρίς να επηρεαστεί η κατάσταση του υλικού.

Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει τη δυνατότητα στον ξενοδόχο να διατηρήσει το ύφος του χώρου του, συντηρώντας παράλληλα τον εξοπλισμό (βλ. τραπεζοκαθίσματα, κρεβάτια, και άλλα διακοσμητικά έπιπλα) και τις ξύλινες επενδύσεις που μπορεί να έχουν γίνει, χωρίς να χρειάζονται αντικατάσταση με την πρώτη εμφάνιση της φθοράς. Με απλά λόγια, ένα μασίφ ξύλινο κομοδίνο, μπορεί να υποστεί επεξεργασία επιδιόρθωσης απομακρύνοντας τις θαμπάδες και τις γρατσουνιές, σε αντίθεση με ένα μεταλλικό που προϋποθέτει άλλη διαδικασία ή ένα συνθετικό που πιθανότατα θα χρειαστεί άμεση αντικατάσταση.

Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχει, ασφαλώς, το κόστος της συντήρησης, αλλά δεν συγκρίνεται με το κόστος αντικατάστασης. Ένα ξύλινο δάπεδο μπορεί να επιδιορθωθεί σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και να αυξήσει την διάρκεια ζωής του, σε αντίθεση με ένα δάπεδο από πλακάκι που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί ή να δείξει ξανά όπως ήταν στην αρχική του μορφή.

Αυτό που προσδίδει, όμως, επιπλέον διαχρονικότητα στις ξύλινες κατασκευές και αντίστοιχα προάγει το design ενός ξενοδοχείου, είναι η μοναδική αίσθηση που αποπνέει το ξύλο. Οι ξύλινες κατασκευές έχουν φυσική ομορφιά. Αποπνέουν κομψότητα με την φυσική υφή τους, δίνουν μία γοητευτική ποιότητα. Τα φυσικά νερά του μασίφ ξύλου, ο τρόπος και οι συνθήκες με τις οποίες αναπτύχθηκε, διαβεβαιώνουν ότι κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Η φυσική ομορφιά χαρίζει σε έναν χώρο γαλήνη, ηρεμία και ζεστασιά, σημαντικά στοιχεία για ένα ξενοδοχείο που η έννοιά του είναι συνυφασμένη με τη φιλοξενία. Η ευελιξία που προσφέρει το ξύλο σε αντίθεση με πολλά υλικά, είναι πως μπορεί να είναι μέρος οποιουδήποτε σχεδιασμού, είτε είναι ρουστίκ είτε μοντέρνος.

Δεν είναι τυχαία αυτή η αίσθηση που προκύπτει σε έναν χώρο που υπάρχουν ξύλινα αντικείμενα ή ξύλινες κατασκευές. Από την αρχαιότητα, το ξύλο ήταν από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να καλύψει τις ανάγκες της τροφής του, φτιάχνοντας κυνηγητικές κατασκευές, της στέγασής του και αλλά και της βελτίωσης της καθημερινότητάς του, φτιάχνοντας υποτυπώδη έπιπλα και άλλα αντικείμενα. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της βιομηχανίας, όλες οι παραπάνω κατασκευές έχουν βελτιωθεί, αλλά η παρουσία των ξύλινων κατασκευών προσφέρει ασυνείδητα μια οικειότητα στον επισκέπτη, ως μία σταθερή αξία που έχει αντέξει στο πέρασμα των χρόνων.

Ποια είδη ξύλινων κατασκευών να εντάξετε στο ξενοδοχείο σας και με ποιον τρόπο μπορείτε να διαμορφώσετε ένα σύγχρονο design στο ξενοδοχείο σας;

Photo by Minh Pham on Unsplash

Κάθε χώρος είναι μοναδικός και απαιτεί ειδικές κατασκευές που θα τον αναδεικνύουν. Μια από αυτές είναι η ντουλάπα. Θα μπορούσε ένα έπιπλο της αγοράς με τυπικές διαστάσεις να ανταποκριθεί στις “χρηστικές ανάγκες” ενός ξενοδοχειακού δωματίου, αλλά δεν θα ανταποκριθεί στην αισθητική και στη λειτουργικότητά του. Ενδεχομένως να μην μπορέσει να εφαρμοστεί στο σημείο που είναι σωστό να υπάρχει η ντουλάπα, μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη, ή μπορεί να έχει ή να μην έχει συρτάρια ή ράφια που χρειάζονται, ανάλογα με τις ανάγκες του ξενοδοχείου και του design του δωματίου. Αντιθέτως, μία ειδική κατασκευή θα εφαρμοστεί στο σωστό σημείο και θα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να λειτουργεί όπως εξυπηρετεί καλύτερα κατά τη χρήση της.

Αντίστοιχα, σημαντική κατασκευή για ένα μεγάλο ή μικρό δωμάτιο είναι το dressing table – γραφείο που έχει πολλαπλές χρήσεις. Λειτουργεί ως επιφάνεια γραφείου, ως dressing table για την προετοιμασία πριν την έξοδο από το δωμάτιο και μπορεί να συνδυάσει και το mini-bar, με την προσθήκη της κατάλληλης συσκευής η οποία τοποθετείται στην ειδικά μελετημένη του. Θα μπορούσε, άραγε, αυτό το έπιπλο να μην είναι ειδικής κατασκευής; Και αν μπορούσε να ανταποκριθεί στη λειτουργία, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αισθητική που αποτυπώνει τη μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία του χρήστη;

Τέλος, υπάρχουν και ξύλινες διακοσμητικές κατασκευές που καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες, (π.χ. δωμάτιο ή κοινόχρηστο), οι οποίες κυριολεκτικά μπορεί να “κρύβουν” ή να “μεταμορφώνουν” τον χώρο. Για παράδειγμα μία ξύλινη κατασκευή στην οροφή μπορεί να κρύβει δομικά στοιχεία, όπως κολώνες, ή στοιχεία των εγκαταστάσεων που δεν προσφέρουν κάτι στην εικόνα του χώρου και παράλληλα αυτή η κατασκευή να απογειώνει το ύφος του ξενοδοχείου. Μία ξύλινη διακοσμητική κατασκευή τοίχου μπορεί να κρύβει μία πόρτα ενός βοηθητικού δωματίου, όπως το δωμάτιο καθαριότητας ή την αποθήκη κλινοσκεπασμάτων. Χώροι που χρειάζεται να έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό αλλά βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους όπως π.χ. οι διάδρομοι. Με τον αντίστοιχο τρόπο λειτουργούν και τα διαχωριστικά, που ορίζουν την ροή της κίνησης ή απομονώνουν κάποιο χώρο.

Επίλογος

Οι ξύλινες κατασκευές που εφαρμόζονται στα σύγχρονα ξενοδοχεία, αφήνουν το μοναδικό αποτύπωμά τους παραμένοντας αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων. Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι η βιωσιμότητα, συνεπώς η επιλογή του ξύλου θα πρέπει να προέρχεται από βιώσιμες καλλιέργειες. Παράλληλα, το ξύλο αποτελεί το μόνο ανανεώσιμο δομικό υλικό, ενώ το αποτύπωμα του άνθρακα που προκύπτει από την επεξεργασία και την παραγωγή προϊόντων ξύλου είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλα δημοφιλή υλικά.