Πέντε βασικοί – αλλά άκρως αποτελεσματικοί – τρόποι για να δημιουργήσετε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο για το blog του ξενοδοχείου σας, που θα ενισχύσει τόσο τις πωλήσεις όσο και το brand awareness σας!

10 mins read

Έχετε δημιουργήσει μια λειτουργική ιστοσελίδα και το booking engine σας είναι user-friendly και ορατό σε όλες τις σελίδες σας. Είναι, όμως, τα στοιχεία αυτά αρκετά για να σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό; Η απάντηση είναι λίγο πιο περίπλοκη απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος, καθώς, ενώ μια λειτουργική ιστοσελίδα και ένα booking engine επηρεάζουν σημαντικά τη διαδικτυακή σας παρουσία, η προβολή που σας προσφέρουν είναι περιορισμένη και πρέπει να στηριχθείτε σε τρίτα μέσα, όπως τα OTAs και τα Social Media.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μίαοδός’ μέσω της οποίας οι ταξιδιώτες μπορούν να βρίσκουν το κατάλυμά σας, που είναι ίσως και πιο αποτελεσματική από τα υπόλοιπα κανάλια: τα οργανικά σας αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης. Πώς, όμως, μπορείτε να βελτιώσετε την οργανική σας παρουσία σε διάφορες μηχανές αναζήτησης όπως η Google, και πώς σχετίζεται το περιεχόμενο που δημοσιεύετε στο blog του καταλύματός σας; Η απάντηση είναι απλή και έχει μόνο τρία γράμματα: SEO.

Ο όρος SEO σημαίνει Search Engine Optimization ή αλλιώς Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης. Σε απλή μετάφραση, θα λέγαμε ότι είναι όλες αυτές οι ενέργειες που πραγματοποιούνται είτε πάνω στην ίδια την ιστοσελίδα σας είτε έξω από αυτήν, με στόχο να προβάλλεται όσο πιο ψηλά γίνεται στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Όσο πιο ψηλά εμφανίζεται, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να σας μάθει το κοινό που στοχεύετε και να σας επιλέξει σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τα άρθρα του blog σας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσετε το SEO σας, καθώς επιτρέπουν την στόχευση συγκεκριμένων keywords εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Πώς όμως, θα μπορέσει το blog περιεχόμενο σας να καταταχθεί υψηλά στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης; Παρακάτω θα αναλύσουμε πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε υψηλής ποιότητας SEO άρθρα, αυξάνοντας γρήγορα και αποτελεσματικά το SEO Performance σας.

#1 Στοχεύστε σε υψηλής ποιότητας οπτικό περιεχόμενο όπως μικρά videos και φωτογραφίες που να αναδεικνύουν την ξενοδοχειακή σας εμπειρία

Η δημιουργία visual περιεχομένου είναι σχετικά εύκολη και πολλές φορές δεν απαιτεί καν την εξειδίκευση ενός φωτογράφου. Ωστόσο, η δημιουργία ενός υψηλής ποιότητας οπτικού υλικού που θα αναδείξει το brand identity σας και το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους πελάτες σας απαιτεί γνώσεις, καλλιτεχνική αντίληψη και την εξειδίκευση που μόνο ένας επαγγελματίας φωτογράφος/cameraman έχει.

Σε μια digital εποχή που ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος δεν αρκεί απλώς να ανεβάζετε φωτογραφίες από τις υποδομές του καταλύματός σας. Οι πελάτες σας θα δώσουν μεγάλη σημασία στην εικόνα σας, θα ψάξουν τις φωτογραφίες σας και θα αναζητήσουν το περιεχόμενό σας. Τώρα που «όλα γίνονται πίσω από μία οθόνη» και υπάρχει ζήτηση για υψηλής ποιότητας υλικό, δώστε έμφαση σε επαγγελματικές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την εμπειρία και δημιουργούν συναίσθημα.

Το οπτικό περιεχόμενο των άρθρων σας θα επηρεάσει άμεσα την κατάταξη του στις μηχανές αναζήτησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το οπτικό περιεχόμενο σας να μην επιβαρύνει τον χρόνο φόρτισης της σελίδας του (και γενικότερα της ιστοσελίδας), αλλά, ταυτόχρονα, να είναι σε αρκετά υψηλή ποιότητα έτσι ώστε να εμφανίζεται σε όλες τις συσκευές. 

Tip: Φροντίστε οι φωτογραφίες σας να προσαρμόζονται και σε mobile συσκευές, καθώς, τα τελευταία χρόνια, τα smartphones είναι οι κύριες συσκευές πλοήγησης στο διαδίκτυο. 

#2 Μην δημιουργείτε άρθρα γενικού περιεχομένου και φροντίστε κάθε άρθρο να εστιάζει σε μία συγκεκριμένη θεματική

Ένα σύνηθες λάθος που συναντάται κατά τη συγγραφή άρθρων είναι η γενική προσέγγιση θεματολογίας. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα κάθε άρθρο να μετατρέπεται σε μίνι παρουσίαση του καταλύματος, χωρίς κάποια αξία για τον ενδιαφερόμενο ταξιδιώτη. Είναι σημαντικό τα άρθρα σας να παρουσιάζουν πτυχές του καταλύματός σας, χωρίς όμως να μεταφέρουν πληροφορία που δεν είναι σχετική με τη θεματική του άρθρου.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι έχετε ένα ξενοδοχείο που είναι pet-friendly, πάνω στη θάλασσα, και με ένα μοντέρνο σπα. Αρχικά, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα άρθρο πάνω σε κάθε θεματική (pet-friendly, on the beach, spa), στο καθένα όμως δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερβολική αναφορά στις άλλες πτυχές του καταλύματος. Στο άρθρο που εστιάζει στον pet-friendly χαρακτήρα σας, για παράδειγμα, θα πρέπει να συμπεριλάβετε πληροφορίες κυρίως σχετικά με αυτή τη θεματική και να γίνει μία πολύ μικρή αναφορά στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, αν θα θέλατε να αναφέρετε το spa μέσα στο άρθρο, θα έπρεπε μόνο μέσω μιας υπηρεσίας που προσφέρετε στο σπα για σκυλάκια.

Tip: Αναλύστε τις υπηρεσίες και το ύφος της ξενοδοχειακής σας μονάδας και εστιάστε σε αυτά που σας ξεχωρίζουν! Όσο πιο πολύ προβάλλετε τους λόγους που ξεχωρίζετε τόσο πιο πολύ θα ανεβαίνετε στις αναζητήσεις. Οι μηχανές αναζήτησης θα σας τοποθετούν σε πιο υψηλά επίπεδα όταν κατανοούν το προφίλ σας μέσα από τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε.

#3 Κάντε έρευνα και καταγραφή των keywords που ταιριάζουν στο κατάλυμά σας και καταγράψτε αυτά που στοχεύει ο άμεσος ανταγωνισμός σας

Μέσα από την έρευνα και την εξειδίκευση οι επιχειρήσεις δυναμώνουν και βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και o digital κόσμος, και γνωρίζοντας τα keywords που μπορείτε να στοχεύσετε βάσει των υπηρεσιών που προσφέρετε, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε υψηλής ποιότητας SEO, επιτυγχάνοντας υψηλότερο ranking στις αναζητήσεις.

Αναλύστε τα keywords που θα μπορούσε να στοχεύσει το κατάλυμά σας με τη βοήθεια χρήσιμων δωρεάν εργαλείων, όπως το Keyword Planner, σε διάφορα στάδια και επίπεδα, όπως είναι ο προορισμός, τα trends, το προφίλ των επισκεπτών σας, η off season και high season περίοδος, οι ηλικιακές ομάδες των πελατών σας και άλλα.

Τέλος και εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει να ελέγχετε ανά τακτά διαστήματα και τα keywords που στοχεύει ο ανταγωνισμός σας. Αφού συλλέξετε όλες τις πληροφορίες και δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων για τα keywords που χρησιμοποιούνται σε κάθε στάδιο,ανά περίοδο και μέσο, θα έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίσετε ένα pool θεματικών για να τα ανεβάζετε και να τα προωθείτε βάσει seasonality.

Tip: Τα keywords παίζουν σημαντικό ρόλο στις αναζητήσεις και το γενικό προφίλ του ξενοδοχείου σας. Για να πετύχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε στους τίτλους των άρθρων, στους υπότιτλους, στον κορμό του κειμένου σας, στα meta description, αλλά και στα υπόλοιπα ψηφιακά σας κανάλια – κάτι που είναι γνωστό και ως off page SEO, όπως είναι τα social media, το guest blogging, τα podcasts, το content marketing, το influencer marketing και άλλα.

#4 Δημιουργήστε μικρότερες εκδοχές των άρθρων σας και δημοσιεύστε τα σε τρίτα media

Για να ενισχύσετε το SEO σας και να δώσετε μία επιπλέον ώθηση στην προβολή του κάθε άρθρου στο διαδίκτυο, θα χρειαστείτε και άλλες τεχνικές που, παράλληλα με τα άρθρα, θα δυναμώνουν την απήχησή σας. «Εκμεταλλευτείτε» τη δύναμη των media και δημιουργήστε μικρότερες εκδοχές των άρθρων σας, που θα μπορείτε να δημοσιεύετε σε τρίτα μέσα όπως ταξιδιωτικά blogs και στήλες με ταξιδιωτικά νέα.

Φυσικά, τα άρθρα αυτά θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένα με links που θα οδηγούν τόσο μέσα στο αρχικό άρθρο στο blog σας, όσο και σε άλλα σημεία μέσα στην ιστοσελίδα σας. Αυτός είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσετε την οργανική τοποθέτησή σας, καθώς οι μηχανές αναζήτησης θεωρούν πιο αξιόπιστες τις ιστοσελίδες με ισχυρό link building.

Ένας άλλος τρόπος είναι να δημιουργήσετε εξ ολοκλήρου νέα άρθρα σε άλλα μέσα, όπως είναι ιστοσελίδες και πλατφόρμες που σχετίζονται με τον ξενοδοχειακό κλάδο ή την τουριστική περιοχή που δραστηριοποιείστε, που επίσης πρέπει να περιέχουν μέσα links ανακατεύθυνσης για τα άρθρα του ξενοδοχείου σας ή την ιστοσελίδα σας.

Tip: Δημιουργώντας όμορφο και ποιοτικό content με τη χρήση κειμένων, κατάλληλων keywords καθώς και με τη δημιουργία προσωποποιημένων hashtags, ενισχύετε σημαντικά το brand σας. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι μηχανές αναζήτησης και – γενικά στον digital κόσμο – κάθε brand/πρόσωπο ή επιχείρηση μέσα από τους αλγόριθμους χτίζουν το δικό σας profile και το μεταφέρουν στο τελικό χρήστη που σας αναζητάει. Ως εκ τούτου, ενισχύοντας τη συνολική σας εικόνα σε κάθε digital μέσο, ενισχύετε και ισχυροποιείτε τη SEO απόδοσή σας.

#5 Όλα τα άρθρα είναι απαραίτητο να είναι σωστά δομημένα με τίτλους, φωτογραφίες, links και bold

Η Google «λατρεύει» τα δομημένα άρθρα και σας επιβραβεύει με καλύτερο ranking στις αναζητήσεις. Κάθε φορά που δημιουργείτε νέο περιεχόμενο για την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου σας, οι μηχανές αναζήτησης έχουν αναπτύξει μία τεχνολογία που αυτόματα αναγνωρίζει το περιεχόμενο βάσει των keywords που χρησιμοποιούνται μέσα σε αυτό, έτσι ώστε να το εμφανίζουν σε όσο γίνεται πιο σχετικές αναζητήσεις.

Για να κατανοήσουν οι μηχανές αναζήτησης καλύτερα το περιεχόμενο, είναι απαραίτητο τα βασικά keywords να εμφανίζονται στους τίτλους των παραγράφων (H3) του κειμένου, στους υπερσύνδεσμους, εάν υπάρχουν, στα meta descriptions, αλλά και στις φωτογραφίες του άρθρου. Ως φυσικό επακόλουθο, εάν δεν βγάζουν νόημα τα κείμενά σας και δεν υπάρχει μια σωστή δομή, ακόμη και αν εμφανίζεστε αρχικά υψηλά στα αποτελέσματα, η σελίδα σας πιο πιθανόν να έχει υψηλό bounce rate, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κατάταξή της.

Tip: Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε rich editor έτσι ώστε να μπορείτε να δομείτε καλύτερα τα άρθρα σας. Όσο πιο δομημένα είναι τα κείμενά, σας τόσο πιο πολύ θα κατανοούν οι μηχανές αναζήτησης το περιεχόμενό σας και θα σας τοποθετούν στις κατάλληλες αναζητήσεις για καλύτερα μετρήσιμα αποτελέσματα!

Επίλογος

Η δημιουργία υψηλής ποιότητας SEO Blog άρθρου χρειάζεται ένα σύνολο ενεργειών που αυξάνουν τη στοχευμένη απήχηση και την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης. Χρησιμοποιώντας έξυπνα εργαλεία και τεχνογνωσία που ενισχύει την επίδοση του SEO θα δείτε σε βάθος χρόνου να αποδίδουν οι κόποι σας. Τεχνικές όπως η συγγραφή υψηλής ποιότητας περιεχομένου, η χρήση rich editor με δομημένα κείμενα, τα στοχευμένα άρθρα σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, αλλά και η παράλληλη προώθηση των άρθρων σας σε τρίτα media με μικρότερες versions, θα ισχυροποιήσουν το SEO σας και οι μηχανές αναζήτησης θα σας εμφανίζουν υψηλότερα στις αναζητήσεις.

Τέλος, δώστε την πρέπουσα σημασία στα keywords, καθώς είναι το Α και το Ω όσον αφορά την εικόνα που σας δημιουργούν οι μηχανές αναζήτησης. Λανθασμένες λέξεις-κλειδιά μεταφράζονται σε λάθος κοινό που δεν ενδιαφέρεται για τις υπηρεσίες σας! Όπως ένα φυσικό κατάστημα χρειάζεται τις δημόσιες σχέσεις την τοπική διαφήμιση και κάθε μέσο για να προβάλει τις υπηρεσίες του, έτσι και στον digital κόσμο, για να σας γνωρίσουν οι δυνητικοί σας πελάτες και να μάθουν για το είδος της ξενοδοχειακής σας μονάδας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σας, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε κείμενα και άρθρα, μέσα από τα οποία οι μηχανές αναζήτησης θα αποκρυπτογραφούν το brand και τις υπηρεσίες που παρέχετε και θα το προβάλλουν στις αναζητήσεις του αντίστοιχου κοινού.