Ένα ιστορικό κτήριο στην πιο όμορφη μικρή πόλη της Ολλανδίας, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με ένα εξαιρετικό εστιατόριο!

7 mins read

Suitehotel Restaurant Posthoorn

Το Suitehotel & Restaurant Posthoorn βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Monnickendam της Ολλανδίας, και έχει τη δική του ιστορία! Σήμερα είναι ένα ξενοδοχείο που προσφέρει πολυτελή διαμονή με ένα ιδιαίτερο concept αλλά και ένα εστιατόριο Michelin Star! Το κτήριο κάποτε αποτελούσε σπίτι δημάρχων και σημαντικών προσώπων της πόλης. Με το πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε σε ένα boutique ξενοδοχείο με μια ενδιαφέρουσα ιστορία και εξαιρετικό φαγητό.

Η ιστορία πίσω από το Suitehotel Posthoorn!

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του Ξενοδοχείου, μιλήσαμε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Posthoorn, Marc H.L. Boeljon, ο οποίος μας έδωσε περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’ αυτό.

Suitehotel Restaurant Posthoorn

Πόσο παλιό είναι το κτήριο;

Το κτήριο ανοικοδομήθηκε το 1697 από τον Jacob Heijndrickcz Koeslager, αλλά η ιστορία του είναι πολύ παλαιότερη — χωρίς να είμαστε σε θέση, δυστυχώς, να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο. Ο Jacob Koeslager, που κληρονόμησε το σπίτι από τον πατέρα του, επιλέχθηκε ως «oud-schepen» στις 8-8-1700 στο Vroedschap (έδιναν συμβουλές στο δημοτικό συμβούλιο) και στις 9 Αυγούστου 1705 διορίστηκε Δήμαρχος.

Τι συνέβη μετά τον Jacob Koeslager;

Το κτήριο παρέμεινε ως ιδιωτική κατοικία και με το πέρασμα του χρόνου άλλαξε ιδιοκτήτη πολλές φορές λόγω κληρονομικότητας ή πώλησης. Αξιοσημείωτος είναι ο μεγάλος αριθμός δημάρχων που κατοίκησαν το κτήριο.

Πώς εξελίχθηκε η οικία σε κατάλυμα; Ποια είναι η ιστορία;

Στις 29 Απριλίου 1874, ο Gerardus Sistermans, ιδιώτης στο Monnickendam, αγοράζει αυτό το κτήριο. Σύντομα αποκτά άδεια για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς ενώ κάποια στιγμή αργότερα ζητάει και λαμβάνει την άδεια πώλησης αλκοόλ ή προσφοράς ποτών στους ταξιδιώτες, στο σημείο που σήμερα είναι γνωστό ως αίθουσα “De Swaerte Brand”. Μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά τον Μάρτιο του 1888, και τον ερχομό του ατμοκίνητου τραμ, δεν ήταν πλέον χρήσιμη η υπηρεσία μεταφοράς με άλογα και βαγόνια. Αυτό, οδήγησε τον Gerardus Sistermans να μετατρέψει το σπίτι του σε ξενώνα.

«Το 1880 η ισχυρή οικογένεια Sistermans άνοιξε επίσημα το Posthoorn. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ήταν ένα από τα μέρη όπου θα μπορούσε κανείς να πάει για ένα stortzee (ποτήρι μπύρας γεμάτο με τζιν) ή για μια διανυκτέρευση πριν από την πλεύση με ένα botter (αυθεντικό ξύλινο ιστιοφόρο) πάνω από το Zuiderzee.»

Suitehotel Restaurant Posthoorn

Η ιδέα αυτή άνθισε;

Ναί! Το «De Posthoorn» επικυρώθηκε επισήμως σε έγγραφα και στις 13 Δεκεμβρίου 1888 η έναρξη της σύνδεσης με το τραμ και με μία από τις στάσεις να βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το νεοσύστατο Hostel/Hotel ‘de Posthoorn’, το βοήθησαν να αναπτυχθεί. Ο συνδυασμός φαγητού, ποτού και ύπνου ήταν αρκετά πρωτοπόρος για την εποχή, και έτσι το ‘Posthoorn’ είχε μια νέα γοητεία. Το κατάλυμα επισκέπτονταν αρχηγοί κρατών από την Ολλανδία και το εξωτερικό.

Το “wagtkamer” (αίθουσα αναμονής) των αλόγων και των αμαξών ήταν τώρα γνωστό ως το “wagtkamer” για το τραμ. Τα υπάρχοντα έγγραφα δείχνουν πως ότι η οικογένεια Sistermans ήταν μια ευκατάστατη οικογένεια.

Μετά τον Gerardus Sistermans, υπήρξαν μερικοί νέοι ιδιοκτήτες του Posthoorn, αλλά ποτέ δεν εξαφανίστηκε από την οδό, ως ξενοδοχείο και καφέ-εστιατόριο του Monnickendam.

Γνωρίζοντας το Ξενοδοχείο του σήμερα!

Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας κουβέντας μας με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Posthoorn, Marc H.L. Boeljon, του ζητήσαμε να μας αποκαλύψει μερικά από τα αγαπημένα του πράγματα στο ξενοδοχείο! Επιπλέον, του ζητήσαμε να τα μοιραστεί μαζί μας με άμεσες φωτογραφίες, βγαλμένες την ίδια στιγμή με το κινητό του!

Ποιος είναι ο ρόλος σας στο Suitehotel και τι σας χαρακτηρίζει ως επαγγελματία;

Είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος, ένας έμπειρος Gerant με αποδεδειγμένο ιστορικό εργασίας στον Κλάδο του Τουρισμού. Ειδικευμένος διευθυντής F&B και ξενοδοχείων πολυτελείας, εκπαίδευσης, μάρκετινγκ και πωλήσεων. Με ισχυρή επιχειρηματική και επαγγελματική ανάπτυξη.

 Marc H.L. Boeljon, Suitehotel Posthoorn Hotel & Restauranτ

Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η πρακτικότητα στη νοοτροπία μου, η ισχυρή παρουσία μου σε όλα τα τμήματα, η έμφαση στη λεπτομέρεια και η συνεχής αλληλεπίδραση με το προσωπικό και τους επισκέπτες. Θα με δείτε στο πρωινό, στο check-out/check-in, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την ημέρα και θα εργαστώ με το προσωπικό στο εστιατόριο έως ότου εξυπηρετηθεί και ο τελευταίος επισκέπτης. Κάθε μέρα, ανελλιπώς!

Πού είναι τραβηγμένη η συγκεκριμένη φωτογραφία;

Στην ολλανδική παραλία “Zandmotor”, όπου κάνω kitesurfing με φίλους!

Η αγαπημένη σας συνταγή ή προϊόν από το πρωινό του ξενοδοχείου σας;

Suitehotel Posthoorn Hotel & Restauranτ πρωινο

Δεν έχουμε μπουφέ, αλλά σερβίρουμε πρωινό στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, το πρωινό μας δεν είναι πολύ εκτενές, αλλά είναι απόλυτα προσωποποιημένο, και φτιαγμένο με τα καλύτερα διαθέσιμα προϊόντα. Κάθε επισκέπτης λαμβάνει φρέσκο, ζεστό ψωμί και κρουασάν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ένας επισκέπτης έρχεται στο τραπέζι, ξεκινάμε να ψήνουμε το ψωμί, για να είναι φρέσκο για σερβίρισμα. Πιστεύουμε σε λιγότερες επιλογές αλλά σε υψηλότερη ποιότητα. Για αρχή, ψάχναμε κάτι που ο σεφ μπορεί να μας προετοιμάσει εκ των προτέρων, ώστε να το φτιάξουμε φρέσκο το πρωί. Έτσι δημιουργήσαμε τη συνταγή μιας φρέσκιας βάφλας “Luikse” με ολλανδικό σιρόπι. Αυτή η συνταγή είναι και η αγαπημένη μου, όπως και των επισκεπτών μας. 

Ποιο δωμάτιο είναι το αγαπημένο σας;

Το αγαπημένο μου δωμάτιο είναι το “Koetshuys Duplex Suite”!

Suitehotel Posthoorn Hotel & Restauranτ

Κάποιο αγαπημένο αντικείμενο design όπως ένα έπιπλο για παράδειγμα;

Ναι! Το απόλυτα αγαπημένο μου αντικείμενο design, είναι ο χειροποίητος πολυέλαιος “Brandvan Egmond”, που βρίσκεται στην ιδιωτική τραπεζαρία μας. Μόλις το αντίκρισα, ήξερα το συνολικό σχεδιασμό και τη χρωματική παλέτα του δωματίου. Γιατί λοιπόν το δωμάτιο ονομάζεται “Swaerte Brand”; Το Swaert σημαίνει μαύρο — γραμμένο με τον παλιό ολλανδικό τρόπο “ae” — και αναφέρεται στο γκρι-μαύρο χρώμα που χρησιμοποίησα στο δωμάτιο. Μάλιστα, το έγραψα με τον παλιό τρόπο για να αναφερθώ και στην ιστορία του κτηρίου. Το Brand, από την άλλη πλευρά, έχει δύο σημασίες. Πρώτα απ’ όλα, ο σχεδιαστής του πολυέλαιου ονομάζεται William Brandt, επομένως χρησιμοποιώντας το “Brand” γίνεται αναφορά στην έμπνευση του δωματίου και το σχεδιαστή του πολυελαίου. Επίσης, Brand σημαίνει ‘πυρκαγιά’ στα Ολλανδικά — και μετά από μια πυρκαγιά έχουμε το ίδιο μαύρο χρώμα που χρησιμοποιείται στο δωμάτιο.

Suitehotel Posthoorn Hotel & Restauranτ

Αν προτείνατε ένα συγκεκριμένο πιάτο να δοκιμάσουμε στο εστιατόριό σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα ήταν το Rouleau: συκώτι πάπιας με τουρσί, κρέμα aceto βαλσάμικου και μάραθο!

Ποια είναι η καλύτερη θέα από το ξενοδοχείο;

Όταν ο ναύαρχος Cornelis Dirksz ζούσε στη τοποθεσία αυτή, χρειαζόταν πάντα την καλύτερη θέα πάνω από την πρώην Zuiderzee (θάλασσα), όπου τα θωρηκτά του ήταν έτοιμα για μια θαλάσσια μάχη. Επομένως, το “δωμάτιό” του στο κτήριο του τελευταίου ορόφου, προσφέρει και την καλύτερη θέα. Αυτή είναι επίσης η έμπνευση για την τοποθέτηση του γραφείου, που θεώρησα πως ήταν κατάλληλο για εκείνο το σημείο. Οι επισκέπτες που μένουν εκεί, ζουν την εμπειρία και την έμπνευση που είχε ο πρώην ναύαρχος!

Suitehotel Posthoorn Hotel & Restauranτ

Τι μπορώ να βρω στο Suitehotel που δεν βρίσκω πουθενά αλλού;

Εφόσον βρίσκεται στην ομορφότερη (μικρή) πόλη της Ολλανδίας, ο ταξιδιώτης ζει στο 100% την Ολλανδική αυθεντικότητα, καθώς και την εμπειρία να μείνει σε ένα μνημειακό κτήριο του 1697, που είναι ένα boutique ξενοδοχείο, απολαμβάνοντας παράλληλα ένα Michelin-star δείπνο!

Προτείνετέ μας 3 μέρη γύρω από το ξενοδοχείο που ένας ταξιδιώτης πρέπει να επισκεφθεί οπωσδήποτε.

Το λιμάνι του Monnickendam φυσικά, το Coffee & Cacao για έναν καφέ, γλυκά ή γεύμα και τα Fluisterboot varen — ηλεκτρικά σκάφη που ο καθένας μπορεί να οδηγήσει και να δει το Monnickendam και τις γειτονικές του πόλεις από το νερό!

Και η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς το ξενοδοχείο σας;

Όλο το χρόνο! Όσο αφορά τον καιρό βέβαια, από Μάιο έως και Οκτώβριο.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες του Suitehotel Posthoorn Hotel & Restaurant!