Ποιες τεχνικές θα χρησιμοποιήσετε για το καθαρισμό του στρώματός σας, και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητά αλλά και τον χρόνο ζωής του.

7 mins read

Το στρώμα αποτελεί αναμφισβήτητα σημείο αναφοράς της ξενοδοχειακής εμπειρίας ενός ταξιδιώτη, αφού είναι το απόλυτο σημείο χαλάρωσης και ξεκούρασης και θα περάσει σε αυτό αρκετά μεγάλο μέρος των διακοπών του. Το γεγονός όμως αυτό, το κάνει και το σημείο στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που απαιτεί υψηλής ποιότητας συνθήκες υγιεινής με το Housekeeping να ακολουθεί μια σχεδόν μυσταγωγική διαδικασία φροντίδας.

Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα μυστικά για τη συντήρηση ενός στρώματος ξενοδοχείου; Οι ειδικοί της Candia, κατέγραψαν μια σειρά από συμβουλές συντήρησης και καθαρισμού ενός στρώματος ξενοδοχείου, που όχι μόνο θα εξασφαλίσει ένα αυξημένο επίπεδο στο Housekeeping αλλά θα αυξήσει και τον χρόνο ζωής του στρώματός σας.

Πριν όμως προχωρήσουμε στις τεχνικές συντήρησης ενός στρώματος, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι επηρεάζει την ποιότητα του αλλά και ποιες κινήσεις πρέπει ο ξενοδόχος να κάνει έτσι ώστε να προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία ύπνου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Η επιλογή στρώματος με ποιοτικά υλικά

Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο ένα στρώμα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την διαδικασία συντήρησής του αλλά και την ποιοτική του απόδοση. Καθώς τα στρώματα, όπως είναι λογικό, τείνουν να αποτελούν εστία συγκέντρωσης ….., η κατασκευή τους από όσο το δυνατόν φυσικότερα υλικά, βοηθάει στην πιο …. αλλά και στην καλύτερη συντήρηση του στην πορεία του χρόνου. Επίσης καθώς οι τεχνικές συντήρησης ενός στρώματος περιέχουν δεδομένες μετακινήσεις, όσο καλύτερη είναι η κατασκευή του τόσο λιγότερη φθορά θα έχει και στην πορεία του χρόνου.

Οι προδιαγραφές της κατασκευής του κρεβατιού

Εκτός από το ίδιο το στρώμα, σημαντικό ρόλο στη συντήρησή του παίζει και η βάση που θα το φιλοξενήσει, δηλαδή το κρεβάτι. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά αποτελεί ο φυσικός αερισμός του στρώματος λόγω κατασκευής κρεββατιού (από το κάτω μέρος με υψηλής ποιότητας τάβλες ή ακόμη και από το πλάι) φροντίζοντας, όμως, να υπάρχει μια σταθερή υποδομή που δεν θα φθείρει το στρώμα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα διάκενα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3 εκατοστά έτσι ώστε να υπάρχει η σωστότερη στήριξη του στρώματος.

Η διαδικασία συντήρησης από το Housekeeping

Αφού διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα στρώματος και κρεβατιού, καθοριστικό παράγοντα αποτελεί και η διαδικασία που θα τεθεί στο “Housekeeping” τμήμα το οποίο και θα πρέπει ευλαβικά να τηρεί τις διαδικασίες. Καθώς οι τεχνικές συντήρησης και καθαρισμού του στρώματος είναι συγκεκριμένες, θα πρέπει να υπάρχει σαφές guideline τόσο σε επίπεδο καθημερινής διαδικασίας όσο και σε επίπεδο…..

 *Sponsored

Μιλήστε με έναν συνεργάτη από το Ξενοδοχειακό Τμήμα της Candia, για δωρεάν συμβουλευτική σε σχέση με την τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχει το κρεββάτι του ξενοδοχείου σας αλλά και την προτεινόμενη διαδικασία από το Housekeeping τμήμα

Κάντε κλικ για να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

Χρήση ειδικού επιστρώματος για αποφυγή λεκέδων καθώς και ανωστρώματος για extra προστασία. 

Ο νούμερο ένα παράγοντας για τη σωστή συντήρηση ενός στρώματος, είναι η πρόληψη σε σχέση με την προστασία του. Με δεδομένο ότι το στρώμα θα χρησιμοποιηθεί από δεκάδες διαφορετικούς ανθρώπους μέσα στη χρονιά, είναι σημαντικό να προβλέψουμε την προστασία του, τόσο από την φυσική του χρήση, όσο και από πιθανά ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν, όπως για παράδειγμα λεκέδες από την χρήση φαγητού πάνω σε αυτό. Τα ειδικά επιστρώματα, παρέχουν πλέον ειδική προστασία του στρώματος, τόσο από τις ανθρώπινες εκκρίσεις όσο και από τους λεκέδες και σε συνδυασμό με την αντιμικροβιακή τους δράση, αυξάνουν την υγιεινή του δωματίου σας. Για extra όμως προστασία αλλά και μεγαλύτερη άνεση, ειδικά σε ξενοδοχεία με υψηλής ποιότητας στρώματα προτείνεται η χρήση επιπρόσθετου ανωστρώματος, το οποίο ενισχύει σημαντικά την εμπειρία του ταξιδιώτη ενώ διευκολύνει και το Housekeeping. Τέλος, το ανώστρωμα αυξάνει το χρόνο ζωής του στρώματος μεγιστοποιώντας την απόσβεση της επένδυσής σας.

Τακτικός αερισμός του στρώματος κατά το καθημερινό Room Service και μείωση των παραγόντων υγρασίας 

Η καθημερινή διαδικασία του Room Service, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της συντήρησης ενός στρώματος. Αρχικά έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον όσο το δυνατόν καλύτερο αερισμό του στρώματος, αφήνοντάς το ακάλυπτο με ανοιχτές τις πόρτες του δωματίου όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να μπορέσει να ανανεωθεί και να απελευθερώσει πιθανές δυσάρεστες οσμές. Επίσης, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η μη ύπαρξη υγρασίας είτε στον χώρο του κρεβατιού είτε γενικότερα στο δωμάτιο καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες για το στρώμα. Το Housekeeping Staff πρέπει να εντοπίζει σχετικά προβλήματα, ενώ σε περιπτώσεις ύπαρξης προβλήματος προτείνονται ειδικοί αφυγραντήρες. 

Διαδικασία αναζωογόνησης στρώματος μετά το High Season αλλά και σε περιόδους low occupancy 

Η διαδικασία αναζωογόνησης ενός στρώματος ποικίλει ανά περίπτωση, ωστόσο είθισται να συμπεριλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Αερισμό του στρώματος σε εξωτερικό χώρο (ιδανικά στον ήλιο).
  • «Γύρισμα πλευράς» του στρώματος για καλύτερη φόρμα.
  • Καθαρισμό του με ειδικές σκούπες (χωρίς την χρήση ατμού).

Σχετικά με τα παραπάνω βήματα είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν ότι μερικά στρώματα περιέχουν υλικά που δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο και χρειάζονται να σκεπάζονται με κάποιο κάλυμμα αλλά και ότι η ειδική λαβή στο πλαϊνό μέρος του στρώματος, ενδείκνυται για μικρές μετακινήσεις και όχι για το «κλασικό γύρισμα του στρώματος»

Ειδικά στα ξενοδοχεία, η διαδικασία αναζωογόνησης προτείνεται να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 3 φορές τον χρόνο, μιας και τα στρώματα χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που επιβαρύνει την κατάστασή τους. Η διαδικασία επιβάλλεται μετά το high season για να γίνει άμεση ανανέωση του στρώματος πριν «καθιερώσει» τη νέα του φόρμα από την χρήση αλλά και πριν αφομοιώσει τους πιθανούς μικροοργανισμούς. 

Αυστηρή αποφυγή χρήσης «υγρών μεθόδων καθαρισμού» και συνεργασία με ειδικά συνεργεία 

Μια από τις πλέον «απαγορευμένες» πρακτικές στον καθαρισμό ενός στρώματος αποτελεί η χρήση «υγρών μεθόδων» όπως απορρυπαντικά, νερό, ακόμη και ατμός. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η υγρασία αποτελεί έναν από τους πλέον καταστροφικούς παράγοντες για το στρώμα και η διαδικασία καθαρισμού του πρέπει είναι με όσο το δυνατόν πιο «ξηρές μεθόδους». Σε περίπτωση που το στρώμα δημιουργήσει κάποιον λεκέ προτιμήστε κάποιο ειδικό συνεργείο που γνωρίζει τις βέλτιστες μεθόδους καθαρισμού ενός στρώματος έτσι ώστε να μην ρισκάρετε την επένδυση που έχετε ήδη κάνει.

Μερικά Extra Tips που θα προστατεύσουν έμμεσα το στρώμα σας

Παροχή εξοπλισμού σιδερώματος στους Ταξιδιώτες: Καθώς οι ταξιδιώτες είθισται να σιδερώνουν στο δωμάτιο, παρέχετε τον ανάλογο εξοπλισμό έτσι ώστε να αποφύγετε την χρήση πάνω στο στρώμα, που αποτελεί ιδιαίτερα βλαβερή για το στρώμα τακτική.

Ύπαρξη ειδικού δίσκου για dining on the bed: Ο δίσκος μέσα στο δωμάτιο, και θα εξυπηρετήσει τους ταξιδιώτες σε σχέση με την γαστρονομική τους εμπειρία και θα προστατεύσει το στρώμα σας από πιθανά ατυχήματα αποφεύγοντας σημαντικούς λεκέδες.

Γραπτός κανονισμός καθαρισμού στον Housekeeping Staff: Οι γραπτές και σαφείς οδηγίες σε σχέση με τον καθαρισμό του στρώματός σας στο Housekeeping προσωπικό θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των κανόνων και θα αποτρέψουν πιθανές κακές πρακτικές σε σχέση με την συντήρησή τους.

 *Sponsored

Οι συμβουλές για την συντήρηση του στρώματος ξενοδοχείου είναι μέρος του “The Hotel Matress Project” σε συνεργασία με την Hotelier Academy Greece.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με το στρώμα του ξενοδοχείου σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ειδική ομάδα της Candia στο …. ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας

Κάντε κλικ για να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας