Δείτε με ποιο τρόπο αυτό το ξενοδοχείο στη Βιέννη, έχει καταφέρει να μετατρέψει την Αυστριακή κουζίνα σε ένα μοναδικό γαστρονομικό πλεονέκτημα.

13 mins read

Η Ξενοδοχειακή Γαστρονομία αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στη σημερινή τουριστική πραγματικότητα. Τα F&B τμήματα των καταλυμάτων, δεν αποτελούν μόνο σημαντικές πηγές επιπρόσθετων εσόδων για τις επιχειρήσεις, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και το σημείο αναβάθμισης της εμπειρίας των καλεσμένων, από απλά ‘καλή’, σε ‘καταπληκτική’.

Την πρώτη φορά που συναντήσαμε το ξενοδοχείο Grand Ferdinand στη Βιέννη, πραγματικά ενθουσιαστήκαμε. Γιατί αυτό που είδαμε, ήταν ένα απτό παράδειγμα εξαιρετικής Ξενοδοχειακής Γαστρονομίας.

Αυτό το boutique luxury hotel στη Βιέννη, παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τη δική του οπτική αναφορικά με την εμπειρία του φαγητού. Δεν αναφερόμαστε απλά στα μενού των εστιατορίων, αλλά σε μια ολοκληρωμένη γαστρονομική προσέγγιση. Το ξενοδοχείο διαθέτει τρία ξεχωριστά εστιατόρια, όπου κανείς μπορεί να απολαύσει τη Βιενέζικη κουζίνα, τα οποία προωθούνται όχι μόνο στους διαμένοντες στο κατάλυμα, αλλά και σε εξωτερικούς πελάτες. 

Μια ιδιαίτερα συνήθης ερώτηση των ταξιδιωτών, είναι “πού τρώνε οι ντόπιοι;” Στην περίπτωση αυτή, η απάντηση είναι απλή: “εδώ, στο ξενοδοχείο”!

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το ξενοδοχείο, επικοινωνήσαμε με την κυρία Stephanie Schellerer, Director of Sales & Marketing στα Weitzer Hotels, στα οποία ανήκει το Grand Ferdinand, και της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τη γαστρονομική ιστορία και φιλοσοφία του καταλύματος.

*sponsored

Τι λατρέψαμε περισσότερο σε σχέση με τη γαστρονομική “ιστορία” του Grand Ferdinand;

Επικοινωνήσαμε με το Destsetters, μια από τις κορυφαίες εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη στρατηγικών concepts για ξενοδοχεία, και ζητήσαμε να μας αναφέρουν τα σημεία που ξεχώρισαν περισσότερο, σε σχέση με τη γαστρονομική πλευρά του Grand Ferdinand.

  • Πρώτα απ’ όλα, έχουν δημιουργήσει διαφορετικά και διακριτά concepts εστιατορίων, τα οποία τονίζουν την τοπική κουζίνα, μέσα από διαφορετικά στυλ φαγητού. Τα concepts αυτά προσφέρουν στους ταξιδιώτες πολλαπλές επιλογές κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο ξενοδοχείο, αφού το κάθε εστιατόριο έχει ξεκάθαρα διαφορετικό μενού και ταυτότητα.
  • Η κουζίνα των εστιατορίων είναι εμπνευσμένη από την τοπική κουλτούρα και συνταγές, επιτρέποντας στο λάτρη της γαστρονομίας να βιώσει τον προορισμό σε ένα πιάτο. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η Βιέννη είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει χαρίσει το όνομά της σε ένα συγκεκριμένο φαγητό: το Βιενέζικο σνίτσελ!
  • Τα εστιατόρια είναι ανοικτά τόσο για τους πελάτες του ξενοδοχείου, όσο και για τους ντόπιους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Αυτό, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον ‘τοπικό’ χαρακτήρα που αναζητούν πολλοί ταξιδιώτες. Παρόλα αυτά, ένα από τα εστιατόρια είναι αποκλειστικά διαθέσιμο στους πελάτες του ξενοδοχείου, κάτι που δημιουργεί ένα αίσθημα αποκλειστικότητας στους καλεσμένους.
  • Στην επίσημη ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, γίνεται εκτεταμένη χρήση εξαιρετικού φωτογραφικού υλικού σχετικού με το φαγητό, μέσα από το οποίο παρουσιάζονται με τον καλύτερο τρόπο τα πιάτα, οι χώροι αλλά και το προσωπικό.
  • Η συνολική ταυτότητα του καταλύματος, αντικατοπτρίζει την επικέντρωση του ξενοδοχείου στο κομμάτι της γαστρονομίας. Με μια γρήγορη ματιά στο website του ξενοδοχείου, ο ταξιδιώτης μπορεί να καταλάβει τις γαστρονομικές εμπειρίες που θα πρέπει να αναμένει να ζήσει κατά τη διαμονή του. Το γεγονός ότι το κάθε εστιατόριο έχει δική του, ξεχωριστή ιστοσελίδα, υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει το Grand Ferdinand στο φαγητό.
  • Προτείνουμε να επισκεφθείτε τις εντυπωσιακές ιστοσελίδες του Grand Ferdinand, προκειμένου να δείτε τον τρόπο με τον οποίο το ξενοδοχείο παρουσιάζει τη συνολική γαστρονομική του κουλτούρα.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στο Grand Ferdinand και τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη δουλειά σας;

Αποτελώ τη Sales & Marketing Director του ξενοδοχείου. Λατρεύω να αποτελώ κομμάτι ενός καταλύματος που συνδυάζει την παράδοση και την ιστορία με έναν παιχνιδιάρικο και σύγχρονο τρόπο. Στη Βιέννη, η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι παραδοσιακά και αυτοκρατορικά. Για το λόγο αυτό, ο ιδιοκτήτης του Grand Ferdinand, Florian Weitzer, θέλησε να φέρει έναν νέο αέρα στην ξενοδοχειακή σκηνή της πόλης. Ανοίγοντας, λοιπόν, το Grand Ferdinand στον πιο διάσημο δρόμο της Βιέννης, τη Ringstrasse, του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει πράξη τις ιδέες του. Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που εργάζομαι σε ένα τόσο ξεχωριστό μέρος.

Όταν επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα σας, παρατηρήσαμε ότι τονίζετε διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με τη γαστρονομία — όπως για παράδειγμα φωτογραφίες του εντυπωσιακού Grand Étage Restaurant, αλλά και του ‘Food & Drink’ menu. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια ξεκάθαρη ‘υπόσχεση’ για τους λάτρεις του φαγητού, δε νομίζετε;

Η γαστρονομία αποτελεί ένα από τα στοιχεία-κλειδιά του Weitzer brand αλλά και του ίδιου του ξενοδοχείου. Αυτός είναι και ο λόγος που την προωθούμε με τέτοιο τρόπο στην ιστοσελίδα μας. Θέλουμε οι πελάτες μας να γνωρίζουν ότι παίρνουμε το φαγητό πολύ στα σοβαρά — και αυτό είναι απόλυτα ειλικρινές.

Έχοντας τρία διαφορετικά εστιατόρια σε ένα city hotel αποτελεί, από μόνο του, θέμα προς συζήτηση. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το κάθε ένα από αυτά να ξεχωρίζει;

Το Meissl & Schadn στο ισόγειο του ξενοδοχείου, αναδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Βιενέζικης κουζίνας, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίως γνωστού σνίτσελ. Αποτελεί έναν τέλειο αντικατοπτρισμό της φιλοσοφίας του Grand Ferdinand — ένα ξενοδοχείο αφιερωμένο στη σύγχρονη απόδοση της Αυστριακής παράδοσης.

Από κει και πέρα, υπάρχουν δύο ακόμα γαστρονομικές επιλογές στο Grand Ferdinand. Στο Gulasch & Söhne, οι καλεσμένοι απολαμβάνουν το φαγητό τους μαζί με την εκλεκτή τοπική κοινωνία, δοκιμάζοντας μικρά πιάτα, τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το goulash, αλλά και το κλασικό apple strudel. Ασφαλώς, η σαμπάνια ρέει άφθονα ανάμεσα σε φρεσκοκομμένο καφέ και τις κορυφαίες μπίρες στον κόσμο. Τέλος, στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου και με πανοραμική θέα προς τη Βιέννη, το Grand Étage σερβίρει εξαιρετική διεθνή κουζίνα.

Μας αρέσει πάρα πολύ το γεγονός ότι το κάθε ένα από τα τρία σας εστιατόρια, έχει ένα ξεχωριστό concept που συνδέεται με μια συγκεκριμένη γαστρονομική εμπειρία, καθώς επίσης και το δικό του website. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα τρία αυτά concepts;

Η φιλοσοφία του κάθε εστιατορίου αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στην επιλογή των φαγητών και των ποτών που προσφέρει, αλλά και στην ξεχωριστή του ατμόσφαιρα. 

Προτείνοντας τα πιο γνήσια Βιενέζικα κλασικά πιάτα, το Meissl & Schadn, συνδυάζει την κομψή ατμόσφαιρα μιας περασμένης εποχής με τις σύγχρονες ανέσεις του σήμερα.

Το Gulasch & Söhne διαθέτει έναν ιδιαίτερα ζεστό χώρο, άμεσα προσβάσιμο από το δρόμο, όπου οι ντόπιοι κάτοικοι και οι πελάτες του ξενοδοχείου αναμειγνύονται και απολαμβάνουν την καλύτερη εκδοχή της Βιενέζικης fast food κουζίνας. Είναι ένα ξεχωριστό μέρος με ιδιαίτερο στυλ, όπου το να τρώει κανείς goulash και λουκάνικα Debreziner πίνοντας σαμπάνια, φαντάζει απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Τέλος, το Grand Étage στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου, σερβίρει διεθνή πιάτα με μια απίστευτη θέα. Το design του εστιατορίου προσομοιάζει σε ιδιωτικά σαλόνια, χαρακτηριστικά της Βιέννης του τέλους του 19ου αιώνα. Το Grand Étage είναι ένας χώρος αποκλειστικά για τους πελάτες του ξενοδοχείου, τους καλεσμένους τους αλλά και μέλη του club μας.

Το Meissl & Schadn αποτελεί έναν κορυφαίο προορισμό στη Βιέννη για το κλασικό σνίτσελ, το πιο διάσημο Αυστριακό φαγητό. Υπάρχει και κάποιο άλλο πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε;

Το Meissl & Schadn προσφέρει παραδοσιακά πιάτα με βάση το βοδινό κρέας, όπως το “Tafelspitz”, αλλά και άλλα κλασικά Βιενέζικα εδέσματα, όπως την “Kaisersuppe” και το “Apfelstrudel”. Στο συγκεκριμένο εστιατόριο, προσφέρουμε και μαθήματα παρασκευής schnitzel και strudel μια φορά την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καλεσμένοι μας έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλα τα μυστικά της τέχνης παρασκευής των κλασικών αυτών Αυστριακών φαγητών.

Πιστεύουμε πως το γεγονός ότι το Grand Etage προορίζεται αποκλειστικά για τους πελάτες του ξενοδοχείου, είναι μια εξαιρετική ιδέα. Υπάρχει, όμως, κάποιος τρόπος να το επισκεφθεί κάποιος που δεν διαμένει στο κατάλυμα;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το rooftop εστιατόριό μας δέχεται αποκλειστικά πελάτες του ξενοδοχείου, τους καλεσμένους τους, αλλά και εξωτερικούς πελάτες-μέλη του club μας. Παρόλα αυτά, σε κάποιες συγκεκριμένες περιστάσεις, το Grand Étage ‘ανοίγει’ τις πόρτες του για το μοναδικό του brunch, αλλά και για ιδιαίτερα events, όπως το ‘Open House’ κάθε Τρίτη βράδυ τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και το ‘Grill & Chill’ κάθε Κυριακή βράδυ, από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Το πρωινό αποτελεί μια απίστευτα σημαντική γαστρονομική εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη. Τι είναι αυτό που κάνει το πρωινό του Grand Ferdinand τόσο ξεχωριστό;

Κατ’ αρχήν, είναι δεδομένο ότι στο πρωινό μας προσφέρουμε κορυφαίας ποιότητας υλικά και ένα εξαιρετικό a la carte service. Στην περίπτωση του Grand Étage, αυτό που το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει, είναι η μοναδική θέα προς την πανέμορφη πόλη της Βιέννης, με τη συνοδεία μουσικής, άπλετου φυσικού φωτός και καταπράσινων φυτών, που όλα μαζί συνθέτουν μια αξέχαστη εμπειρία πρωινού. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό, είναι το γεγονός ότι το προσωπικό μας είναι πάντα στη διάθεση των καλεσμένων μας, δίνοντας συμβουλές και χρήσιμες ιδέες σχετικά με το πώς μπορούν να περάσουν τη μέρα τους στην πόλη.

Το όνομα του τρίτου σας εστιατορίου, Gulasch & Söhne, θα λέγαμε ότι έχει πλάκα. Το συγκεκριμένο μπιστρό σερβίρει παραδοσιακό goulash και λουκάνικα, με τη συνοδεία σαμπάνιας. Σε ποιο βαθμό το συγκεκριμένο concept — παράδοση σε συνδυασμό με πολυτέλεια, αντικατοπτρίζει τον easy-going χαρακτήρα του ξενοδοχείου;

Κλασικές επιλογές fast-food, όπως τα λουκάνικα σε ζωμό goulash και τα λουκάνικα Debreziner, ‘μοιράζονται’ τον κατάλογο με σαμπάνια Veuve Clicquot και απολαυστικές μπίρες. Αυτό το μικρό εστιατόριο, αποδεικνύει ότι δεν είναι υποχρεωτικό κανείς να απολαμβάνει το goulash και τη σαμπάνια σε διαφορετικές στιγμές. Είναι πραγματικά η επιτομή του ‘carefree dining’!

Παρατηρήσαμε επίσης ότι δεν προσφέρετε room service στο ξενοδοχείο. Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτήν σας την απόφαση;

Δεν προσφέρουμε τη δυνατότητα για in-room dining, για έναν και μοναδικό λόγο: θέλουμε οι καλεσμένοι μας να κυριεύονται ολοκληρωτικά από τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρουν τα εστιατόριά μας, καθώς θεωρούμε πως αυτό απογειώνει τη συνολική τους εμπειρία σε σχέση με το φαγητό.

Ας ρίξουμε και μια ματιά στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Είναι σαφές με την πρώτη ματιά, ότι έχετε εστιάσει στη διαχρονική κομψότητα με σύγχρονες πινελιές. Ποιο ακριβώς ήταν το design concept των δωματίων;

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι στο ξενοδοχείο, αλλά και τα δωμάτια, συνδυάζουν την Αυστριακή παράδοση με σύγχρονες πινελιές. Σε όλα τα δωμάτια, κυριαρχεί ένα εντυπωσιακό, λευκό, σκαλιστό ξύλινο κρεβάτι. Τα πολυτελή πατώματα από σκούρο ξύλο κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση με το σκούρο γκρι χρώμα των τοίχων, υπογραμμίζοντας το μοντέρνο χαρακτήρα του ξενοδοχείου. Άλλα στοιχεία που ξεχωρίζουν μέσα στα δωμάτια, είναι οι γυάλινοι κύβοι-ντους, οι δερμάτινες σεζλόνγκ και οι ελεύθερες μπανιέρες στις σουίτες.

Ποιο είναι το “Instagram hotspot” στο ξενοδοχείο σας και για ποιο λόγο θεωρείτε ότι οι πελάτες σας επιλέγουν να το μοιράζονται;

Θα έλεγα ότι είναι η ανοικτή κουζίνα, όπου κανείς μπορεί να δει τα διάσημα σνίτσελ να ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια του. Ξέρετε, παρόλο που το σνίτσελ είναι, όντως, το πιο διάσημο πιάτο στην Αυστρία, είναι ελάχιστα τα μέρη που εξακολουθούν να το φτιάχνουν με τον παραδοσιακό τρόπο — τηγανισμένο σε άφθονο λάδι, δίνοντάς του την προσοχή και την αφοσίωση που του αρμόζει. Στο Meissl & Schadn, τα σνίτσελ μας τηγανίζονται μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, είτε στο καλύτερο βούτυρο, είτε σε ζωικό λίπος είτε σε φυτικό λάδι. Και ασφαλώς, σερβίρονται πάντοτε με πλούσιες γαρνιτούρες και συνοδευτικά πιάτα.

Ένα άλλο hot spot αποτελεί χωρίς αμφιβολία το Grand Étage, όπου η εξωτερική πισίνα με την απίστευτη θέα στην πόλη της Βιέννης, αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για την τέλεια  Instagram φωτογραφία.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα επίτευγμα του Grand Ferdinand για το οποίο είστε ιδιαίτερα περήφανη;

Είμαι πραγματικά περήφανη για τη συνολική φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το ξενοδοχείο, το ότι δηλαδή η κουλτούρα πρέπει να είναι προσβάσιμη από όλους. Οι πάντες μπορούν να απολαύσουν την Αυστριακή ζωή και κουλτούρα στο Grand Ferdinand, όπως ακριβώς το θέλουν. Ναι, έχουμε όντως σουίτες που στοιχίζουν 1500€ τη βραδιά. Διαθέτουμε όμως και υπέροχα δωμάτια με 8 κρεβάτια, όπου κανείς μπορεί να διαμείνει με 30€ τη βραδιά. Μπορείτε να απολαύσετε τη σαμπάνια ή την μπίρα σας, ανεξάρτητα από τον τύπο δωματίου στον οποίο διαμένετε.

Παρεμπιπτόντως, να αναφέρω ότι το Grand Ferdinand των Weitzer Hotels, αποτελεί το μοναδικό ξενοδοχείο Αυστριακού ομίλου, που βρίσκεται ακριβώς επάνω στην Ringstrasse.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, μπορείτε να μας προτείνετε την ιδανική περίοδο για σας, για να επισκεφθεί κανείς τη Βιέννη και το ξενοδοχείο;

Η Βιέννη αποτελεί έναν προορισμό που μπορείτε να επισκεφθείτε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο. Εάν αυτό που προτιμάτε είναι η εξερεύνηση της ιστορίας και των αξιοθεάτων της πόλης, τότε οι πιο κρύοι μήνες είναι ιδανικοί. Από την άλλη, εάν η νυχτερινή ζωή έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς, τότε οι καλοκαιρινοί μήνες είναι οι καλύτεροι, προκειμένου να απολαύσετε τα υπέροχα ανοικτά μπαρ στις όχθες του Δούναβη, open air events όπως το Danube Island Festival ή ακόμα και το Film Festival στην πλατεία του Δημαρχείου της πόλης. Παρόλα αυτά, η δική μου αγαπημένη περίοδος είναι αυτή των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες αγορές δίνουν ένα μοναδικό ‘Βιενέζικο χαρακτήρα’!

Λίγα λόγια από τη Hotelier Academy

Η γαστρονομία αποτελεί έναν βασικότατο λόγο για να ταξιδέψει κάποιος. Οι ταξιδιώτες θέλουν να δεθούν με το μέρος που επισκέπτονται, και η γαστρονομία είναι ο ιδανικός τρόπος για να το πετύχουν.

Ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία επικεντρώνονται στο φαγητό σαν ένα δυναμικό πωλησιακό τους χαρακτηριστικό και εισάγουν γαστρονομικές εμπειρίες στα προσφερόμενα πακέτα τους. Οι ξενοδόχοι αναζητούν διαρκώς νέα ξενοδοχειακά trends, συμβουλές και έμπνευση. Οι τοπικές γαστρονομικές εμπειρίες αναβαθμίζουν σημαντικά το προφίλ του καταλύματος, ενισχύουν την ικανοποίηση του πελάτη και αυξάνουν τα συνολικά έσοδα.

Πέραν τούτου, η δύναμη του Internet & των Social Media στις μέρες μας, δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Ανοίγοντας το Instagram ή το Facebook, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πληθώρα φωτογραφιών φαγητού, εστιατορίων και συνταγών. Ως εκ τούτου, υπάρχει εδώ μια μοναδική ευκαιρία για τα ξενοδοχεία, προκειμένου να μπορέσουν πολύ εύκολα να μοιραστούν τη γαστρονομική τους ‘ιστορία’ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ξενοδοχείο Grand Ferdinand στη Βιέννη, έχει αναπτύξει μια έξυπνη και απόλυτα επιτυχημένη συνταγή γαστρονομίας. Δημιουργώντας διαφορετικά concepts εστιατορίων, εμπνευσμένα από την τοπική κουλτούρα και κουζίνα, και προωθώντας το γεγονός αυτό σε κάθε περίσταση, έχει καταφέρει να τοποθετηθεί ιδιαίτερα ψηλά στη συνείδηση του κάθε αφοσιωμένου γαστρονομικού ταξιδιώτη.