Δημιουργικοί τρόποι εφαρμογής της μουσικής σε ένα κατάλυμα - από το lobby μέχρι τα δωμάτια - και πώς αυτοί διαμορφώνουν μία premium εμπειρία διαμονής για τους επισκέπτες σας

10 mins read

Εσείς, πόση σημασία δίνετε στη μουσική του ξενοδοχείου σας; Στη σημερινή εποχή που όλα τρέχουν γρήγορα και η παραμικρή λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. H μουσική που ακούγεται στο ξενοδοχείο σας μπορεί να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη σας, που θα του αφήσει όμορφες αναμνήσεις.

Κάθε ξενοδοχειακή μονάδα είναι διαφορετική και έχει τον δικό της χαρακτήρα, στοχεύοντας σε κοινό ανάλογο των δικών της απαιτήσεων. Με την κατάλληλη μουσική σε κάθε χώρο του ξενοδοχείου σας, θα δημιουργήσετε αρμονικότητα στον χώρο, εκπέμποντας τα κατάλληλα vibes για τον επισκέπτη σας. Κατ’ επέκτασιν, οι ταξιδιώτες θα είναι χαρούμενοι και θα αποκτήσουν μια θετική εικόνα για το κατάλυμά σας.

Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να στοχεύσετε και σε περισσότερες κρατήσεις στις διάφορες παροχές εντός του ξενοδοχείου σας καθ΄ όλη τη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών σας, όπως στο εστιατόριο ή το bar σας. Η μουσική πάντα επηρεάζει θετικά την ξενοδοχειακή εμπειρία ενός επισκέπτη, αφήνοντάς τον με μια γλυκιά αναχώρηση, που αυξάνει τις πιθανότητες να μεταφραστεί και σε μια θετική κριτική για το ξενοδοχείο σας ή ακόμα και μία νέα κράτηση.

Η μουσική και ο ρόλος της στη ζωή μας

Η μουσική είναι μία γλώσσα επικοινωνίας, ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης των ανθρωπίνων σκέψεων και συναισθημάτων. Έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ένα αφήγημα. Επηρεάζει πολλά μέρη του εγκεφάλου και η αίσθηση της μελωδίας, του ρυθμού και της αρμονίας δημιουργούν έντονα συναισθήματα, μνήμη, εσωτερική ισορροπία, αισθητηριακή ευχαρίστηση, κίνητρο και ένα αίσθημα χαράς! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εάν δεν υπήρχε μουσική δεν θα βιώναμε τα συναισθήματα με τον ίδιο έντονο τρόπο, η ζωή θα ήταν επίπεδη και δεν θα μας δημιουργούσε καμία παραπάνω αίσθηση όταν βιώναμε κάτι χωρίς την συντροφιά της. «A world without music, is like a sky without clouds». Με παρεμφερή τρόπο επιδρά και στους επαγγελματικούς χώρους ή τους χώρους εστίασης.

Φροντίστε να αξιοποιείτε μουσικά trends στον χώρο του ξενοδοχείου σας, τα οποία θα ταιριάζουν με το συνολικό concept του καταλύματός σας. Είναι σημαντικό η ηχητική επένδυση ενός χώρου να ανυψώνει την εμπειρία ενός επισκέπτη, και όχι να του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, εάν ο χώρος που διαθέτετε, είναι minimal με σύγχρονο design, θα ήταν πιο σωστό να αξιοποιήσετε playlists από jazz ή funky soul μουσική, αντί για playlists που θα περιλαμβάνουν μελαγχολικά ορχηστρικά κομμάτια.

 

 

 *Sponsored

Scent Plus | Hotelier Academy

Εξατομικευμένες λύσεις μουσικής από τη Scent Plus για το δικό σας ξενοδοχείο

Η Scent Plus είναι μια πρωτοπόρα εταιρεία που δημιουργήθηκε με σκοπό την εφαρμογή της επιστήμης του Sensory Marketing σε κάθε χώρο όπου ζει και εργάζεται ο άνθρωπος. Εξειδικεύεται στο πολύ αισθητικό marketing με σύγχρονες μεθόδους, συνδυάζοντας τις ξενοδοχειακές σας υπηρεσίες με τη μουσική και το άρωμα, προς όφελος σας!

Η υπηρεσία Background Music Services της Scent Plus προσφέρει το κατάλληλο ξενοδοχειακό sound design για εσάς. Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη υπηρεσία απολαμβάνετε:

 • Music Profiling & Design
  H ομάδα της Scent Plus αναλύει το προφίλ της επιχείρησής σας και σχεδιάζει την μουσική που ταιριάζει απόλυτα στο ύφος του χώρου και στους πελάτες σας.
 • Εξειδίκευση
  Μέσα από τη μεγαλύτερη ομάδα μουσικών παραγωγών σε όλα τα είδη μουσικής που διαθέτει η εταιρεία, θα αναλάβει να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του δικού σας ξενοδοχείου με τις νέες κυκλοφορίες και τα καλύτερα τραγούδια σε κάθε είδος μουσικής.
 • Άμεση ανταπόκριση
  Εξειδικευμένο helpdesk για κάθε σας τεχνική ανάγκη βρίσκει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε σε θέματα ήχου, μουσικής και χρήσης του software (melody mixer) .
 • Νομική κάλυψη
  Η νομική υπηρεσία της εταιρείας μπορεί να σας προσφέρει όλη την πληροφόρηση και νομική κάλυψη που χρειάζεστε σε θέματα μουσικής.

Η Scent Plus εναρμονίζει τις μουσικές που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε χώρο του ξενοδοχείου σας, συμβάλλοντας στο να γίνει η επίσκεψη του πελάτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Scent Plus tip: Η πρώτη εντύπωση μένει για πάντα, γι’ αυτό το καλωσόρισμα του επισκέπτη είναι σημαντικό και πρέπει να αντανακλά τα πρώτα συναισθήματα που θέλει να μεταδώσει ο ξενοδόχος.

Κλείστε δωρεάν ραντεβού για ένα demo μουσικής με έναν από τους εξειδικευμένους συμβούλους της εταιρείας  και μάθετε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε και εσείς από τη χρήση του Background Music Services της Scent Plus!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Scent Plus μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό το link ή να επικοινωνήσετε απευθείας με τους ξενοδοχειακούς συμβούλους της εταιρείας στο info@scent-plus.com 

Ξενοδοχειακό Sound Design και πώς επιτυγχάνεται

Πόσο συνυφασμένη όμως είναι η μουσική με τον ξενοδοχειακό κλάδο;

Ο ρόλος της μουσικής σε κάθε επαγγελματικό χώρο είναι υποστηρικτικός και λειτουργεί θετικά για την ομαλή διεξαγωγή των υπηρεσιών του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και το ξενοδοχειακό sound design παίζει σημαντικό ρόλο για την ψυχοσύνθεση των πελατών σας, αλλά και του προσωπικού σας, δημιουργώντας όμορφα συναισθήματα και την ανάγκη για παραμονή εντός του χώρου.

Κάθε ξενοδοχείο έχει τη δική του ταυτότητα και το δικό του brand name και πρέπει να γίνεται ανάλυση του πελατολογίου, του στυλ, καθώς και του «χαρακτήρα» που δείχνει προς τα έξω, για την επιλογή μιας κατάλληλης μουσικής επένδυσης. Για παράδειγμα, άλλη μουσική επιμέλεια χρειάζεται ένα ξενοδοχείο που έχει πελάτες οικογένειες με παιδιά και άλλη ένα ξενοδοχείο που προβάλλει μία minimal ατμόσφαιρα και είναι adults only.

Εκτός από τη μουσική επιμέλεια της υποδοχής, πρέπει να γίνει προσεκτική επιμέλεια και στους υπόλοιπους χώρους ενός ξενοδοχείου, όπως είναι ο χώρος της πισίνας, το bar, το εστιατόριο, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εάν υπάρχουν, οι χώροι του spa & wellness, κ.ά. Όλοι αυτοί οι χώροι πρέπει να παίζουν σχετική μουσική με το αντικείμενό τους, αλλά και οι μουσικές να είναι εναρμονισμένες με την ξενοδοχειακή σας ταυτότητα, δημιουργώντας ωραία συναισθήματα στο κοινό σας.

Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία που θα αναλάβει να κάνει το ξενοδοχειακό σας sound design και να ενημερώνει τις λίστες μουσικής, προκειμένου να έχετε ποικιλία για τη μουσική επιμέλεια του ξενοδοχείου σας. Κατά τη σχεδίαση του πλάνου του μουσικού σχεδιασμού του ξενοδοχείου σας, ο επαγγελματίας του είδους θα λάβει υπ’ όψιν του όλα τα κριτήρια επιλογής, όπως είναι το είδος του καταλύματος, το target group του κοινού σας, το brand identity σας και πολλά άλλα, για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μην επαναλαμβάνετε σε καθημερινή βάση τις ίδιες λίστες.
Οι πελάτες καταλαβαίνουν τις λίστες μουσικής σας και επηρεάζονται θετικά ή αρνητικά, ανάλογα εάν ανανεώνονται και είναι σχετικές με τις υπηρεσίες σας. Φανταστείτε ότι έχετε ένα ζευγάρι που έχει κλείσει 7ήμερες διακοπές στο ξενοδοχείο σας και εσείς κάθε μέρα βάζετε την ίδια λίστα μουσικής στο χώρο της πισίνας. Όσο και να φαίνεται αμελητέο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση των πελατών σας.

Ξενοδοχειακό Sound design και πώς επηρεάζει τους επισκέπτες ενός ξενοδοχείου

 #1 Επηρεάζει την πρώτη εντύπωση των ταξιδιωτών, κατά την άφιξη τους

Δώστε σημασία στη μουσική της υποδοχής του καταλύματος σας για να επιδράσει θετικά στους πελάτες που μόλις κατέφθασαν.

#2 Προκαλεί θετικά συναισθήματα κατά τη διακίνησή τους στους κοινόχρηστους χώρους

Μια απαλή μουσική σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που να ταιριάζει στο ύφος της ξενοδοχειακής σας μονάδας, δημιουργεί ηρεμία και αίσθημα ασφάλειας στους πελάτες σας.

#3 Δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα στην πισίνα και το bar του ξενοδοχείου

Ο χώρος της πισίνας και του bar σας, οφείλει να έχει την κατάλληλη μουσική και να δημιουργεί συναισθήματα χαράς και ανεμελιάς στους πελάτες σας, προκειμένου να απολαύσουν χαλαρωτικά cocktails ή κάποιο pool snack κατά την παραμονή τους.

#4 Δημιουργεί ηρεμία και βοηθάει στην απόλαυση του δείπνου στο εστιατόριο του ξενοδοχείου σας

Αντίστοιχα, το εστιατόριό σας πρέπει να παίζει μια «μουσική φαγητού», αντίστοιχη του menu σας και της συνολικής ξενοδοχειακής σας ατμόσφαιρας.

#5 Προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα στο προσωπικό του ξενοδοχείου σας, το οποίο δουλεύει εν τέλει πιο ευχάριστα και είναι πιο αποδοτικό και χαμογελαστό

Το προσωπικό σας είναι η εικόνα της επιχείρησής σας προς τα έξω! Για να έχετε μια καλή και δυνατή ομάδα πρέπει το προσωπικό σας να εργάζεται ευχάριστα και να περνάει όμορφα στη βάρδια του. Η μουσική έχει αποδείξει ότι επιδρά θετικά στο σύνολο των εργαζομένων και τους δίνει μια θετική ενέργεια, την οποία με τη σειρά τους την εκπέμπουν στους πελάτες σας! Δώστε ιδιαίτερη σημασία στη μουσική επιμέλεια για το προσωπικό σας και θα δείτε άμεσα θετικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά τους.

 

 • Επιλέξτε ένα κατάλληλο ηχοσύστημα με κεντρικό χειρισμό από την Υποδοχή του Ξενοδοχείου
  Ο κατάλληλος ηχητικός εξοπλισμός παίζει καθοριστικό ρόλο εκτός από το είδος της μουσικής. Το μέσο αναπαραγωγής πρέπει να έχει υψηλή πιστότητα για να δημιουργεί αρμονία και να μην «κουράζει» κατά την ακρόαση. Επιπλέον, το design των ηχείων και των λοιπών εξαρτημάτων που μπορεί να έχουν εμφανή θέση πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το ξενοδοχειακό σας design και να αρμόζουν στους χώρους σας.
 • Δημιουργήστε στα κοινόχρηστα WC μία μοναδική εμπειρία με ήχους από τη φύση!
  Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, ήδη εδώ και κάποια χρόνια πολλές επιχειρήσεις αλλά και ξενοδοχεία κυρίως στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες με ήχους από τη φύση που επιδρούν χαλαρωτικά στους πελάτες σε διάφορους χώρους όπως τα WC. Κάποια παραδείγματα ήχων είναι οι ήχοι περιβάλλοντος ή το τιτίβισμα πουλιών, οι οποίοι επιδρούν θετικά. Οι πελάτες μετά τείνουν να θυμούνται ευχάριστα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά από τον ανταγωνισμό!
 • Διαμορφώστε ιδιαίτερες Playlists για τη μουσική που θα παίζει εντός των δωματίων ενός ξενοδοχείου
  Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε μια ωραία μουσική που θα δώσει στον επισκέπτη του ξενοδοχείου σας το αίσθημα ότι εισέρχεται σε έναν χώρο φρέσκο και ζωντανό, και όχι σε ένα κλειστό δωμάτιο που τον περίμενε στα «σκοτάδια» να καταφθάσει.

Επίλογος

Η μουσική υπάρχει στη ζωή σε καθημερινή βάση και είναι αναγκαία για να μας δημιουργεί συναισθήματα. Όπως σε κάθε επιχείρηση είναι απαραίτητη και επιδρά θετικά στους πελάτες της, έτσι και στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι πολύ σημαντικό να δώσετε τη βαρύτητα που της αρμόζει! Μην αμελείτε λοιπόν το ξενοδοχειακό σας sound design. Για τον λόγο αυτό, μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες του είδους για να κάνουν τις απαραίτητες μελέτες και να σας κατευθύνουν κατάλληλα. Προσφέροντας μια όμορφη ηχητική ατμόσφαιρα στους χώρους σας, θα δημιουργήσετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας στους πελάτες σας, με ευχάριστα συναισθήματα που αντιπροσωπεύουν το δικό σας brand.

 *Sponsored

Scent Plus | Hotelier Academy

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου άρθρου συνεργαστήκαμε με την εταιρεία Scent Plus, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο του Sensory Marketing για ξενοδοχεία, η οποία και μας παρείχε σημαντικό μέρος των πληροφοριών σε σχέση με τις τεχνικές Marketing μέσω της μουσικής υπόκρουσης των χώρων ενός ξενοδοχείου.

Ενδεικτικές εφαρμογές Background Music Services από την Scent Plus:

 • Δημιουργία custom πλάνου για την ηχητική κάλυψη ενός Ξενοδοχείου
 • Προώθηση Εστιατορίων και Bar μέσα από τη μουσική κάλυψή τους

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Scent Plus μπορείτε να επισκεφθείτε αυτό το link ή να επικοινωνήσετε απευθείας με τους ξενοδοχειακούς συμβούλους της εταιρείας στο info@scent-plus.com 

Κλείστε δωρεάν ραντεβού δειγματισμού με έναν από τους εξειδικευμένους συμβούλους της εταιρείας και μάθετε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε και εσείς από τη χρήση του Background Music Services της Scent Plus!