Η Πορτογαλία φημίζεται για την παραγωγή φελλού, αλλά και για τα εναλλακτικά καταλύματα που υπάρχουν σε περιοχές όπως το Alentejo, όπου βρίσκεται και το Ecorkhotel, ένα ξενοδοχείο φτιαγμένο από φελλό!

4 mins read

Eίναι ευρέως γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια, τα οικολογικού χαρακτήρα καταλύματα κερδίζουν χώρο ολοένα και περισσότερο. Έχει σημειωθεί ότι οι ταξιδιώτες δίνουν πλέον σημασία στην οικολογική συνείδηση των ξενοδόχων, επιβραβεύοντας αυτά που θα ξεχωρίσουν, με παραπάνω κρατήσεις.

Σε πολλές, όμως, περιπτώσεις, τα οικολογικού τύπου ξενοδοχεία, παραβλέπουν το σημαντικότερο κομμάτι, που δεν είναι άλλο από την εμπειρία του ταξιδιώτη. Ανεξάρτητα από την επιλογή ενός οικολογικού ξενοδοχείου, ο ταξιδιώτης θέλει να ζήσει πλούσιες στιγμές με τοπικό χαρακτήρα, και όχι μια στεγανοποιημένη εμπειρία εγκλωβισμένη στην οικολογική προσπάθεια του ξενοδοχείου.

Αυτό ακριβώς κατάφερε το Ecorkhotel – Évora, Suites & SPA στο Alentejo της Πορτογαλίας, που εκτός από ένα δυναμικό οικολογικό concept βασισμένο σε ένα από τα γνωστότερα προϊόντα που παράγει η Πορτογαλία, το φελλό, επικεντρώθηκε στην τοπική γαστρονομία αλλά και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας, μέσα από τις συνολικές δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή.

Όταν στην Οικολογία προστίθεται ο Φελλός, το concept είναι μοναδικό και το ξενοδοχείο ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό!

οικολογικό ξενοδοχείο

Το να δώσει κανείς ένα οικολογικό concept στο κατάλυμά του, είναι σχετικά απλό. Το να δώσει όμως ένα μοναδικό οικολογικό στίγμα, που θα κάνει το ξενοδοχείο να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, είναι δύσκολο και δεν συναντιέται συχνά.

Αυτό κατόρθωσε το Ecorkhotel στην Πορτογαλία, που έχτισε ολόκληρη την οικολογική του ταυτότητα πάνω στο προϊόν του φελλού, το οποίο όχι μόνο το βοήθησε να αναδείξει μοναδικά “ευσυνείδητα” χαρακτηριστικά, αλλά και να συνδέσει το ξενοδοχείο με τον προορισμό.  Εξάλλου, η Πορτογαλία είναι γνωστή για την παραγωγή φελλού, που είναι και το υλικό που συναντάται περισσότερο σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Ecorkhotel χρησιμοποίησε έξυπνα το φελλό για να ενισχύσει την αειφορία του καταλύματος, αφού η θερμομονωτικές του ιδιότητες εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Επίσης, το ενέταξε σαν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του design και της διακόσμησής του, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες το concept του ξενοδοχείου αλλά και την Πορτογαλική του προέλευση, διαρκώς.

Η τοπική γαστρονομία είναι πλέον απαραίτητο στοιχείο για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, ανεξάρτητα με τη θεματική ενός ξενοδοχείου

οικολογικό ξενοδοχείο

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το Alentejo δεν είναι γνωστό μόνο για τα εναλλακτικά του καταλύματα, αλλά και για την πλούσια γαστρονομία του και ειδικότερα για τα κρασιά που παράγονται στην περιοχή.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά το Ecorkhotel, καθώς δεν αρκέστηκε στο ιδιαίτερο οικολογικό προφίλ του, αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομική εμπειρία που ο ταξιδιώτης μπορεί να ζήσει όσο είναι στο κατάλυμα. Άλλωστε, θα ήταν τεράστιο σφάλμα για ένα κατάλυμα σε μια τόσο ιδιαίτερη τοποθεσία, όπως το Ecorkhotel, να μην έχει μεριμνήσει για τη διατροφή των καλεσμένων του.

Αν κάτι είναι σίγουρο στο Ecorkhotel, είναι ότι οι καλεσμένοι θα δοκιμάσουν μια σειρά από επιλεγμένες τοπικές γεύσεις που θα τους μυήσουν στον κόσμο της Πορτογαλικής γαστρονομίας. Καθώς, όμως, η γαστρονομία δεν αφορά μόνο τη διατροφή, το κατάλυμα έχει φροντίσει και για την παροχή ιδιαίτερων μαθημάτων μέσα από τη “Food & Gourmet Academy”, που παραδίδονται από τους Chef του ξενοδοχείου. Η παροχή αυτή, διασφαλίζει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να μοιραστούν μέρος από την εμπειρία τους με τους φίλους τους, όταν επιστρέψουν στον προορισμό τους.

Οι ταξιδιώτες πλέον δεν περιορίζονται μόνο στο ξενοδοχείο, αλλά εξερευνούν και τις δραστηριότητες γύρω από αυτό

οικολογικό ξενοδοχείο

Εδώ στη Hotelier Academy, είναι γνωστή η πεποίθησή μας ότι οι ξενοδόχοι είναι οι ‘travel agents του μέλλοντος’, αφού ο ταξιδιώτης τούς εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλον για να τον συμβουλεύσουν σχετικά με τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει στον προορισμό.

Σε αυτή τη λογική, και λαμβάνοντας υπόψιν τον οικολογικό και γαστρονομικό του χαρακτήρα, το Ecorkhotel φρόντισε να οργανώσει μια σειρά από δραστηριότητες που δίνουν στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη “Ecork – λογική” εμπειρία.

Πακέτα με μάζεμα σταφυλιών από τους γνωστούς αμπελώνες του Alentejo, συλλογή φυσικού φελλού από τα δέντρα της περιοχής αλλά και εναλλακτικές δραστηριότητες, συμπληρώνουν με έναν φυσικό τρόπο τις αναμνήσεις. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες έχουν επιλεγεί έτσι ώστε, αν και βρίσκεσαι εκτός του ξενοδοχείου, να σου υπενθυμίζεται διαρκώς πού βρίσκεσαι και σε ποιο ξενοδοχείο διαμένεις. Και όλα αυτά, οργανωμένα από το ίδιο το Ecorkhotel, που διασφαλίζει την ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών για τον ταξιδιώτη.

 Ένας Video Επίλογος!

Καθώς τα video είναι πλέον αυτά που δίνουν την καλύτερη εικόνα, επιλέξαμε το video της blogger Open Closet by Karina, για μια πιο ζωντανή άποψη του Ecorkhotel, μέσα από την οπτική του επισκέπτη που έζησε την εμπειρία του ξενοδοχείου.