Η κλασικότητα του ξύλου συνδυάζεται με την τάση για "έξυπνες" τεχνολογίες, δημιουργώντας μοναδικά έπιπλα που αναβαθμίζουν την εμπειρία του πελάτη και δημιουργούν σύγχρονα και λειτουργικά ξενοδοχεία. Η Hotelier Academy παρουσιάζει μια σειρά από πρακτικές ιδέες και λύσεις για έξυπνα έπιπλα, ειδικά για boutique ξενοδοχεία και βίλες.

11 mins read

Ο σχεδιασμός ενός ιδιωτικού εσωτερικού και εξωτερικού χώρου γίνεται με γνώμονα τα ειδικά χαρακτηριστικά του χρήστη, ώστε να εκφράζεται το σώμα (λειτουργία) αλλά και το πνεύμα (αισθητική), επιτυγχάνοντας την απόλυτα εξειδικευμένη εμπειρία. Τι συμβαίνει όμως σε τουριστικούς χώρους, όπως boutique ξενοδοχεία και βίλες, όπου η εμπειρία που αναμένεται να λάβει ο χρήστης, δεν μπορεί να είναι απόλυτα εξειδικευμένη, αλλά οφείλει να είναι πέραν της κάλυψης του μέσου όρου των αναγκών; Σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπου ο χρήστης αλλάζει συχνά, αλλά η εμπειρία του πρέπει να γίνεται μοναδική και να διαμορφώνεται ειδικά για αυτόν, τη λύση έρχονται να δώσουν τα έξυπνα έπιπλα — και ιδιαίτερα αυτά που κατασκευάζονται από ξύλο.

Τι είναι τα έξυπνα έπιπλα και ποιος ο ρόλος του ξύλου στην κατασκευή τους;

Photo Credits: ‘GATE’ by Artem Zakharchenko-Halytskyi

Τα έξυπνα έπιπλα αφορούν κατασκευές οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν σε παραπάνω από μία λειτουργία, καλύπτοντας πολλαπλές ανάγκες για χρήστες με διαφορετικές απαιτήσεις και τρόπο ζωής. Δίνουν λύσεις είτε εξοικονόμησης χώρου, είτε — με εφαρμογές τεχνολογίας — παρέχουν επιπλέον διευκολύνσεις. Κυρίως αφορούν ειδικές κατασκευές που σχεδιάζονται αποκλειστικά για κάποιον χώρο, αν και υπάρχουν λίγες περιπτώσεις με έτοιμες λύσεις στο εμπόριο. Πέραν της δημιουργίας και της παρουσίας ενός έξυπνου επίπλου, παρέχονται επιπλέον δραστηριότητες για τον ίδιο χώρο. Τα «θέλω» του κάθε χρήστη είναι διαφορετικά και στο σύνολό τους έχουν μεταβληθεί στη μετά-covid εποχή. Αυτή η μεταβολή αναγκών καλύπτεται από κατασκευές πολυμορφικές και τεχνολογικά αναβαθμισμένες. Η ευρηματικότητα στον σχεδιασμό είναι το βασικό συστατικό που εξαντλεί όλες τις δυνατότητες ενός χώρου, διατηρώντας τη «γραμμή» της αισθητικής που έχει οριστεί από τον concept maker και τον interior designer ενός ξενοδοχείου, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και του ξενοδόχου.

Η χρήση του ξύλου κυριαρχεί στον σχεδιασμό των έξυπνων επίπλων, λόγω των πολλών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Η κατασκευή ποικίλλει ως προς το εύρος του κόστους της, ανάλογα με τη σύσταση της πρώτης ύλης (πρεσαρισμένη τεχνητή πλάκα / mdf, μέχρι μασίφ ξυλεία διαφόρων ειδών) αλλά και ως προς το φινίρισμα ενός έξυπνου επίπλου. Επιπλέον, οι διαφορετικές τεχνικές βαφής με εμφανή νερά ή χωρίς αυτά, αλλά και ο συνδυασμός αυτών, επιτρέπουν στον σχεδιαστή να αναδείξει ή ακόμα και να κρύψει τις έξυπνες λειτουργίες του επίπλου. Κυρίαρχη υφή είναι αυτή του φυσικού ξύλου, όπου ο χρήστης με ένα άγγιγμα αντιλαμβάνεται την ποιότητα και τη διαχρονικότητα ενός ξύλινου επίπλου. Ειδικά όταν συνδυάζεται με εφαρμογές τεχνολογίας, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να ξενίζουν στον χρήστη, ωστόσο το άγγιγμα του ξύλου εξισορροπεί τις αισθήσεις.

 

*Sponsored

Μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα της εταιρείας XYLOKAT

Tα προϊόντα της εταιρείας XYLOKAT έχουν χρησιμοποιηθεί από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές επίπλων, αρχιτέκτονες και διακοσμητές στην Ελλάδα. Η ανεξάντλητη γκάμα προϊόντων , σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα των συνεργατών της εταιρείας, έχουν οδηγήσει σε απίθανα αισθητικά αποτελέσματα τόσο σε εφαρμογές σε οικιακό έπιπλο, όσο και στον χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού και της διακόσμησης.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία XYLOKAT καλύπτει όλες τις κατασκευαστικές ανάγκες που μπορεί να έχει το ξενοδοχείο σας, αφού παρέχει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων ανάλογα με τις ανάγκες διακόσμησης ή κατασκευής κάθε χώρου.

Δείτε μερικά παραδείγματα αυτών των εφαρμογών σε ξενοδοχεία:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με την εταιρεία XYLOKAT, αλλά και να λάβετε μία προσφορά για custom-made ξύλινες επιφάνειες για το ξενοδοχείο σας, επικεινωνήστε στο info@xylokat.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

#1 – Εντοιχισμένη Ραφιέρα:  Εξοικονομήστε χώρο στη διαρρύθμιση των δωματίων του boutique ξενοδοχείου σας με μια πολυμορφική ραφιέρα

Τα έξυπνα έπιπλα μπορούν να εναλλάσσουν πολύ εύκολα και γρήγορα τη λειτουργία τους, παρέχοντας ευκολία, αμεσότητα, αλλά και οργάνωση, και δημιουργώντας ένα αίσθημα καθαρότητας και άνεσης εντός του δωματίου.

Μία ραφιέρα εντοιχισμένη μπορεί να έχει πολλές λειτουργίες και να προσθέτει επιπλέον παροχές στα δωμάτια τού καταλύματός σας. Ανάλογα με το concept του ξενοδοχείου σας, μπορείτε να τοποθετήσετε βιβλία, παρέχοντας επιπλέον ανάγνωσμα στον επισκέπτη, βινύλια μαζί με ένα πικάπ για τους μουσικόφιλους, αλλά και όχι μόνο. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στις παροχές του δωματίου ή της βίλας μια μικρή ποικιλία από διαφορετικά είδη καφέ, τσάι και άλλα αφεψήματα ή κεράσματα, δημιουργώντας ένα coffee station για τον επισκέπτη σας. Ακόμα, μπορείτε να προσθέσετε παιχνίδια ή αντικείμενα απασχόλησης για τους μικρούς της παρέας, ειδικά εάν το κατάλυμά σας είναι family hotel. Η ίδια ραφιέρα, μπορεί να μετατρέπεται σε γραφείο ή σε τραπέζι για χρήση στα γεύματα της ημέρας. Πλέον, είναι πολύ σημαντικό να δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να πάρει το πρωινό του (αλλά ακόμα και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας), μέσα στο δωμάτιό του.

Στόχος στις κατασκευές είναι η εύκολη χρήση χωρίς πολλές κινήσεις «συναρμολόγησης» από τον χρήστη. Εάν χρειάζονται παραπάνω από δύο κινήσεις είναι πολύ πιθανό το έπιπλο να καταστραφεί από δυσκολία στη συναρμολόγηση ή να μην έχει καθόλου χρήση. Η επιφάνεια που προκύπτει από τη βιβλιοθήκη μπορεί να είναι συρόμενη στο ύψος ενός τυπικού τραπεζιού, συνεπώς με μία κίνηση υπάρχει η επιφάνεια για διάβασμα, εργασία ή και φαγητό. Μπορεί να είναι και αναδιπλούμενη, σηκώνοντας το κάτω μέρος και εφαρμόζοντας το πόδι εάν χρειάζεται. Μπορούν να εφαρμοστούν μηχανισμοί που θα συγκρατούν την επιφάνεια ακυρώνοντας την παρουσία στο πόδι. Οι συνδυασμοί και οι κατασκευαστικές προτάσεις είναι τόσες πολλές που σε συνεργασία με τον interior designer σίγουρα θα προκύψει η σωστή λειτουργία για το ξενοδοχείο σας, ανάλογα με τη διάσταση της επιφάνειας αλλά και τη θέση της.

Το πιο σημαντικό είναι η συναρμολόγηση να μην είναι πολύπλοκη και να μην υπερβαίνει τις δύο κινήσεις!

#2 – Πολυμορφικά τραπεζοκαθίσματα: Εκμεταλλευτείτε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ξύλινων επίπλων για τα δωμάτια του ξενοδοχείου ή της τουριστικής βίλας σας

Photo Credits: adayinthelandofnobody.tumblr.com

Σε μεγαλύτερους χώρους όπως οι τουριστικές βίλες, παρίσταται συχνά η ανάγκη να δειπνήσουν όχι μόνο οι διαμένοντες, αλλά και οι καλεσμένοι τους. Από την άλλη, στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της λογικής των events, οι βίλες μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό setting για μια μικρή εκδήλωση ή ακόμα και ένα μίνι συνέδριο. Συνεπώς, η ανάγκη ύπαρξης επιπλέον καθισμάτων, παρουσιάζεται ξανά. Έξυπνα έπιπλα που μετατρέπονται από τραπέζια καθιστικού σε μικρές τραπεζαρίες ή μέρη από μία βιβλιοθήκη που εμφανίζουν επιπλέον καθίσματα, είναι μόνο λίγες από τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, πάντα σε συνεργασία με τον interior designer.

Η μετατροπή στο έπιπλο, αφορά την απόσπαση μέρους του επίπλου που είναι κάθισμα, καρέκλα ή σκαμπώ. Για παράδειγμα, ένα έπιπλο εισόδου όπως είναι η ροτόντα, μπορεί να κρύβει κάτω από την επιφάνεια της 4 όμορφα πολυθρονάκια, που αναπτύσσονται περιμετρικά στο πόδι της ροτόντας και από αυτά φαίνεται η υφασμάτινη πλάτη τους. Η συνολική εικόνα δείχνει ένα τραπέζι με ενιαίο όγκο, από το δάπεδο έως το πάνω μέρος του. Αντίστοιχα, από μία βιβλιοθήκη, με έξυπνο σχεδιασμό, μπορούν να προκύψουν καθίσματα, από τα χωρίσματα της βιβλιοθήκης. Οι καρέκλες δηλαδή να έχουν εφαρμοστεί σε σχισμές που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη.

#3 – Εναλλακτικά κρεβάτια: Προσαρμόστε τα δωμάτια του καταλύματός σας με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να διευκολύνεται η διαμονή και επιπλέον ατόμων, όταν αυτό χρειαστεί

Εκτός από τις λύσεις που μπορούν να σχεδιαστούν για τον χρήστη – επισκέπτη ώστε να νιώσει πως ο χώρος του είναι σχεδιασμένος ειδικά για εκείνον και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του, τα έξυπνα έπιπλα μπορούν να δώσουν περαιτέρω λύσεις που αφορούν την «εμπορικότητα» ενός boutique hotel ή μίας βίλας. Η δυνατότητα φιλοξενίας ενός επιπλέον επισκέπτη, μετατρέποντας ένα δωμάτιο από δίκλινο σε τρίκλινο ή από τρίκλινο σε τετράκλινο κ.ο.κ., είναι πάντα θεμιτή.

Σε boutique ξενοδοχεία και βίλες όπου η διακόσμηση είναι σημαντικό μέρος της εμπειρίας που λαμβάνει ο επισκέπτης, δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να γεμίσει ο χώρος με κρεβάτια ακόμα και με καθίσματα που μετατρέπονται σε κρεβάτια, μειώνοντας τη γενική αισθητική του χώρου. Μπορούμε, όμως, μέσω πολύ προσεκτικού και δημιουργικού σχεδιασμού, να εντάξουμε ξύλινες κατασκευές τοίχου που μετατρέπονται με μία κίνηση σε κρεβάτι.

Πρόκειται για μία κατασκευή που εφαρμόζεται στον τοίχο, με βάθος όσο το πάχος ενός στρώματος και της βάσης του, χωρίς τα πόδια, καθώς αυτά, είτε αναδιπλώνονται και ακουμπούν στο πάτωμα, είτε το στρώμα αναρτάται από την κατασκευή με ιμάντες ή άλλο τρόπο που θα προτείνει ο σχεδιαστής. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση του σχεδιαστή – interior designer μπορεί να «κρυφτεί» στο χώρο και να φαίνεται μία ενιαία επιφάνεια ως τοίχος, αλλά μπορεί να δείχνει σαν στενό έπιπλο και να συνδυαστεί με ράφια ή άλλα εικαστικά αντικείμενα.

Το έξυπνο έπιπλο – κρεβάτι, δεν είναι μόνο αυτό που εμφανίζεται στον χώρο μας όταν το επιθυμούμε, είναι και αυτό ήδη υπάρχει στο δωμάτιό μας, δίνοντάς του μία διπλή χρήση. Ειδικά σε δωμάτια μικρών ξενοδοχείων, όπως μπορεί να είναι τα boutique hotels, όπου η αποθήκευση είναι ένα ζήτημα. Mέρος του προβλήματος μπορεί να λυθεί χρησιμοποιώντας τις βάσεις των κρεβατιών. Πρόκειται για μία λύση που υπάρχει ήδη στην αγορά καλύπτοντας οικιακές ανάγκες, με κρεβάτια με αποθηκευτικό χώρο στη βάση τους και μπορεί να εφαρμοστεί αντίστοιχα και σε ένα ξενοδοχείο. Δεν αναφερόμαστε τόσο στη λύση που το στρώμα «σηκώνεται» γιατί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό εκτός από φθορά, όσο σε συρτάρια ή βαγονέτα στη βάση του κρεβατιού. Σε αυτά μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον μαξιλάρια, κουβέρτες ή όποια παροχή κρίνεται σωστή, για να συνεισφέρει στην εμπειρία δωματίου του επισκέπτη ή όταν οι αποθηκευτικοί χώροι προορίζονται για χρήση αποκλειστικά από το housekeeping του ξενοδοχείου, θα πρέπει οι κλειδαριές ή οι ενώσεις του κρεβατιου, να είναι “κρυφές”, ώστε ο πελάτης να μη νιώθει ότι κάτω από το κρεβάτι του υπάρχει κλειδωμένο κάτι που δεν ξέρει τι είναι!

#4 – Τεχνολογία & Έξυπνα Έπιπλα: Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις των έξυπνων επίπλων σύμφωνα και με τις τεχνολογικές εξελίξεις

Είναι ζήτημα χρόνου ο ορισμός των έξυπνων επίπλων να ταυτιστεί με έπιπλα στα οποία έχουν εφαρμοστεί εξοπλισμοί τεχνολογίας. Σε αυτή την περίπτωση, το ξύλο στον σχεδιασμό του τεχνολογικά έξυπνου επίπλου μόνο κομψότητα και υψηλή αισθητική μπορεί να προσδώσει, συνδυάζοντας το μέλλον με τη διαχρονικότητα των ξύλινων επίπλων. Συστήματα αυτοματισμού και διαχείρισης συσκευών, ασύρματη φόρτιση συσκευών, σύνδεση μέσω Bluetooth, αλλά και πολλές άλλες λειτουργίες εφαρμόζονται στα έπιπλά μας, κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη.

Από το πιο απλό, όπως είναι η διακριτική εμφάνιση του διακοπτικού υλικού (πρίζες, διακόπτες, θύρες κ.λπ) που εμφανίζονται μόνο όταν το επιθυμούμε σε κομοδίνα, γραφεία κ.λπ., μέχρι κεντρική διαχείριση φωτισμού, ήχου, κλιματισμού — με τις προτάσεις να μην έχουν τέλος! Πόσο πιο έξυπνο θα μπορούσε να είναι ένα ξύλινο κομοδίνο το οποίο «φορτίζει» τις φορητές συσκευές και έχει ενσωματωμένα ηχεία που λειτουργούν κατόπιν φωνητικής εντολής και πόσο πιο μοναδική να γίνει η εμπειρία του επισκέπτη σε ένα boutique ξενοδοχείο ή μία βίλα;

Επίλογος

Η μεταβολή των αναγκών ενός ατόμου που επιλέγει τη διαμονή του για τουριστικούς, επαγγελματικούς ή και άλλους λόγους ένα boutique ξενοδοχείο ή μια βίλα είναι πραγματικότητα και οι εφαρμογές τεχνολογίας φαντάζουν πως ανήκουν στο αύριο, αλλά βρίσκονται στο σήμερα. Ο δημιουργικός και εμπνευσμένος σχεδιασμός στους παραπάνω χώρους, χωρίς να προκύπτουν ριζικές και πολυέξοδες επεμβάσεις, μπορεί να μετατρέψει τον χώρο προσδίδοντάς του επιπλέον λειτουργίες, εμπορικές και μη, εξειδικευμένες παροχές και μεγαλύτερη «εμπειρία» με την εφαρμογή των έξυπνων επίπλων.

*Sponsored

Γιατί να συνεργαστείτε με την εταιρεία XYLOKAT

Η XYLOKAT, εδώ και χρόνια μέσω των συνεργατών της, προσφέρει επιφάνειες ξύλου τόσο για την κατασκευή επίπλων, όσο και για τη διακόσμηση χώρων. Ιδιαίτερα είδη ξύλου, σπάνιοι (vintage) και ειδικοί καπλαμάδες (προ βαμμένοι, καπνιστοί) προσφέρουν λύση σε κάθε κατασκευή. Πολύ περισσότερο με τις 3D ανάγλυφες επιφάνειες, οι οποίες μαγνητίζουν το βλέμμα σε όποια κατασκευή χρησιμοποιηθούν. Με αυτά τα υλικά, μπορούν να γίνουν κατασκευές επίπλων ή διακόσμηση χώρου που θα καθορίσουν την “ταυτότητα” τού καταλύματος, ξεχωρίζοντάς το από οποιοδήποτε άλλο. Έτσι, ο πελάτης συνδέει την εμπειρία του με τον χώρο στον οποίο κατέλυσε και συνεχίζει να διαφημίζει το ξενοδοχείο σε κάθε του συζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με την εταιρεία XYLOKAT, αλλά και να λάβετε μία προσφορά για custommade ξύλινες επιφάνειες για το ξενοδοχείο σας, επικεινωνήστε στο info@xylokat.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ