Δείτε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που εμποδίζουν τις πωλήσεις του SPA του ξενοδοχείου σας και διαβάστε tips σχετικά με το πώς να τα αποφύγετε.

9 mins read

Ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, προχωρούν στη δημιουργία εντυπωσιακών εγκαταστάσεων SPA, που προσφέρουν μεγάλη γκάμα από επιλογές χαλάρωσης και θεραπείες ευεξίας στους επισκέπτες τους. Παρά όμως τις υψηλής ποιότητας παροχές, πολλά από τα ξενοδοχειακά SPA παρουσιάζουν μειωμένη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να μην αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, δημιουργώντας έντονους προβληματισμούς στους ξενοδόχους.

Με μία πιο αποστασιοποιημένη και ψύχραιμη ματιά, οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Παράλληλα, οι ταξιδιώτες είναι απόλυτα δικαιολογημένοι για τη μη επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν τα SPA των ξενοδοχείων, αφού τις περισσότερες φορές, το θέμα SPA γίνεται μία περίπλοκη, ακριβή και καμιά φορά καταπιεστική διαδικασία, που μόνο σε χαλάρωση και ευεξία δεν μπορεί να οδηγήσει!

Παρακάτω, θα βρείτε τα 5 συχνότερα λάθη που εμποδίζουν τις πωλήσεις του SPA του ξενοδοχείου σας:

#1 – Ο χώρος του SPA δεν έχει concept και προσωπικότητα

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, είναι οι εγκαταστάσεις του SPA να είναι υπερβολικά minimal και με ψυχρή αισθητική, στο πλαίσιο της διατήρησης της “ισορροπίας και της ηρεμίας“. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις το SPA βρίσκεται σε κλειστές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ή ακόμα και στους υπόγειους χώρους, δημιουργείται ένα ψυχρό και αφιλόξενο περιβάλλον, που απωθεί τους φιλοξενούμενους, αντί να τους προσκαλεί να κάνουν κάποια από τις θεραπείες.

Στο μυαλό του ταξιδιώτη, το SPA είναι μία ονειρική διαδικασία που θα του προσφέρει μία χαλαρωτική εμπειρία μακριά από την καθημερινότητα, ως εκ τούτου, ο χώρος παίζει κυρίαρχο ρόλο. Είναι καλό, ο χώρος του SPA να διαθέτει έντονη προσωπικότητα που θα σκηνογραφεί την εμπειρία του επισκέπτη, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο απώτερος σκοπός είναι η χαλάρωση και όχι ο εντυπωσιασμός. Οι ιδιαίτερες γωνίες, οι προσεγμένες λεπτομέρειες και το φυσικό φως (αν υπάρχει η δυνατότητα), θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του ξενοδοχείου και θα βάλουν το SPA στο “top of the list”.

Αντί να δημιουργήσετε τα κοινότυπα και ψυχρά δωμάτια massage με τους ατμοσφαιρικούς τεχνητούς φωτισμούς, φωτίστε τα δωμάτια με ειδικές κατασκευές με κεριά και δημιουργήστε ένα ξεχωριστό concept με ελκυστικό όνομα, όπως για παράδειγμα ‘Candle Light Massage Room’, μετατρέποντας το massage σε μία μυστικιστική εμπειρία.

 

*Sponsored

Εκπαίδευση Ξενοδόχων από τη Hotelier Academy

Η Hotelier Academy, παρέχει τη δυνατότητα σε ξενοδόχους, επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν σε θέματα Τουρισμού, να παρακολουθήσουν τα Hotel Seminars που διοργανώνει.

Πώς λειτουργεί;

  1. Εγγράψου στα Ζωντανά Ξενοδοχειακά Σεμινάρια της επιλογής σου
  2. Παρακολούθησέ τα μέσω Live Streaming
  3. Ολοκλήρωσε το Τest Κατανόησης
  4. Λάβε Βεβαίωση Παρακολούθησης

Βρες το ομαδικό Hotel Seminar που θες να παρακολουθήσεις και λάβε ένα προσωποποιημένο πλάνο για την προσωπική εξέλιξή σου!

Εάν θες να έχεις πρόσβαση σε όλα τα Hotel Seminars που διοργανώνει η Hotelier Academy κάθε μήνα, μπορείς να ενεργοποιήσεις την ετήσια συνδρομή σου!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το προσωπικό του ξενοδοχείου σας μέσω της Hotelier Academy

#2 – Δεν γίνεται καμία αναφορά ή στόχευση στο αντρικό κοινό του ξενοδοχείου

Δεν γίνεται καμία αναφορά ή στόχευση στο αντρικό κοινό του ξενοδοχείου

Ένα από τα κλασικά στερεότυπα, είναι ότι το SPA αποτελεί γυναικεία υπόθεση. Το γεγονός αυτό, αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τα μειωμένα έσοδα των SPA. Συνήθως, ένα ξενοδοχείο δέχεται τον ίδιο αριθμό αντρών και γυναικών κατά μέσο όρο και η παράβλεψη των αντρών από τη στόχευση του SPA στερεί ίσως το 50% των πιθανών εσόδων. Η έλλειψη στόχευσης του αντρικού κοινού, έχει, ωστόσο, αντίκτυπο και στις πωλήσεις στο γυναικείο κοινό, αφού ο άντρας είτε διστάζει να την συνοδέψει είτε υποτιμά τις SPA υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος των πωλήσεων. Είναι λοιπόν απαραίτητο να προδιαγράφονται και υπηρεσίες για άντρες, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να προωθούνται εξίσου δυναμικά με εκείνες που απευθύνονται στο γυναικείο κοινό. Άλλωστε, ποιος διαφωνεί ότι και ο άντρας έχει δικαίωμα στην ευεξία, τη χαλάρωση και την ομορφιά;


Στη φωτογράφιση του SPA, χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε και αντρικές φιγούρες, οι οποίες όμως να πλησιάζουν το μέσο άντρα και να μην παρουσιάζουν τα ‘αψεγάδιαστα’ μοντέλα, με τα οποία δυσκολεύεται το κοινό να ταυτιστεί. Χρησιμοποιήστε το υλικό αυτό και στους επίσημους καταλόγους, αφιερώνοντας μία ειδική ενότητα στις αντρικές θεραπείες.

 

#3 – Απουσιάζει η έννοια της ευεξίας από όλο το υπόλοιπο ξενοδοχείο

Αν και τα περισσότερα Ξενοδοχειακά SPA διαθέτουν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, το κομμάτι της ευεξίας από την υπόλοιπη εμπειρία στο ξενοδοχείο συνήθως απουσιάζει, με αποτέλεσμα να φαντάζει σαν μία “τρίτη” επιχείρηση μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου. Ενισχύοντας το προφίλ ευεξίας σε όλα τα επίπεδα, ο ταξιδιώτης θα μπει δυναμικότερα στη διαδικασία αναζήτησης περισσότερων επιλογών, καταλήγοντας πιο εύκολα και στη χρήση του SPA. Στο πλαίσιο ανάπτυξης του Wellness Profile του ξενοδοχείου, προτείνονται ειδικά διατροφικά menu ή συγκεκριμένα σημεία στο buffet των εστιατορίων, οργανωμένες outdoor δραστηριότητες αλλά και leisure ενημερώσεις, που θα ενισχύουν την επιθυμία του ταξιδιώτη.

Ετοιμάστε μία ειδική γωνιά Healthy Food στο Buffet του πρωινού και επικοινωνήστε από εκεί διάφορες ιδέες σχετικά με τις θεραπείες του SPA, χρησιμοποιώντας motto όπως ‘Start Your Day’, δίνοντας στους Hotel Guests μια ολοκληρωμένη λύση ευεξίας.

#4 – Το προσωπικό είναι απρόσωπο και ακολουθεί στερεοτυπικές συμπεριφορές

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την πώληση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, είναι οι άνθρωποι που τις διαχειρίζονται. Σαφώς, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των SPA. Το προσωπικό του SPA ενός ξενοδοχείου, ταυτίζεται πολλές φορές με το στερεοτυπικό service των χώρων ομορφιάς και ευεξίας, λειτουργώντας ανασταλτικά στο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Ο συνδυασμός με το “savoir vivre” της στερεοτυπικής ξενοδοχειακής συμπεριφοράς, αποξενώνει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία, καταλήγοντας σε ένα απρόσωπο service. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στις υπηρεσίες SPA, ο ταξιδιώτης αφήνεται στα χέρια ενός ειδικού, στον οποίο θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως είναι φυσικό, η απρόσωπη προσέγγιση δε βοηθάει σε αυτό. Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να φροντίσουν για την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, με αυτοπεποίθηση και επικοινωνιακές δεξιότητες, που θα πείσει τους επισκέπτες να επιλέξουν τις υπηρεσίες του SPA. Συνιστάται πάντα η παρουσία ενός εκπαιδευμένου ατόμου, που θα γίνει ο προσωρινός σύμβουλος ευεξίας των ταξιδιωτών, προτείνοντάς τους τις καλύτερες λύσεις που προσφέρει το SPA του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Εκτυπώστε ειδικά φυλλάδια που θα παρουσιάζουν τους SPA Therapists, συστήνοντας στους επισκέπτες του ξενοδοχείου σας την ομάδα που θα αναλάβει την προσωπική τους χαλάρωση και ευεξία. Εστιάστε στις δεξιότητες του καθενός, στήνοντας ταυτόχρονα ένα έμπιστο προφίλ που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.

#5 – Οι κατάλογοι θεραπειών είναι απρόσωποι και συχνά δυσνόητοι

Το στήσιμο του menu θεραπειών του SPA είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τις πωλήσεις του SPA. Τις περισσότερες φορές, οι συγκεκριμένοι κατάλογοι είναι υπερβολικά τεχνικοί και τυπικοί, με αποτέλεσμα να καταντούν βαρετοί και δυσνόητοι, θυμίζοντας ιατρικά εγχειρίδια. Ο μέσος ταξιδιώτης δεν έχει ιδιαίτερη τριβή με τους εξειδικευμένους όρους των επιστημών της ευεξίας, και ίσως θα ήταν και το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί στις διακοπές του! Επίσης, η υπερβολικά σοβαροφανής και “καθώς πρέπει” προσέγγιση της εμπειρίας του SPA, κάνουν το όλο θέμα δυσπρόσιτο και αφιλόξενο, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να μην επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το SPA του ξενοδοχείου.

Βάσει των παραπάνω, είναι προφανές ότι οι κατάλογοι θα πρέπει να γράφονται με τρόπο απλό και κατανοητό και η έμφαση να δίνεται πρωτογενώς στο αποτέλεσμα και την εμπειρία που θα ζήσει ο ταξιδιώτης. Σε δεύτερο επίπεδο, θα είναι σημαντικό να δίνεται έμφαση και στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάθε θεραπείας, αλλά και των σχετικών brand καλλυντικών που χρησιμοποιούνται. Επίσης, η χρήση ενός πιο εύθυμου και φιλικού χαρακτήρα στην έκφραση, θα χαλαρώσει τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου, κάνοντας το SPA πιο προσιτό και πιο δημοφιλές. Σαφώς, σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να διατηρείται και μία λογική τιμολόγηση, που θα επιτρέψει στο κοινό να δει το SPA ως μέρος των διακοπών του και όχι σαν μία μεμονωμένη, πολυτελή (και ενδεχομένως απρόσιτη) στιγμή.


Αντικαταστήστε τα κλασικά και αυστηρά χρώματα, με πιο pop επιλογές που θα τραβήξουν την προσοχή του κοινού και θα συνδέσουν το SPA με μία ευχάριστη και προσιτή εμπειρία. Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε έξυπνες συμβουλές που θα αναδείξουν την ευχάριστη πλευρά του SPA και θα μειώσουν την “τεχνική” χροιά του.

Επίλογος

Όπως γίνεται, λοιπόν, σαφές μέσα από τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν, οι υπηρεσίες ευεξίας ενός SPA ξενοδοχείου, πρέπει να προωθούνται με στόχευση τις συνολικές πωλήσεις ενός ξενοδοχείου. Είναι σημαντικό να προωθούνται όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες δίνοντας έμφαση στην προσωποποιημένη εμπειρία και την ευεξία. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν συνήθως, εκτός από ένα κλασικό spa ή μία θεραπεία προσώπου, πολλές και διαφορετικές θεραπείες είτε για την σωματική ενδυνάμωση του επισκέπτη είτε για την εσωτερική και την ψυχική του υγεία. Είναι σημαντικό όλα αυτά, να γνωστοποιούνται στο κοινό, με τον κατάλληλο τρόπο. Απώτερος σκοπός κάθε ξενοδοχείου, θα πρέπει να είναι η κερδοφορία μέσω των υπηρεσιών του SPA, επιφέροντας σημαντικό revenue στα συνολικά κέρδη της επιχείρησης.

 

*Sponsored

Ετήσια Εκπαίδευση Ξενοδόχων από τη Hotelier Academy

Η Hotelier Academy, παρέχει τη δυνατότητα σε ξενοδόχους, επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν σε θέματα Τουρισμού, να ενεργοποιήσουν την ετήσια συνδρομή τους στην εκπαιδευτική πλατφόρμα της Hotelier Academy.

Τι περιλαμβάνει;

  • Πρόσβαση σε όλα τα Ζωντανά Ξενοδοχειακά Σεμινάρια κάθε μήνα
  • Πρόσβαση σε Tutorials & Roleplaying Training
  • Πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο των Recorded Δωρεάν Webinars της Hotelier Academy που έχουν γίνει στο παρελθόν.
  • Δυνατότητα άμεσης επαφής με τους Instructors αλλά και λήψεις σχετικών βεβαιώσεων παρακολούθησης για ενίσχυση του βιογραφικού σας.
  • Συμμετοχή σε όλες τις κλειστές διοργανώσεις, στο Pre-Opening School του Απριλίου για την προετοιμασία της ερχόμενης σεζόν αλλά και Priority Registration στα Δωρεάν Ξενοδοχειακά Webinars τον Μάρτιο 2021.

Ενεργοποίησε την ετήσια συνδρομή σου και λάβε ένα προσωποποιημένο πλάνο για την προσωπική εξέλιξή σου!

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΟΥ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το προσωπικό του ξενοδοχείου σας μέσω της Hotelier Academy