Τα σύγχρονα ξενοδοχεία επενδύουν στη δημιουργία αναβαθμισμένων υποδομών, ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες των long-stay ταξιδιωτών, που αλλάζουν τα δεδομένα της τουριστικής οικονομίας.

11 mins read

Οι “long-stay” ταξιδιώτες καταλαμβάνουν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό της τουριστικής φιλοξενίας και αυτό έχει έχει συμβεί, εξαιτίας της εμφάνισης της πανδημικής κρίσης του COVID-19. Η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών αποτελείται κυρίως από αυτούς που εργάζονται από απόσταση και αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες από αυτές που βιώνουν στο καθημερινό τους περιβάλλον. Από τον Ιούλιο του 2020 κι έπειτα, παρατηρήθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για παραθαλάσσια καταλύματα, συνδυάζοντας την τηλεργασία με διακοπές.

Για τέτοιου είδους διαμονή, διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων έως και λίγων μηνών, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι οι ταξιδιώτες παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά βάσει του σκοπού του ταξιδιού τους, αλλά και του προσωπικού τους status. Χαρακτηριστικά όπως είναι η ηλικία και το οικογενειακό status (π.χ. η διαμονή ως single, ως ζευγάρι ή με την οικογένειά τους), είναι βασικά για τη διαμόρφωση της εμπειρίας του ταξιδιώτη. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διαμονή παίζει το εάν ανήκουν σε κατηγορία ΑΜΕΑ ή εάν έχουν κάποιο κατοικίδιο, το οποίο θα διαμένει μαζί τους.

Πώς όμως ο ξενοδοχειακός κλάδος θα επανασχεδιάσει τις υποδομές για να καλύπτει πλέον τις ανάγκες τέτοιων διαμονών, προκειμένου να εξυπηρετεί τους long-stay ταξιδιώτες, είτε απευθύνονται σε τουριστικούς προορισμούς είτε σε city hotels; Δείτε τα βασικά facilities που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση αυτής της μερίδας ταξιδιωτών!

#1 – Ευχάριστο και ήσυχο περιβάλλον διαμονής και εργασίας, μία σημαντική προσθήκη σε κάθε ξενοδοχείο

Πριν φτάσει στο σημείο να κάνει “κλικ” στην επιβεβαίωση της κράτησης του ξενοδοχείου, ένας long-stay ταξιδιώτης, θα έχει ελέγξει πρώτα το location και το εξωτερικό περιβάλλον του κτηρίου. Κι αυτό, διότι αναζητά άνετη και ήρεμη διαμονή που θα του επιτρέπει να χαλαρώνει ή και να εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του. Αν το ξενοδοχείο είναι απομακρυσμένο από ενοχλητικούς θορύβους,  οι χώροι ανταποκρίνονται στη διαβίωση που αναζητά και η ηχομόνωση στα δωμάτια εξασφαλίζει μια πολύ καλή ποιότητα, τότε σίγουρα θα δημιουργηθεί το engagement για επαναλαμβανόμενη προτίμηση στο μέλλον. Οι ταξιδιώτες, ερευνούν με ιδιαίτερη προσοχή το πώς είναι διαμορφωμένοι οι εξωτερικοί χώροι, διότι θέλουν να νιώθουν ασφάλεια ως προς τις προσωπικές τους ιδιαιτερότητες, αλλά και για την προστασία τους στη μετάδοση ιών.


Special Note: Η καταναλωτική συμπεριφορά των ζευγαριών και των single επισκεπτών, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε πράσινες κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες. Τα green hotels ήδη αποτελούν τουριστική τάση, εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές και χρησιμοποιώντας υλικά που περιορίζουν δραστικά την όποια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τον τρόπο κατασκευής, τη λειτουργία, τη συντήρησή του, τη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, μέχρι και την κατανάλωση ενέργειας.


 

#2 – Παροχή άνετου Parking αυτοκινήτων και υπηρεσίας δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, η νέα τάση στα long-stay ξενοδοχεία

Οι επαγγελματίες όπως και οι οικογένειες, συνήθως ταξιδεύουν με τα επιβατηγά τους οχήματα λόγω του όγκου πραγμάτων που μεταφέρουν. Στις online πλατφόρμες κρατήσεων, η επιλογή του parking αυτοκινήτων ή η επιλογή της φύλαξης παιδιών ανήκει στις top αναζητήσεις και επηρεάζει την απόφαση της κράτησης, ειδικά για μία πολυμελή οικογένεια. Σχετικά με τη διαμόρφωση του χώρου parking, θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας και να προβλέπεται η στρατηγική τοποθέτηση βοηθητικών χώρων και διαζωμάτων.

Σχετικά με την υπηρεσία φύλαξης ή δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, επιλέγεται από οικογένειες που επιθυμούν να διαμείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα ξενοδοχείο. Είναι σημαντικό να παρέχει το ξενοδοχείο σε συνεργασία με ειδικούς παιδαγωγούς, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Ο χώρος, που μπορεί να είναι και ένα playroom για μικρούς και μεγάλους θα πρέπει να είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις και να διασφαλίζει την αφφάλεια και την υγιεινή.


Special Note: Η πρόβλεψη extra χώρων σε ένα ξενοδοχείο, είναι σημαντικό να πραγματοποιείται από την αρχή της προδιαγραφής του. Εάν ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μπορεί εκ των υστέρων να πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη από καταρτισμένους επαγγελματίες και να υλοποιηθεί η όποια κατασκευή χρειαστεί, για την κάλυψη των αναγκών του ξενοδοχείου.


#3 – Ένα lobby με κοινόχρηστα τραπέζια και μεγάλα καθιστικά που κινούνται στη λογική ενός ευχάριστου και ευρύχωρου σαλονιού

Τα μεγάλα και ευρύχωρα lobby των ξενοδοχείων επιτρέπουν στους επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν κάποια λεπτά αναμονής χωρίς να χρειάζεται να περιφέρονται σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους εστίασης. Ειδικά για τους επαγγελματίες που έχουν ορίσει συναντήσεις, οι πελάτες ή οι συνεργάτες μπορούν να τους περιμένουν στο καθιστικό όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και άμεση.


Special Note: Σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Τα καθιστικά με τα τραπέζια είναι προτιμότερο να είναι απομακρυσμένα μεταξύ τους, έτσι ώστε να δημιουργούν ασφάλεια ιδιωτικότητας και υγειονομικής προστασίας.


 

*Sponsored

Εκπαίδευση Ξενοδόχων από τη Hotelier Academy

Η Hotelier Academy, παρέχει τη δυνατότητα σε ξενοδόχους, επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν σε θέματα Τουρισμού, να παρακολουθήσουν τα Hotel Seminars που διοργανώνει.

Πώς λειτουργεί;

 1. Εγγράψου στα Ζωντανά Ξενοδοχειακά Σεμινάρια της επιλογής σου
 2. Παρακολούθησέ τα μέσω Live Streaming
 3. Ολοκλήρωσε το Τest Κατανόησης
 4. Λάβε Βεβαίωση Παρακολούθησης

Βρες το ομαδικό Hotel Seminar που θες να παρακολουθήσεις και λάβε ένα προσωποποιημένο πλάνο για την προσωπική εξέλιξή σου!

Εάν θες να έχεις πρόσβαση σε όλα τα Hotel Seminars που διοργανώνει η Hotelier Academy κάθε μήνα, μπορείς να ενεργοποιήσεις την ετήσια συνδρομή σου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το προσωπικό του ξενοδοχείου σας μέσω της Hotelier Academy

#4 – Ένα εστιατόριο ξενοδοχείου με θεματικά ωράρια και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για private dining σε συνδυασμό με ένα Cozy bar για χαλάρωση

Η πανδημία, έχει δημιουργήσει ανάγκες υγιεινής και ασφάλειας τις οποίες αναζητούν οι επισκέπτες. Έτσι, για να μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και να μπορεί να υπάρχει συνεχόμενο ωράριο γευμάτων, οι ταξιδιώτες που διαμένουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, διευκολύνονται να επισκέπτονται διαφορετικά θεματικά εστιατόρια σε διάφορα σημεία, ώστε να υπάρχει ποικιλία επιλογών χωρίς να χρειάζεται να βγαίνουν από το ξενοδοχείο. Εάν το μέγεθος της μονάδας επιτρέπει μόνο ένα εστιατόριο, αυτό θα πρέπει να καταλαμβάνει αρκετά τετραγωνικά μέτρα και να βρίσκεται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο, κατά προτίμηση στο ισόγειο.

Είναι σημαντικό ένα ξενοδοχείο να παρέχει ένα όμορφο και εξοπλισμένο cozy bar, το οποίο θα αποτελεί πάντα πόλο έλξης για χαλάρωση και ψυχαγωγία. Συνήθως προτείνεται στα ομορφότερα σημεία του κτηρίου που διαθέτουν θέα ή ακόμα και στο roof top, εάν υπάρχει τέτοια διαθεσιμότητα.


Special Note: Μέσα στον χώρο του εστιατορίου, είναι σημαντικό να υπάρχει πρόβλεψη ενός μικρού απομονωμένου χώρου ή και δωματίου, ώστε να παρέχει ιδιωτικότητα σε ειδικές περιστάσεις ή private dining. Ο ίδιος χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για private drinking, ιδιαίτερα όταν υπάρχει προσεγμένη διακόσμηση, κατάλληλος φωτισμός και καλή ποιότητα ήχου.


 

#5 – Η εργασία σε ένα ειδικά διαμορφωμένο co-working space room εντός του ξενοδοχείου

Κάθε ξενοδοχείο που απευθύνεται σε long-stay ταξιδιώτες, είναι σημαντικό να τους παρέχει μία «έξυπνη» και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, θα που χρησιμεύει ως meeting room με ηχομόνωση, universal πρίζες και θύρες USB, για φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών τους. Θα μπορεί επίσης να παρέχει στο κοινό και smart εξοπλισμό όπως printers, tv, projectors, κ.ά. Αναλόγως με τα τετραγωνικά μέτρα που είναι διαθέσιμα στον χώρο του ξενοδοχείου, μπορεί να προστεθεί επιπλέον εξοπλισμός και να αποτελεί εξομοίωση εργασιακού περιβάλλοντος.


Special Note: Μέσα στην αίθουσα, μικρότεροι χώροι με φιλοσοφία “booth” θα περιλαμβάνουν ένα ατομικό μικρό γραφείο και θα παρέχουν ιδιωτικότητα και υγειονομική ανεξαρτησία, στους παραβρισκόμενους.


 

#6 – Παροχή ευρύχωρων δωματίων “Home & Office”, η ιδανική λύση για όσους χρειάζεται να εργάζονται απομακρυσμένα 

Τα δωμάτια long-stay διαμονής μπορούν να έχουν διάφορα σχήματα, ένα όμως είναι το πιο βασικό: να έχουν μεγάλο μέγεθος επιτρέποντας έναν, δύο ή και τρεις υπαλλήλους να συνεργαστούν με άνεση.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Το μέρος του δωματίου που εξυπηρετεί τις καθημερινές εργασιακές ανάγκες είναι το σαλόνι ή και το γραφείο δίπλα σε μία μικρή βιβλιοθήκη για να μπορεί να τοποθετηθεί ο υπολογιστής, τα βιβλία και κάποιο φυσικό αρχείο.
 • Ο διαχωρισμός της κρεβατοκάμαρας με εσωτερική πόρτα δίνει την ευκολία να απομονώνει τη βασική συνήθεια του ύπνου και να δημιουργεί την αίσθηση της μετάβασης στον χώρο. Ακόμα και γι’ αυτούς που διαμένουν με παρέα ή με την οικογένεια, δίνεται ανεξαρτησία και ευκολία στις παράλληλες δραστηριότητες.
 • Η εγκατάσταση μιας κουζίνας με ψυγείο, η οποία μπορεί και διαθέτει τη δική της τραπεζαρία, παρέχει αυτονομία και επιτρέπει την τακτοποίηση της συχνής χρήσης οικιακών σκευών και εξοπλισμού, όπως επίσης και της φύλαξης τροφίμων και ποτών σε κατάλληλη θερμοκρασία.
 • Ο φωτισμός και ειδικά ο φυσικός φωτισμός, επιτρέπει ξεκούραση και χαλάρωση, γι’ αυτό τα μεγάλα παράθυρα ή ακόμα καλύτερα οι μεγάλες μπαλκονόπορτες, προσδίδουν την αίσθηση αποφυγής άγχους, φόβου και ανησυχίας.

Special Note: Σχεδιασμός smart room με smart technology. Τα smart rooms έχουν ήδη αυξήσει τις πωλήσεις των ξενοδοχείων κι αυτό γιατί προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κάθε πελάτη, ενώ προσφέρουν πολλές επιλογές μέσω ενός application στο κινητό όπου ελέγχονται όλες τις παροχές του δωματίου.


#7 – Παροχή ενός άρτια εξοπλισμένου γυμναστηρίου, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με ένα προσεγμένο και ασφαλές Wellness & Spa, αλλά και ένα Private Beauty Salon για την καθημερινή περιποίηση και το well-being των ταξιδιωτών

Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν long stay διαμονή αγαπούν να επισκέπτονται το hammam, τη sauna και την υπηρεσία massage, γιατί αποτελούν ένα ακόμα κριτήριο της μετακίνησής τους εκτός του σπιτιού τους. Οι άνετοι και αισθητικά ωραίοι χώροι, με ιδιαίτερο design, ειδικό φωτισμό, επιλεγμένη μουσική, πολύ καλό εξαερισμό και ευχάριστο άρωμα, θα δημιουργούν την επιθυμία να επισκέπτονται το spa του ξενοδοχείου πιο συχνά. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε, ότι η προδιαγραφή της εμπειρίας αυτής, θα πρέπει να είναι ολιστική. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι επίσης και η διάθεση κολυμβητικής πισίνας.

Το γυμναστήριο ενός ξενοδοχείου, έρχεται και συμπληρώνει σημαντικά την εμπειρία του ταξιδιώτη, καθώς η γυμναστική πλέον ανήκει στις καθημερινές συνήθειες και για τους διαμενόντες, ενδέχεται να αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Συστήματα εξαερισμού, ειδικό παρκέ και απόσταση μεταξύ των οργάνων, “τακτοποιούν“ τους ίδιους τους επισκέπτες σε κατηγορίες εκγύμνασης. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να έχει γίνει συγκεκριμένη μελέτη στην επένδυση του εξοπλισμού, για να καλύπτει τις ανάγκες διαφόρων κατηγοριών άθλησης.

Επίσης, σημαντική προσθήκη στις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου είναι και ο χώρος του κομμωτηρίου εντός του ξενοδοχείου, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών manicure και pedicure. Όσοι επισκέπτες επιθυμούν να έχουν μία επιμελημένη εμφάνιση, είτε λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων είτε γιατί πρόκειται για την δική τους ανάγκη, θα είναι σίγουρα επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Αυτή η υπηρεσία, έχει παρατηρηθεί ότι αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλογής των long-stay ζευγαριών. Ο συγκεκριμένος χώρος, για να μπορεί να τηρεί όλα τα υγειονομικά μέτρα, είναι προτιμότερο να απευθύνεται σε μεμονωμένους πελάτες για κάθε επίσκεψη, για να αποτελεί exclusive υπηρεσία μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.


Special Note: Έχει διαπιστωθεί ότι οι επισκέπτες συνδυάζουν το γυμναστήριο με τον χώρο του wellness & spa και αυτό μπορεί να επιφέρει περισσότερα έσοδα στην επιχείρηση. Έχοντας αυτό κατά νου, οι συγκεκριμένοι χώροι είναι καλό να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Επίσης, έχετε κατά νου ότι η πισίνα που βρίσκεται πολύ κοντά με το co-working space room, μπορεί να γίνει η “συνήθεια” των long stay ταξιδιωτών. Με τον τρόπο αυτό, ο ταξιδιώτης θα μπορεί να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα facilities.


 

#6 – Επίλογος

Είναι γεγονός ότι ο COVID-19 έχει επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά στην καθημερινότητα, την εργασία και κατ’ επέκταση στις ταξιδιωτικές τους συνήθειες. Η παγκόσμια οικονομία εν γένει και ειδικότερα η τουριστική βιομηχανία που δοκιμάζεται σκληρά, καλείται επειγόντως να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Σε απάντηση όλων αυτών των αλλαγών που αναθεωρούν τον τρόπο εργασίας, διαβίωσης και αναψυχής, ο νέος τύπος – μοντέλο τουριστών, που ονομάζονται long-stay ταξιδιώτες, θα επηρεάσει σημαντικά τις επιχειρήσεις. Ο κλάδος της φιλοξενίας  έχει αρχίσει να σχεδιάζει την επανεκκίνηση για την επόμενη μέρα, προσαρμόζοντας όλο το μείγμα του τουριστικού πακέτου στη νέα μορφή καθημερινότητας.

*Sponsored

Ετήσια Εκπαίδευση Ξενοδόχων από τη Hotelier Academy

Η Hotelier Academy, παρέχει τη δυνατότητα σε ξενοδόχους, επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν σε θέματα Τουρισμού, να ενεργοποιήσουν την ετήσια συνδρομή τους στην εκπαιδευτική πλατφόρμα της Hotelier Academy.

Τι περιλαμβάνει;

 • Πρόσβαση σε όλα τα Ζωντανά Ξενοδοχειακά Σεμινάρια κάθε μήνα
 • Πρόσβαση σε Tutorials & Roleplaying Training
 • Πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο των Recorded Δωρεάν Webinars της Hotelier Academy που έχουν γίνει στο παρελθόν.
 • Δυνατότητα άμεσης επαφής με τους Instructors αλλά και λήψεις σχετικών βεβαιώσεων παρακολούθησης για ενίσχυση του βιογραφικού σας.
 • Συμμετοχή σε όλες τις κλειστές διοργανώσεις, στο Pre-Opening School του Απριλίου για την προετοιμασία της ερχόμενης σεζόν αλλά και Priority Registration στα Δωρεάν Ξενοδοχειακά Webinars τον Μάρτιο 2021.

Ενεργοποίησε την ετήσια συνδρομή σου και λάβε ένα προσωποποιημένο πλάνο για την προσωπική εξέλιξή σου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε το προσωπικό του ξενοδοχείου σας μέσω της Hotelier Academy