Η επίτευξη πληρότητας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης αποτελεί ζητούμενο για κάθε ξενοδόχο. Ποιες είναι, όμως, οι βέλτιστες πρακτικές για να προωθήσετε το κατάλυμά σας και να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη σας; Ας τις ανακαλύψουμε!

6 mins read

Για τα περισσότερα καταλύματα, η πληρότητα σε high season περιόδους θεωρείται εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, τον υπόλοιπο χρόνο το να πετύχει κανείς τις επιθυμητές κρατήσεις είναι αρκετά πιο δύσκολο.

Με την αύξηση των online κρατήσεων και τον σημερινό ρόλο του διαδικτύου στη διαδικασία εύρεσης ξενοδοχείου, η επικοινωνία με τους ταξιδιώτες και η στόχευσή τους έχουν πλέον γίνει ευκολότερες από ποτέ. Το διαδίκτυο αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο στόχευσης νέων ταξιδιωτών, ενώ έχουν αναπτυχθεί και τρόποι με τους οποίους ένα ξενοδοχείο μπορεί να αυξήσει την πληρότητά του, ακόμη και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να έχετε κρατήσεις σε περιόδους με χαμηλή ζήτηση; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 6 τρόπους για να προσελκύσετε επισκέπτες κατά τη διάρκεια της low season.

 *Sponsored

Γνωρίστε την INcrementUM, την κορυφαία εταιρεία E-Sales Management & Operations Consulting στην Ελλάδα

Η εταιρεία INcrementUM προσφέρει tailor-made λύσεις για ξενοδοχεία, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των e-sales και των online συστημάτων κρατήσεών τους και παρέχοντας παράλληλα συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν το λειτουργικό κομμάτι του ξενοδοχείου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τη Στέλλα Τσαντήλα και τον Νικήτα Νικηταρά, οι οποίοι, με την πολυετή τους εμπειρία στον χώρο του τουρισμού και έχοντας εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία 5 αστέρων αλλά και σε ξενοδοχειακές αλυσίδες, είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στους ξενοδόχους σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες των καταλυμάτων τους.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες της INcrementUM είναι η Διαχείριση των E-Sales του Ξενοδοχείου, Revenue Management, Project Management, Operation Consulting και Mystery Guest Checks.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με την εταιρεία INcrementUM, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.incrementum.gr ή να επικοινωνήσετε απευθείας στο info@incrementum.gr.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1. Παρέχετε long-stay προσφορές ή δωρεάν αναβάθμιση δωματίου

Σε περιόδους χαμηλής ζήτησης μπορείτε να διαθέτετε ειδικές προσφορές για κρατήσεις με μεγάλη διάρκεια, για παράδειγμα σε κρατήσεις από 5 διανυκτερεύσεις και πάνω να προσφέρετε μία επιπλέον δωρεάν διανυκτέρευση. Ακόμα μπορείτε να προσφέρετε κάποιου είδους δωρεάν upgrade στους πελάτες σας, όπως μετατροπή των half board κρατήσεων σε full board ή αναβάθμιση δωματίου από απλό σε σουίτα. Κάποια ξενοδοχεία εφαρμόζουν ήδη αυτή την πρακτική για να αποκτήσουν περισσότερους repeaters, με εξαιρετικά αποτελέσματα, οπότε, γιατί δεν την αξιοποιείτε προς όφελος του καταλύματός σας, έτσι ώστε να ενισχύσετε τη low season σας;

2. Στοχεύστε κοινά που μπορούν να ταξιδέψουν και εκτός season, όπως Silver Age Travelers

Photo Credits: Revenue Hub

Photo Credits: Revenue Hub

Η στόχευση ταξιδιωτών είναι λογικό να είναι δυσκολότερη την περίοδο της low season σε σχέση με τη high season, γι’ αυτό και είναι σχεδόν απαραίτητο να διευρύνετε το κοινό στόχευσής σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε κοινά που έχουν τη δυνατότητα ή και προτιμούν να ταξιδεύουν στη low season, όπως οι Silver Age ταξιδιώτες, που δεν έχουν υποχρεώσεις και επιθυμούν να κάνουν διακοπές σε πιο ήρεμες, χωρίς συνωστισμό, περιόδους. Μία ακόμα κατηγορία είναι οι Digital Nomads, που μπορούν να επιλέξουν το κατάλυμά σας για να συνδυάσουν διακοπές με εργασία σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο.

3. Δημιουργήστε ειδικές προσφορές ανά γεωγραφική περιοχή

Photo Credits: Destination Deluxe

Η στόχευση σε niche markets βάσει geo location, θα σας επιτρέψει να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένα κοινά και να διαμορφώσετε τις προσφορές σας με βάση τις ταξιδιωτικές συνήθειες κάθε περιοχής. Αξιοποιήστε το seasonality, εορτές, αργίες κ.ο.κ, για να δημιουργήσετε ειδικές προσφορές που θα ενισχύσουν σημαντικά τα έσοδά σας.

Αυτός είναι ακόμη ένας εξαιρετικός τρόπος να κατανοήσετε την ανταπόκριση κάθε αγοράς και τις προτιμήσεις της. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μεμονωμένες προσφορές σε κάθε χώρα και να δείτε ποιες έχουν καλύτερες αποδόσεις για μελλοντική στόχευση.

4. Προσφέρετε Flash Sales 48 ή 72 ωρών με smashing έκπτωση

Photo Credits: Rigas Boutique Hotel

Σε περίπτωση που με τα παραπάνω δεν έχετε καταφέρει να αποκτήσετε full πληρότητα, τότε θα χρειαστεί να λάβετε πιο άμεσα και τολμηρά μέτρα όπως οι Flash Sales προσφορές με μεγάλες εκπτώσεις, που, όμως, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για πολύ λίγες ώρες. Οι μεγάλες εκπτώσεις στη διαμονή μπορεί να μην είναι ιδανική λύση, καθώς περιορίζεται σημαντικά το περιθώριο κέρδους, ωστόσο, είναι αρκετά αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά τις last-minute κρατήσεις.

Πολύ σημαντικό είναι οι Flash Sales πωλήσεις σας να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, δηλαδή να μένουν ενεργές μόνο για κάποιες ώρες, καθώς μπορούν εύκολα να βλάψουν τη φήμη του καταλύματός σας.

5. Πραγματοποιήστε συνεχές yielding και rates management σύμφωνα πάντα με τη ζήτηση και τον ανταγωνισμό

Photo Credits: Globetrender

Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε την τιμολογιακή πολιτική σας σαν έναν ζωντανό οργανισμό που συνεχώς μεταβάλλεται, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιείτε συνεχές yielding και rates management, ακόμη και off season. Δύο συνιστώσες που επηρεάζουν τα rates σας είναι φυσικά η ζήτηση και ο ανταγωνισμός, τα οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην off-season περίοδο.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να αυξήσετε τις πωλήσεις σας είναι να συνεχίσετε με κανονικούς ρυθμούς τις διαδικασίες βελτιστοποίησης των τιμών σας, έτσι ώστε να παραμένετε ανταγωνιστικοί σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καταλύματα της περιοχής σας. Και μην ξεχνάτε, ακόμη και σε περιόδους off-season, μπορεί να υπάρχουν events και ιδιαίτερα τριήμερα που ο κόσμος ταξιδεύει, άρα είναι απαραίτητο να έχετε ανταγωνιστικές τιμές για αυτά τα κοινά.

 

 *Sponsored

Hotel E-Sales Management: Τοποθετήστε το κατάλυμά σας στη διαδικτυακή αγορά

Με την υπηρεσία Hotel E-Sales Management, η INcrementUM αναλαμβάνει την τοποθέτησή σας στη διαδικτυακή αγορά και την επιμέλεια της παρουσίας του καταλύματός σας στις πλατφόρμες online κρατήσεων (OTAs) 365 ημέρες τον χρόνο. Επίσης, αναλαμβάνει τη διαχείριση του booking engine (WebHotelier) και του Channel Manager (primalRES), βοηθώντας σας να αποκτήσετε πλήρη έλεγχο των κρατήσεών σας, αλλά και να αποφύγετε πιθανά disparities στις τιμές σας, overbookings και άλλα πιθανά σφάλματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να συνεργαστείτε με την εταιρεία INcrementUM, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.incrementum.gr ή να επικοινωνήσετε απευθείας στο info@incrementum.gr.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6. Χαλαρώστε τους όρους πληρωμής και ακύρωσης

Ιδιαίτερα μετά από την αναταραχή που προκάλεσε ο Covid-19, οι ταξιδιώτες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές ακύρωσης και τα deposits. Πολλές φορές τα παραπάνω γίνονται αιτία ακύρωσης μιας κράτησης καθώς οι ταξιδιώτες αποζητούν μεγαλύτερη ελευθερία στις κρατήσεις τους. Χαλαρώνοντας τους όρους πληρωμής και ακύρωσης, παρακινείτε τους ταξιδιώτες να κλείσουν σε εσάς και ενισχύετε σημαντικά την προώθηση των πωλήσεών σας.

Ολοκληρώνοντας

Αυτές ήταν λοιπόν κάποιες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να επιτύχετε υψηλή πληρότητα ακόμη και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, αυξάνοντας την κερδοφορία του καταλύματός σας. Φυσικά, η καλύτερη διαφήμιση θα είναι πάντα το ίδιο σας το προϊόν, οπότε είναι σημαντικό να βελτιώνετε συνέχεια την εμπειρία διαμονής σας, έτσι ώστε να λαμβάνετε πιο πολλές θετικές κριτικές και να προσελκύετε κόσμο.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η low season είναι ιδανική περίοδος να ασχοληθείτε με ενέργειες που μπορούν να ενισχύσουν έμμεσα τις πωλήσεις σας, για παράδειγμα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία φωτογράφιση για να ανανεώσετε τις φωτογραφίες του καταλύματός σας. Ή μπορείτε ακόμη και να βελτιώσετε το operation του καταλύματος, αλλά και να προδιαγράψετε μια καλύτερη στρατηγική Digital Marketing και Social Media για την επόμενη high season.