top of page

Ένα all-time classic ξενοδοχείο στη Σαντορινη, που διδάσκει Αυθεντική Πολυετή Φιλοξενία




Διαβάστε πώς το Astra Suites κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον διαχρονικά πολυτελή ξενοδοχεία στη Σαντορίνη, αλλά και σε ένα case study θετικών κριτικών στα δημοφιλή κανάλια πώλησης!


Η Σαντορίνη αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς πολυτελείας και παράλληλα ένα από τα σύμβολα της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Πέρα όμως από το φυσικό τοπίο που είναι πραγματικά μοναδικό και εντυπωσιακό, σημαντικό ρόλο στην πορεία του προορισμού έχουν διαδραματίσει και τα τοπικά ξενοδοχεία, τα οποία και διαμόρφωσαν τη δυναμική εικόνα του νησιού αλλά και της ιδιαίτερης εμπειρίας που προσφέρει.


Με επίκεντρο την τοπική αίσθηση, που διαφυλάσσεται από την Κυκλαδίτικη Αρχιτεκτονική, αλλά και την πιο ‘αγνή’ προσέγγιση στην ξενοδοχειακή διαμονή, οι πρώτοι ξενοδόχοι, διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο concept φιλοξενίας με σημείο αναφοράς τη συναρπαστική θέα στην καλντέρα αλλά και τις προσωποποιημένες εμπειρίες. Με τη Σαντορίνη, ωστόσο, να αναπτύσσεται δυναμικά και με τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων καταλυμάτων, παρόλο που ο προορισμός έχει διαφυλάξει τη γενική του ταυτότητα, δεν είναι λίγες οι φορές που στον βωμό της ‘διαφοροποίησης’ παρατηρήθηκαν στο νησί και πιο ακραίες προσεγγίσεις, είτε σε επίπεδο design, είτε ως προς τη συνολική πρόταση διαμονής, διαμορφώνοντας μια ενδεχομένως διαστρεβλωμένη εικόνα του brand της Σαντορίνης, αλλά και της προσέγγισης της πραγματικά πολυτελούς εμπειρίας που παρέχει.


Αναζητώντας τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την αυθεντική ταυτότητα της διαμονής στο νησί, θα συνομιλήσουμε με τον Γιώργο Καραγιάννη, συνιδιοκτήτη του Astra Suites, ενός από τα ξενοδοχεία-σύμβολα του προορισμού, αναλύοντας τα διαχρονικά συστατικά επιτυχίας της Σαντορίνης, αλλά και το πώς διαφυλάσσονται στην εξέλιξη του χρόνου.





Ξεκινώντας, θεωρούμε ιδιαίτερα συναρπαστικό ένας ξενοδόχος να έχει βιώσει όλη την πορεία ανάπτυξης ενός τόσο σημαντικού προορισμού όπως η Σαντορίνη. Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια του Astra Suites και ποια τα στάδια που πέρασε μέχρι να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα καταλύματα του Ημεροβιγλίου;



Όταν ξεκινήσαμε πριν από 30 χρόνια όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Ένα θα σας πω…δεν υπήρχε ούτε τηλεφωνική γραμμή να φτάνει στο σημείο που είμαστε. Οπότε καταλαβαίνετε ακόμα και για να γίνει μια κράτηση ή να στείλουμε ένα fax έπρεπε να πάμε στην πόλη. Τα στάδια ήταν πολλά μέχρι το σήμερα. Από 10 δωμάτια έχουμε τώρα 30 σουίτες.

Η πισίνα μας ήταν η πρώτη πισίνα στην καλντέρα της Σαντορίνης σε ξενοδοχείο. Σε αυτό ήμασταν πρωτοπόροι για την εποχή. Η μετάβαση από τις 10 στις 30 σουίτες ήταν σταδιακή με πολλές ανακαινίσεις ενδιάμεσα, με διαρκή αναβάθμιση υπηρεσιών και πάντα με προτεραιότητα την άνεση του πελάτη. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τα στάδια που περάσαμε μέχρι το σήμερα.


Αν και η Σαντορίνη είναι πλέον ένα τεράστιο brand, όταν άνοιξε το Astra Suites, ο προορισμός ήταν σχετικά ανερχόμενος. Ποιες ήταν οι πρώτες προκλήσεις που αντιμετώπισε το κατάλυμα στον προορισμό και ποια η διαφορά με το σήμερα;



Ο στόχος μου από τα πρώτα χρόνια ήταν να κάνουμε το Astra Suites brand και νομίζω τα πήγαμε καλά! Αν και οι όροι αυτοί δεν υπήρχαν τότε. Οι προκλήσεις πολλές! Internet και ιστοσελίδες δεν υπήρχαν. Τότε υπήρχαν οι μπροσούρες και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έπρεπε να βάλουμε το Astra Suites στον παγκόσμιο χάρτη τουρισμού. Μία ήταν η λύση. Από στόμα σε στόμα. Από την πρώτη μέρα εστιάσαμε στον πελάτη και την άψογη εξυπηρέτηση. Αυτή η συνταγή θεωρώ είναι ακόμα η καλύτερη αλλά όχι η μόνη πια. Τώρα έχουμε πολλά εργαλεία από την πρώτη μέρα που θα γίνει ένα ξενοδοχείο.


Το Astra Suites είναι ένα κατεξοχήν πολυτελές κατάλυμα, ωστόσο, από την εμπειρία μας σε αυτό διακρίνουμε τη διατήρηση αρκετών στοιχείων με αναφορές στην αυθεντικότητα του νησιού. Τι σημαίνει ‘πολυτελής διαμονή’ για το κατάλυμά σας και πώς την εξελίξατε στην πορεία του χρόνου χωρίς να αλλοιώσετε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή της Σαντορίνης;



Είμαστε σε ένα από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα νησιά με πολύ όμορφες παραδόσεις και προϊόντα. Προσπαθούμε πάντα να έχουμε ισορροπία της παράδοσης αλλά με τις ανέσεις του σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να αλλοιώνουμε ό,τι μας χάρισε αυτός ο τόπος για να δημιουργήσουμε πάνω σε αυτόν. Σεβασμός πάντα στην παράδοση!



Αναφερόμενοι στη ‘συνταγή της Σαντορίνης’, θεωρείτε ότι υπάρχει διαφορά στην εμπειρία που ο επισκέπτης περιμένει σε σχέση με άλλα νησιά; Επίσης, ποιες είναι οι δραστηριότητες που αναζητά πλέον ένας ταξιδιώτης στον προορισμό και κατά πόσο συνδέονται με την εμπειρία ενός καταλύματος;


Έχουμε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα νησιά. Τη μοναδικότητα του τοπίου και τη μορφολογία του εδάφους. Οπότε η εμπειρία του επισκέπτη είναι από την αρχή διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο μέρος, και αυτό ο επισκέπτης το περιμένει. Αλλά και οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στο νησί είναι πολλές. Για παράδειγμα, η Σαντορίνη έχει ξεχωρίσει χρόνια τώρα και για το κρασί που παράγει, οπότε η γευσιγνωσία κρασιών είναι πολύ δημοφιλής δραστηριότητα.


Επίσης, η γη, λόγω της ηφαιστειακής φύσης της παράγει πολλά προϊόντα με μοναδική γεύση, τα οποία, με τη μαεστρία πολλών έμπειρων chef  στα εστιατόρια του νησιού, έχουν κάνει τη Σαντορίνη γαστρονομικό προορισμό. Στο εστιατόριο μας το FIVE SENSES RESTAURANT πάντα χρησιμοποιούμε προϊόντα που μας προσφέρει η Σαντορίνη. Άλλη μια αποκλειστικότητα που έχει το νησί είναι η ανασκαφή της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι που είναι η μοναδική τόσο καλά διατηρημένη πόλη από το 1600 π.Χ. Τέλος, οι εκδρομές γύρω από το ηφαίστειο με σκάφος είναι μια ακόμα εμπειρία.



Σε σχέση με τα κοινά που προσελκύει ο προορισμός, κατά πόσο υπάρχει εξέλιξη και αλλαγή στον τίτλο ‘Couples & Honeymoon Destination’; Διατηρεί ο προορισμός την ταυτότητα αυτή και πώς επηρεάζεται εξαιτίας της η διαμόρφωση της λογικής φιλοξενίας ενός καταλύματος στη Σαντορίνη;




Η Σαντορίνη είναι πράγματι ένα νησί που χαρίζει αξέχαστες στιγμές σε ζευγάρια και νιόπαντρους, λόγω του ηλιοβασιλέματος και της μορφολογίας της. Δεν είναι όμως μόνο για αυτούς ιδανικό το νησί. Γι’ αυτό και ειδικά τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται πολλά resorts που δέχονται και οικογένειες.


Επίσης, η Σαντορίνη εκτός όλων είναι και γαστρονομικός προορισμός όπως και ιστορικός. Έχει κάτι για όλους. Το νησί παραμένει προορισμός για ζευγάρια και νιόπαντρους, αλλά θα πρόσθετα και όχι μόνο πια…


Επιστρέφοντας στην εμπειρία του Astra Suites, πέρα από το κομμάτι της διαμονής, έρχονται στο μυαλό το υπέροχο πρωινό, τα cocktails αλλά και το εστιατόριο ‘FIVE SENSES‘ που καθορίζουν την εμπειρία. Και αν και μιλάμε για υψηλή γαστρονομία, επικρατεί η απλότητα και σε αυτό το κομμάτι. Ποιος ο ρόλος της γαστρονομίας στο κατάλυμα και πώς επηρεάζει την τελική εμπειρία του επισκέπτη;




Μία όμορφη διαμονή, όσο και καλή να είναι για οποιουσδήποτε λόγους, η γαστρονομία έρχεται να την απογειώσει. Το πρωινό για μένα παίζει σημαντικό ρόλο στο ξεκίνημα της μέρας του πελάτη. Από την πρώτη στιγμή έδωσα βάρος σε αυτό και επίσης από την πρώτη μέρα σερβίραμε το ‘πρωινό στο κρεβάτι’ όπως έλεγε ο τύπος εκείνης της εποχής.


Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, άρχισα πρώτα από την εστίαση. Στις αρχές του 2020 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και εστιατόριο στο ξενοδοχείο αλλά μόνο για τους πελάτες μας. Τα θετικά σχόλια όμως ξεπέρασαν τα όρια του ξενοδοχείου και έτσι πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε το εστιατόριό μας και για το κοινό του νησιού. Με το να ακούς μια ωραία μουσική, να αγναντεύει η ματιά το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου ή το ηλιοβασίλεμα ή το φεγγάρι, να σε χαϊδεύει το αεράκι, να γεύεσαι και να μυρίζεις ελληνικές συνταγές σε συνδυασμό και με τοπικά προϊόντα, όλες οι αισθήσεις συν-λειτουργούν αρμονικά, εξ ου και το όνομα του εστιατορίου FIVE SENSES. 


Κλείνοντας, από μία έρευνα στις κριτικές σας, μιλάμε για ένα ξενοδοχείο case study που συγκεντρώνει κάποιες από τις υψηλότερες βαθμολογίες σε όλα τα κανάλια, από το Trip Advisor και τη Booking.com μέχρι και την Google. Τι θεωρείτε ότι έχει συμβάλλει στην επιτυχία αυτή και πώς διατηρείτε αυτό το πραγματικά δύσκολο επίτευγμα;





Αυτό είναι απόκτημα χρόνων και τα εύσημα τα μοιράζω πάντα στην ομάδα που έχω κάθε χρονιά. Σίγουρα υπάρχει εκπαίδευση, σίγουρα κατευθύνσεις, αλλά αν ο κάθε ένας από το πόστο του δεν προσπαθούσε να δώσει το καλύτερο και να βγαίνει ένα υπέροχο ομαδικό αποτέλεσμα, δεν θα είχαμε αυτές τις κριτικές και τις βραβεύσεις, εγχώριες και διεθνείς. Είναι κάτι που δεν χαρίζεται, κατακτιέται κάθε χρόνο από την αρχή.






bottom of page