Διαβάστε έξυπνες και χρήσιμες συμβουλές από την interior designer, Μαίρη Σφυράκη, σχετικά με μια Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο ξενοδοχείο σας που θα γίνει talk-of-the-town!

9 mins read

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, χαρακτηρίζονται από λάμψη, χρώματα, γεύσεις, αρώματα, μουσική, συναισθήματα χαράς, διασκέδαση, παιχνίδι, μοίρασμα… Είναι, ίσως, οι μέρες κατά τις οποίες όλοι μας βιώνουμε το πιο δυνατό experience, με τον όρο ‘διακόσμηση’ να βρίσκεται στο απόγειό του, αποτυπώνοντας τη χαρά και την αισιοδοξία και αποδίδοντας με συμβολικό τρόπο το πνεύμα των Χριστουγέννων και τον ερχομό της νέας χρονιάς.

Τα ξενοδοχεία είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου, με τα ταξίδια αναψυχής και τα parties να έχουν την τιμητική τους. Παραδοσιακά, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός των ξενοδοχείων, γίνεται πάντα πόλος έλξης και πηγή έμπνευσης και σχολιασμού. Ειδικά τα πολυτελή ξενοδοχεία, επιστρατεύουν εξειδικευμένα teams τα οποία προετοιμάζουν το θέμα του χριστουγεννιάτικου διακόσμου μήνες πριν και δημιουργούν πραγματικά μαγικά σκηνικά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες του στολισμένου Four Seasons Hotel George V στο Παρίσι, από τον υπερ-ταλαντούχο Jeff Leatham; Ένας στολισμός που αποτέλεσε τον απόλυτο ορισμό της πολυτέλειας και της λάμψης, μέσω του πιο πρωτότυπου τρόπου.

Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, έτσι ώστε και το δικό μας ξενοδοχείο, να έχει την άψογη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που του αρμόζει.

Ορίζουμε πάντα ένα συγκεκριμένο στυλ, εναρμονισμένο με το ύφος και το concept του ξενοδοχείου μας

|

Το design concept του κάθε ξενοδοχείου, ορίζεται από το γενικό concept ανάπτυξης του καταλύματος. Κατά συνέπεια, κάθε διακοσμητική εφαρμογή οφείλει να έχει το συγκεκριμένο ύφος που χαρακτηρίζει το concept. Είναι απαραίτητο η κοινή γραμμή που έχει ακολουθηθεί στην ανάπτυξη αλλά και το σχεδιασμό του ξενοδοχείου μας, να μας ακολουθεί και κατά τη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή μας.

Christmas Tip! Ένα art hotel, μπορεί να επιλέξει έναν καλλιτέχνη για να δημιουργήσει ένα art installation βασιζόμενο στο Christmas feeling, και γύρω από αυτό να δημιουργηθεί η γιορτινή ατμόσφαιρα.

Επιλέγουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε φυσικά ή τεχνητά δέντρα και λουλούδια

Photo Credits: Four Seasons George V, Paris, Jeff Leatham

Photo Credits: Four Seasons George V, Paris, Jeff Leatham

Τα δέντρα, οι διακοσμητικές συνθέσεις και τα στεφάνια, είναι σημαντικό να είναι είτε μόνο τεχνητά, είτε μόνο αληθινά, προκειμένου να υπάρξει αρμονία. Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, από μόνος του, περιέχει αρκετά δυνατή πληροφορία, άρα καλό είναι να επιλέγει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερη ομοιομορφία στα υλικά.

Christmas Tip! Η επιλογή φυσικών δέντρων και λουλουδιών για το στολισμό του ξενοδοχείου μας, εκτός από ένα πιο έντονο αίσθημα ζεστασιάς, θα ‘γεμίσει’ τους χώρους μας και με τις υπέροχες μυρωδιές των δέντρων, που είναι τόσο στενά συνυφασμένες με τα Χριστούγεννα.

Ορίζουμε τις ζώνες εφαρμογής της διακόσμησης καθώς και τα σημεία που θέλουμε να δώσουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα

Photo Credits: The Marylebone hotel

Photo Credits: The Marylebone hotel

Επιλέγουμε ποια σημεία (είσοδος, reception, bar, lobby κ.λπ.) θα τονίσουμε με το στολισμό μας, οδηγώντας έτσι τους επισκέπτες μας ακριβώς στα Instagram spots του ξενοδοχείου μας. Ή, ακόμα καλύτερα, δημιουργούμε νέα Instagram spots μέσω του χριστουγεννιάτικου ντεκόρ. Προτείνουμε σε όλη τη διαδρομή του ο επισκέπτης να ‘ακουμπάει’ το βλέμμα του στο Christmas Experience — από την είσοδό του στο χώρο του ξενοδοχείου, μέχρι και το δωμάτιό του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να γινόμαστε φλύαροι.

Christmas Tip! Δημιουργήστε μια ιδιαίτερη selfie instagram corner, την οποία θα διακοσμήσετε με τον πιο ιδιαίτερο και φωτογενή τρόπο, εντάσσοντας και διαδραστικά στοιχεία όπως wearable στολίδια ή καρτέλες με ευχές. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλοι οι πελάτες σας θα θέλουν να φωτογραφηθούν εκεί και να μοιραστούν τις φωτογραφίες στα social media τους!

Επιλέγουμε μία συγκεκριμένη χρωματική παλέτα

|

Ακολουθώντας την αρχή του design concept του ξενοδοχείου μας σαν ένα συγκεκριμένο στυλ, σχεδόν αυτόματα οδηγούμαστε και στην παλέτα των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε. Όταν λέμε χρωματική παλέτα, δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μονότονοι, με ένα χρώμα να επικρατεί. Θα πρέπει να εξαντλήσουμε τη δημιουργικότητά μας, εμπλουτίζοντας τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του ξενοδοχείου μας με στοιχεία που έχουν μεταξύ τους συνάφεια και αρμονία.

Christmas Tip! Ποιος είπε ότι το κόκκινο έχει μόνο μια απόχρωση; Υπάρχουν αναρίθμητες αποχρώσεις κάθε χρώματος, όπως και πολύ ενδιαφέροντες συνδυασμοί σε κάθε παλέτα.

Φωτάκια, φωτάκια, φωτάκια

|

Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με το Φως και τη μαγεία που αυτό προσφέρει. Το warm white light είναι η πιο κομψή εκδοχή του. Συνήθως έχει ενδιαφέρον να βλέπουμε τα φωτάκια πλεγμένα στα κλαδιά των δέντρων και των φυτών, σε γιρλάντες, σε στεφάνια. Είναι κάτι που δίνει ένα fairy tale experience.

Christmas Tip! Προσοχή στον τρόπο τοποθέτησης, αφού είναι κρίμα να φαίνονται πρίζες και καλώδια σε ένα άκομψο κουβαράκι.

Κεριά, κεριά, κεριά

|

Το φως των κεριών γλυκαίνει το περιβάλλον και δημιουργεί ατμόσφαιρα θαλπωρής και ηρεμίας. Είτε μέσα σε μεγάλα φανάρια, είτε σε εντυπωσιακά κηροπήγια πάνω στα τραπέζια φαγητού, είτε σε διακοσμητικές συνθέσεις πάνω στα coffee tables, είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα trends στη διακόσμηση.

Christmas Tip! Οργανώστε τα γιορτινά ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπό το φως των κεριών και δημιουργήστε μια αξέχαστη, ρομαντική και ασφαλώς φωτογραφίσιμη εμπειρία για όλους τους καλεσμένους σας.

Υλικά και αντικείμενα διακόσμησης που δημιουργούν αντανακλάσεις

|

Όποιο στυλ και αν επιλέξει κανείς για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του ξενοδοχείου του, επιβάλλεται να διαλέξει υλικά και αντικείμενα που βοηθούν την αντανάκλαση του φωτός και δημιουργούν λάμψη και διαφάνειες (κρύσταλλα, επάργυρα αντικείμενα κ.λπ.).

Christmas Tip! Τοποθετήστε κοντά στα σημεία με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, αντικείμενα που αντανακλούν το φως (π.χ. έναν καθρέφτη απέναντι από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, μεταλλικά κηροπήγια ανάμεσα σε γιρλάντες με φωτάκια κ.λπ.), έτσι ώστε να ενισχύσετε την ατμόσφαιρα θαλπωρής που δημιουργεί το φως, αλλά και να προκαλέσετε το φωτογραφικό ενδιαφέρον των πελατών σας.

Christmas details ακόμα και στα είδη σερβιρίσματος

|

Ο τρόπος που σερβίρουμε το πρωινό ή το γεύμα και το δείπνο (αν το ξενοδοχείο διαθέτει εστιατόριο), απόκτα festive χαρακτήρα όταν το art de la table υλοποιηθεί με σερβίτσια και styling με γιορτινό χαρακτήρα. Απαραίτητο είναι, ασφαλώς, το styling στο art de la table, να ακολουθεί το στυλ και τα χρώματα της υπόλοιπης χριστουγεννιάτικης διακόσμησής μας.

Christmas Tip! Αν δεν είναι εφικτό να προσθέσει κανείς ένα ολόκληρο καινούριο σετ σερβιρίσματος, μπορείτε με τα ανάλογα σουπλά και τις λινές πετσέτες φαγητού, να προσεγγίσετε το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Γεύσεις

Αν κάτι ολοκληρώνει τη μαγική ατμόσφαιρα των γιορτών, είναι οι γεύσεις των γλυκών, των φαγητών, τα κεράσματα και τα ποτά. Μπορείτε να δημιουργήσετε αποκλειστικά για τις ημέρες των γιορτών και με βάση το μοναδικό χαρακτήρα του ξενοδοχείου σας, ιδιαίτερα γλυκά, φαγητά, ακόμα και cocktails. Εννοείται σερβιρισμένα, όπως γράψαμε παραπάνω, στα κατάλληλα γιορτινά σερβίτσια!

Christmas Tip! Εάν δεν είστε σε θέση να δημιουργήσετε εξ αρχής καινούριες χριστουγεννιάτικες συνταγές, μπορείτε απλά να ‘αναβαθμίσετε’ τα υπάρχοντα πιάτα σας σε χριστουγεννιάτικα, προσθέτοντας κάποια χαρακτηριστικά υλικά ή διακοσμήσεις. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο cocktail πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, έχει αμέσως μετατραπεί σε χριστουγεννιάτικο.

Αρώματα στο χώρο

Hotelier Academy Christmas Campaign

Στην ατμόσφαιρα θα πρέπει συνεχώς να διαχέεται το άρωμα των Χριστουγέννων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είναι σε θέση να λάβει σε κλάσματα δευτερολέπτου το μήνυμα των γιορτών, μέσα από μυρωδιές όπως κανέλα, πορτοκάλι, γαρύφαλλο, ψημένα κάστανα. Είναι, πραγματικά, τόσο απλό!

Christmas Tip! Φροντίστε ώστε και τα δωμάτια του ξενοδοχείου σας να έχουν ιδιαίτερη μυρωδιά κατά τις ημέρες των γιορτών, καθώς αυτό θα ενισχύσει την εμπειρία του καλεσμένου σας σε κάθε στιγμή του μέσα στο κατάλυμα.

Χρηστικά αξεσουάρ για τους πελάτες

|

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο πελάτης σας θα νιώσει μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, αν το Christmas experience του ξενοδοχείου τον ακολουθήσει και μέσα στο δωμάτιό του. Εκτός από τη μυρωδιά, μπορείτε να προσφέρετε μικρές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές ή να τοποθετείτε μικρές διακοσμητικές λεπτομέρειες, όπως π.χ. ένα κομψό χριστουγεννιάτικο μαξιλάρι πάνω στο κρεβάτι.

Christmas Tip! Καθώς οι πελάτες δίνουν τεράστια σημασία στο χώρο του μπάνιου, μια κομψή Christmas λεπτομέρεια στις πετσέτες ή ειδικές συσκευασίες με χριστουγεννιάτικα patterns για τα bathroom amenities, θα δημιουργήσουν, σίγουρα, ενθουσιασμό.

Δώρα

|

Φροντίστε ώστε να υποδέχεστε και να αποχαιρετάτε τους επισκέπτες σας, με ένα custom-made festive gift, το οποίο θεματικά θα παραπέμπει στο στυλ της διακόσμησης που έχετε ακολουθήσει. Μια κάρτα με ένα ιδιαίτερο pattern, ένα στολίδι — οτιδήποτε μπορεί να τον συνδέσει και να του θυμίσει την εμπειρία του στο χριστουγεννιάτικο concept του ξενοδοχείου σας.

Christmas Tip! Καθώς οι πιο έντονες αναμνήσεις σε ένα ξενοδοχείο δημιουργούνται πολλές φορές μέσα από τις γεύσεις, το δώρο σας θα μπορούσε να είναι ένα μικρό καλάθι με μπισκότα που έχουν σερβιριστεί στο πρωινό.

Και φυσικά… Music is the ultimate experience

|

Και επειδή γιορτές χωρίς μουσική, δε γίνονται… η μουσική στο ξενοδοχείο σας θα πρέπει να ντύσει και τον πιο αδιάφορο χώρο, μεταφέροντάς του τη δόνηση της ευδαιμονίας. Φανταστείτε όμορφες μουσικές να συμπληρώνουν ένα τόσο όμορφο σκηνικό όπως αυτό που εσείς δημιουργήσατε στο ξενοδοχείο σας. Perfection!

Christmas Tip! Ορίστε μια ελαφριά χριστουγεννιάτικη μουσική η οποία θα παίζει μέσα στα δωμάτια των πελατών σας, μετά από την κάθε επίσκεψη του housekeeping. Μπαίνοντας σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο δωμάτιο, με ευχάριστη μυρωδιά και ωραία μουσική, είναι σίγουρα κάτι που σου φτιάχνει τη διάθεση.

Χριστουγεννιάτικες σκέψεις από τη Hotelier Academy

Όλες οι συμβουλές που μοιράστηκε μαζί μας η Μαίρη Σφυράκη μέσα από το άρθρο της, αποδεικνύουν τη σημασία που έχει ένας πλήρης και ιδιαίτερος στολισμός στο ξενοδοχείο σας, αλλά και το πόσο απλό είναι για τον κάθε ξενοδόχο, να πετύχει ένα πραγματικά καταπληκτικό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει, βέβαια, να αποτυπώσει και να μοιραστεί με όλους τους πελάτες του, παλιούς, υπάρχοντες και μελλοντικούς, μέσα από ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο content.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει ένας σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός, έτσι ώστε και εσείς, μαζί με τους πελάτες σας, να χαρείτε και να απολαύσετε το πνεύμα των Χριστουγέννων, μέσα σε ένα ένα μαγικά στολισμένο ξενοδοχείο!