top of page

3 Ξενοδοχεία παραλίας που αλλάζουν τα δεδομένα του μοντέλου ήλιος-θάλασσα



Η επιλογή του κατάλληλου ξενοδοχείου για παραθαλάσσιες διακοπές δεν είναι εύκολη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, πολλά καταλύματα έχουν θέσει τον ανταγωνισμό ψηλά, καθώς ξεχωρίζουν για την ιστορία και τον σχεδιασμό τους.


Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς για ταξιδιώτες από όλη την υφήλιο. Τα γραφικά της τοπία, η μαγευτική της φύση, οι μοναδικές της παραλίες είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οδηγούν κάθε φορά τους επισκέπτες στο να επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.


Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, η οποία, πλέον, μπορεί να αποτελέσει αυτή καθαυτή πόλο έλξης των ταξιδιωτών. Με άλλα λόγια, δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους λόγω του ότι θέλουν να ζήσουν μια συγκεκριμένη ταξιδιωτική εμπειρία ή να απολαύσουν τη διαμονή τους σε ένα συγκεκριμένο κατάλυμα. Για τον λόγο αυτό, τα καταλύματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ξεχωρίσουν από τους ανταγωνιστές τους και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.


Ένας από τους τρόπους που μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο είναι το να αναπτύσσονται βάσει ενός μοναδικού concept, αλλά και με ιδιαίτερο design και αισθητική. Τα καταλύματα που θα παρουσιάσουμε παρακάτω έχουν αναμφίβολα καταφέρει να δημιουργήσουν ένα δυνατό brand identity, που σίγουρα τα διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές τους.




COCO-MAT Eco Residences Serifos: Εκεί που η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική συναντάει τη βιωσιμότητα



Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του COCO-MAT Eco Residences Serifos είναι ξεχωριστή. Τα κτίρια στα οποία στεγάζεται το κατάλυμα χρονολογούνται πίσω στο 1910, καθώς την εποχή εκείνη αποτελούσαν ένα συγκρότημα κατοικιών για τους μεταλλωρύχους του νησιού. Ο ταλαντούχος αρχιτέκτονας Γιώργος Ζαφειρίου, με γνώμονα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού και με αμέριστο σεβασμό στο περιβάλλον, μετέτρεψε το παλιό αυτό οίκημα σε ένα μοντέρνο ξενοδοχείο.


Καθώς η βιωσιμότητα και η κομψή αισθητική αποτελούν βασικές αξίες για όλη την ομάδα της COCO-MAT, σε όλους τους χώρους του καταλύματος χρησιμοποιήθηκαν υλικά προερχόμενα αποκλειστικά από τη φύση. Βαμβάκι, ξύλο, καρύδα, φυσικό λάστιχο, βότανα, μαλλί και λινό είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κυριαρχούν στο Eco Residences Serifos.


Ο επισκέπτης, λοιπόν, του συγκεκριμένου καταλύματος μπορεί να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία ψυχικής ευεξίας και χαλάρωσης, μένοντας σε δωμάτια κομψά, με design εμπνευσμένο από τη φύση και πλήρως εναρμονισμένα με την κυκλαδίτικη αισθητική και το μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο που περιβάλλει το ξενοδοχείο.


Istoria Hotel Santorini: Μια εσωτερική προσέγγιση του beachlife, με τη δική της ιστορία



Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το ξενοδοχείο αυτό στον Περίβολο της Σαντορίνης άνοιξε το 2017 προκειμένου να γράψει τη δική του ‘ιστορία’ στο νησί. Η αιτία που το ξενοδοχείο πήρε αυτό το όνομα, ήταν η έμπνευση από πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που είχαν ζήσει στο συγκεκριμένο κτίριο μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Στην ουσία, πριν την ανέγερση του Istoria Hotel, μέσα στο οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα πιο όμορφα και γαλανά σημεία του Αιγαίου Πελάγους, υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο ιδιωτικό σπίτι.


Η σχεδιαστική ομάδα Interior Design Laboratorium, ακολουθώντας μια ολιστική αρχιτεκτονική αλλά και διακοσμητική μελέτη, δημιούργησε εκεί αυτό το ιδιαίτερο ‘ησυχαστήριο’. Δώδεκα σουίτες, απόλυτα λειτουργικές, πολυτελείς και αισθητικά επηρεασμένες από την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης, υπόσχονται να προσφέρουν μοναδικές αναμνήσεις σε κάθε επισκέπτη. Το κυρίαρχο στοιχείο των σουιτών είναι τα τοξωτά ανοίγματα, οι εσωτερικές αυλές και τα χρώματα της τερακότας, όπως συναντώνται και στα παλαιότερα παραδοσιακά σπίτια του νησιού. Μάλιστα, μέσα στα δωμάτια και τους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιήθηκαν και υλικά που βρέθηκαν στους κήπους του παλιού σπιτιού, όπως ξύλινες οροφές ή πέτρινες κολώνες.


Στόχος του Istoria είναι να προσφέρει στο νησί της Σαντορίνης μια εμπειρία διαμονής διαφορετική από τα καταλύματα της Οίας και των Φηρών. Ο ταξιδιώτης επιλέγει το κατάλυμα για τη μοναδική αίσθηση του ‘κυκλαδίτικου σπιτιού’, χωρίς, όμως, να στερείται πολυτελείς παροχές όπως υδρομασάζ και ιδιωτικές πισίνες.


Stella Island Luxury Resort & Spa: Το πρώτο overwater κατάλυμα που έφερε την έννοια της παραλίας στις υποδομές του



Θα έλεγε κανείς πως το Stella Island Resort στη γραφική Ανάληψη της Χερσονήσου στην Κρήτη, αποτελεί καινοτομία τόσο για τα ελληνικά, όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επηρεασμένοι από τη σχεδόν επίπεδη επιφάνεια του οικοπέδου, αλλά και το στοιχείο του νερού (αφού το κατάλυμα βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα), ο ταλαντούχος αρχιτέκτονας Σταύρος Πέππας και η ομάδα του, εμπνεύστηκαν τον σχεδιασμό αυτού του φαινομενικά ‘πλωτού’ resort.


Όλα τα κτίρια, οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και τα 90 δωμάτια του ξενοδοχείου είναι τοποθετημένα περιμετρικά ή ακόμα και εσωτερικά μιας ‘ατελείωτης’ πισίνας, επιφάνειας περίπου 5000 τ.μ. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται μέσα στην πισίνα, έχοντας τη μορφή ‘νησιών’, και συνδέονται μεταξύ τους με ξύλινες γέφυρες. Τα δωμάτια, δε, είναι τοποθετημένα περιμετρικά της πισίνας και κοσμούνται από εξέδρες-βεράντες, οι οποίες είναι στηριγμένες σε ξύλινους πασσάλους, δημιουργώντας την αίσθηση ‘swim-up’ δωματίων.


Το εσωτερικό design και η επίπλωση είναι απολύτως εναρμονισμένα με το συγκεκριμένο concept. Το στυλ που επικρατεί είναι μοντέρνο και σύγχρονο αλλά και με έντονες ανατολίτικες επιρροές. Βασικά υλικά αποτελούν το ξύλο, τα τοπικά γκρι πετρώματα και το μάρμαρο. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν το resort αυτό για να απολαύσουν τη διαμονή του στην πανέμορφη Κρήτη, έχοντας, όμως, την αίσθηση ότι βρίσκονται σε ένα εξωτικό μέρος της Ασίας. 


Συνοψίζοντας, είναι ξεκάθαρο πως τα παραλιακά καταλύματα της Ελλάδας δεν αρκούνται πλέον μόνο στην ευνοϊκή τους τοποθεσία για να προσελκύσουν επισκέπτες. Οι ξεχωριστές εγκαταστάσεις, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ο μοναδικός σχεδιασμός πολλών νέων ξενοδοχείων έχουν πια θέσει ψηλά τον πήχη και έχουν διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων.

bottom of page