top of page

Hotel Interior “Planting”: Δημιουργωντας πρασινους εσωτερικος χωρους ξενοδοχειων

Η αποξένωση του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον, τη φύση, αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης και η ανάγκη του για επανασύνδεση είναι πλέον αισθητή σε όλους τους τομείς. Μία ανερχόμενη τάση που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και που αναδεικνύει αυτήν του την ανάγκη, είναι η ένταξη φυσικών φυτών σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και η ανοδική τάση των γήινων χρωμάτων στη διακόσμηση. Πώς όμως αυτή η τάση επηρεάζει τον ξενοδοχειακό κλάδο;

Όπως φαίνεται, τον επηρεάζει με πιο άμεσο τρόπο απ’ ότι περιμέναμε, καθώς οι ταξιδιώτες δείχνουν έντονη προτίμηση σε ξενοδοχεία που εντάσσουν ενεργά τα φυτά στην αισθητική τους. Αυτό, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου προσφέρουν μία αρμονία και ένα χρώμα ζωής στους χώρους που τοποθετούνται, κάνοντάς τους να φαντάζουν πιο οικείοι και φιλικοί στο μάτι των ταξιδιωτών.

Ωστόσο, οι πράσινοι εσωτερικοί χώροι, πέρα από αισθητικά αρεστοί, είναι και πλήρως λειτουργικοί για τον ξενοδόχο, καθώς με πολύ λίγα χρήματα, μπορούν να προσδώσουν μία διαφορετική υπόσταση σε έναν χώρο. Κάποιες βασικές ιδιότητες των φυσικών φυτών είναι:

  1. Μπορούν να φωτίσουν μία σκοτεινή γωνία ή να αναδείξουν έναν χώρο που υστερεί διακοσμητικών στοιχείων

  2. Έχουν σχετικά χαμηλό κόστος και δεν απαιτούν μεγάλη προσοχή όσον αφορά τη συντήρησή τους

  3. Μπορούν να διαχωρίσουν μεγάλους χώρους σε μικρότερους, χωρίς να χάνεται η άνεση χώρου

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να ενταχθούν ενεργά στους εσωτερικούς χώρους ενός καταλύματος, έχουμε προσκαλέσει τον κύριο Γεώργιο Σύρμα, ιδιοκτήτη του Minu, ενός αρκετά ιδιαίτερου concept στην περιοχή του Ψυρρή στην Αθήνα που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής φυτών σε έναν εσωτερικό χώρο, ο οποίος θα μας αναλύσει μέσω μίας συνέντευξης τεχνογνωσίας τον ρόλο των εσωτερικών φυτών στην ξενοδοχειακή διακόσμηση.

Αρχικά, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που δεχτήκατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας και να μεταφέρετε την τεχνογνωσία σας στο κοινό της Hotelier Academy. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια είναι η σχέση σας με τη διακόσμηση και αν είχατε κάποια τριβή με τον ξενοδοχειακό κλάδο στο παρελθόν;

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Hotelier Academy που επέλεξε το Minu και κατ’ επέκταση εμένα να συζητήσουμε για τα φυτά και την εφαρμογή τους στον ξενοδοχειακό χώρο.

Προγενέστερη εμπειρία σαν οικοδεσπότης σε ξενοδοχειακό οργανισμό δεν έχω, έχοντας όμως διαμείνει σε μικρά καταλύματα αλλά και διεθνή brand, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με βοηθάει να προσδιορίζω τις ανάγκες που έχει ο φιλοξενούμενος.

Ως επιχειρηματίας, πάντα προσπαθώ να προσφέρω παροχές και υπηρεσίες που θα ήθελα να απολαμβάνω και εγώ ο ίδιος.

Ανέκαθεν η διακόσμηση ήταν μέρος της καθημερινότητάς μου, τόσο μέσα από την έρευνα σε εμπορικά καταστήματα όσο και στη σχεδίαση και κατασκευή χρηστικών αντικειμένων. Ταυτόχρονα, μέσα από την κατασκευή των καταστημάτων που έχω υπάρξει ιδιοκτήτης ήρθα πιο κοντά στον συνδυασμό της αισθητικής με τη χρηστικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι εκτός από την αισθητική κάποιου είναι απαραίτητη η συνδρομή/συνεργασία με κάποιον που έχει επιστημονική κατάρτιση, έτσι ώστε να λάβει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό επιφέρει μια ασυνείδητη ισορροπία και αρμονία στον επισκέπτη.

Το Minu αποτελεί case study αποτελεσματικής εφαρμογής εσωτερικών φυτών σε έναν χώρο. Βεβαίως, οι γήινες υφές και αποχρώσεις που έχετε επιλέξει, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη αισθητική του. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας και γιατί επιλέξατε αυτού του είδους τη διακόσμηση;

Το Minu είναι ένας χώρος που συνδυάζει τις ποιότητες που επιλέγει να συνδιαλλαγεί ένας άνθρωπος καθημερινά: την τέχνη, τη φύση, το design και τη γαστρονομία.

Η συνύπαρξη των παραπάνω δημιούργησαν το ‘οικοσύστημα’ του Minu, έναν χώρο στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας είτε τοπικές συνταγές είτε το αγαπημένο τους κρασί/ποτό και να κοινωνικοποιηθούν.

Έμπνευση αυτού είναι τα προσωπικά βιώματα και ταξίδια καθώς και η συναναστροφή με ανθρώπους με ετερόκλητα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα.

Αρκετά ενδιαφέρουσα οπτική. Όσον αφορά τη γενικότερη αίσθηση του χώρου, πιστεύετε ότι τα φυτά μπορούν να ενταχθούν σε μια αισθητική οποιασδήποτε λογικής, ή υπάρχουν συγκεκριμένα σχεδιαστικά στιλ που μπορούν να τα υποστηρίξουν καλύτερα;

Η φύση έχει από μόνη της την ιδιότητα να υπάρχει, να εντάσσεται και να καταλαμβάνει έναν χώρο. Ανεξάρτητα από την αισθητική που έχουμε και θα επιλέξουμε για να διακοσμήσουμε έναν χώρο, πάντοτε τα φυτά θα μπορούν να συνυπάρξουν μέσα σε αυτόν.

Η επιλογή βέβαια αυτών θα πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να μην είναι παράταιρα. Ταυτόχρονα, οι συνθήκες παίζουν κομβικό ρόλο στη βιωσιμότητά τους, καθώς το φως, ο αέρας, και η υγρασία επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των φυτών.

Όπως γνωρίζετε, ένα κατάλυμα αποτελείται από ποικίλες υποδομές που η κάθε μία χρησιμοποιείται για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Από το lobby μέχρι το Spa αλλά και τα δωμάτια που διαμένουν οι επισκέπτες, θεωρείτε ότι μπορούν να εφαρμοστούν τα φυτά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους ενός ξενοδοχείου;

Ανεξάρτητα από τη χρήση του χώρου, παντού μπορούν να ενταχθούν τα φυτά — τηρώντας, πάντοτες, τους προαναφερθέντες παράγοντες.

Τα πλεονεκτήματα που μας παρέχονται τοποθετώντας φυτά είναι ότι μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στη διακόσμηση και την αισθητική ενός χώρου, αλλά και να δημιουργήσουν μια αυτόδηλη αρμονία όπου υπάρχουν.

Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά φυτά για κάθε χώρο, σύμφωνα με κάποια χαρακτηριστικά τους. Για παράδειγμα, στα δωμάτια μπορείτε να επιλέξετε φυτά που εκπνέουν οξυγόνο το βράδυ όπως ο φοίνικας Αρέκα ή η Σανσιβέρια.

Πρόκληση είναι ο κάθε χώρος να είναι μοναδικός, αλλά ταυτόχρονα να τον εντάσσουμε στο φυσικό περιβάλλον, είτε αυτό είναι αστικό είτε όχι, και να μην μοιάζει ως ‘ξένο σώμα’.

Ως ειδικός στο κομμάτι των φυτών, ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά πλεονεκτήματά τους αλλά και ποιες οι προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής; Έχετε κάποιες βασικές συμβουλές που θα δίνατε σε έναν ξενοδόχο που θα ήθελε να τα εντάξει στο κατάλυμα του;

Συμβουλή είναι να μην προσπαθούμε να υπερθεματίσουμε με παράταιρα και υπερβολικά στοιχεία τους επαγγελματικούς χώρους που δημιουργούμε και να εμπιστευόμαστε τους εξειδικευμένους ανθρώπους (που εξάλλου εμείς έχουμε επιλέξει να συνεργαστούμε), ακόμα και εάν νομίζουμε ότι οι προτάσεις τους είναι ελαφρώς αντίθετες με τα ‘θέλω’ μας.

Από άποψη συντήρησης, τι απαιτήσεις έχουν τα φυτά εσωτερικού χώρου, και πώς επιβαρύνουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό ενός καταλύματος; Μπορείτε να μας κάνετε μία ανάλυση των δαπανών για τη συντήρησή τους;

Οι κύριες απαιτήσεις των φυτών είναι το πότισμα, η λίπανση, το φως και το κλάδεμα – όταν αυτά κρίνονται απαραίτητα. Η επιβάρυνση για αυτά είναι μικρή και ανάλογη του μεγέθους του χώρου. Απαραίτητη είναι η ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας σε κάποιον ειδικό.

Μια πρόταση από εμάς είναι, με σταθερό μηνιαίο κόστος, η συνεργασία με κάποιον επαγγελματία που εξειδικεύεται στη συντήρηση φυτών, ώστε να μπορείτε να εντάξετε στους χώρους που ενδιαφέρεστε και βάζα με λουλούδια. Έτσι, θα μειώσετε το κόστος συντήρησής τους σημαντικά και θα επισφραγίσετε την αντοχή τους στον χρόνο.

Τέλος, και κλείνοντας τη συζήτησή μας, πολλοί ξενοδόχοι θέλουν να εντάξουν τα φυτά στους εσωτερικούς τους χώρους, αλλά σκεπτόμενοι τις δαπάνες συντήρησής τους, επιλέγουν πολλές φορές πλαστικά. Μπορούν τα πλαστικά φυτά να προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα αληθινά; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των φυσικών φυτών εσωτερικού χώρου έναντι των πλαστικών;

Από άποψη αίσθησης και αισθητικής, κανένα πλαστικό φυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φυσικά. Ταυτόχρονα, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι τα αληθινά φυτά μειώνουν το στρες και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει με τα πλαστικά φυτά.

Τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα των φυσικών φυτών όπως το φιλτράρισμα του αέρα, η θετική ενέργεια, κ.ο.κ είναι εύκολα αντιληπτά, οπότε δεν θα εστιάσω σε αυτά. Θα αναφέρω απλώς ότι τα πλαστικά δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα, πέρα από το ότι έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Αλλά, στην τελική, η ποιότητα που προσφέρουν σε έναν χώρο τα αληθινά φυτά αξίζει το παραπάνω κόστος.

Σε περίπτωση που η συντήρηση των εσωτερικών φυτών είναι κάτι που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε, καλύτερα να βάλετε έναν εικαστικό να σας ζωγραφίσει ή να κατασκευάσει κάτι που να παραπέμπει σε φύση, παρά να επιλέξετε ψεύτικα φυτά!

bottom of page