top of page

Patmos Eye: Μια βιλα στην Πατμο διδασκει Αυθεντικη Γαστρονομια στα Ξενοδοχεια



Το πλούσιο πρωινό του Patmos Eye έχει εντάξει το κατάλυμα στον χάρτη κάθε foodie που επισκέπτεται την Ελλάδα. Τι το καθιστά τόσο ιδιαίτερο; Η ιδιοκτήτρια του Patmos Eye και δημιουργός της υπέροχης γαστρονομικής εμπειρίας του καταλύματος, Μαριέττα Χατζηπαναγιωτίδου, μας απαντά!



Με τις γαστρονομικές εμπειρίες να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ξενοδοχειακής διαμονής, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία δίνουν έμφαση στο εστιατόριό τους και γενικότερα στο φαγητό που προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Ένα από αυτά τα καταλύματα είναι και το Patmos Eye στην Πάτμο.


Το Patmos Eye έχει επιλέξει η κουζίνα που προσφέρει να είναι σπιτική ελληνική και να θυμίζει τη γνωστή σε όλους τους Έλληνες μαγειρική της μαμάς. Όλα τα προϊόντα του πρωινού είναι προμηθευμένα από ντόπιους παραγωγούς, ενώ η ιδιοκτήτρια και οικοδεσπότης του καταλύματος ετοιμάζει όλα τα ζεστά πιάτα με τα χέρια της.


Σε αυτη τη βίλα, λοιπόν, διατηρείται η ελληνική παράδοση στην κουζίνα στο έπακρο, με τους επισκέπτες να λαμβάνουν μια γερή δόση ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης. Για να μας εξηγήσει καλύτερα τη φιλοσοφία πίσω από αυτήν την ιδέα, έχουμε καλέσει την ιδιοκτήτρια του Patmos Eye, Μαριέττα Χατζηπαναγιωτίδου.



Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το concept του καταλύματος και το όραμα που είχατε όταν το δημιουργήσατε;


Το κατάλυμα δημιουργήθηκε χωρίς σχεδιασμό και πλάνο. Νοικιάσαμε τυχαία την πρώτη φορά αυτό το σπίτι στην Πάτμο για να εξυπηρετήσουμε έναν φίλο. Αρχικά ήταν σχεδιασμένο για εμάς, την οικογένεια και τους φίλους μας. Δεν άργησα όμως να καταλάβω πως το ‘pampering’ μου αρέσει πολύ.


Από τη στιγμή που μπήκε μέσα μας η ιδέα, δεν συμβιβαστήκαμε πουθενά. Καμία έκπτωση στις παροχές, το service και την εξυπηρέτηση. Αν το σκεφτώ τώρα, έξι χρόνια μετά, θα πω πως θελήσαμε να προσφέρουμε μία αυθεντική εμπειρία της Πάτμου στους επισκέπτες μας, όπως ακριβώς θα θέλαμε να την προσφέρουν σε εμάς. Αυτός ήταν και είναι ο στόχος μας.



Τι είναι αυτό που κάνει το Patmos Eye να διαφέρει από τα υπόλοιπα καταλύματα της περιοχής; Ποια είναι τα USPs του καταλύματος;


Το πρώτο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι το location. Η τοποθεσία είναι μοναδική και η θέα από όλους τους χώρους τού δίνει ένα γερό πλεονέκτημα. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών ακολουθεί αυστηρά τις τοπικές νόρμες. Μετά είναι οι άριστες υπηρεσίες που προσφέρουμε, μεταξύ των οποίων είναι και το πρωινό. Και τέλος, η προσωπική εξυπηρέτηση από εμάς, εμένα και τον σύζυγό μου. Είμαστε πάντα δίπλα, διαθέσιμοι on call για οτιδήποτε.


Γιατί επιλέξατε να δώσετε τέτοια έμφαση στην εμπειρία πρωινού του καταλύματος; Διασυνδέεται κάπως η εμπειρία του πρωινού με το συνολικό concept του Patmos Eye;


Το πρωινό ήταν το μόνο που έλειπε, κι επειδή είμαι της άποψης πως ή το κάνεις σωστά ή δεν το κάνεις καθόλου, όταν το αποφασίσαμε, κάναμε επένδυση σε σκεύη, πιάτα, τραπεζομάντηλα, προσωπικό. Η προσωπική μου καθημερινή προσπάθεια διπλασιάστηκε.


Εννοείται πως δεν προσπαθώ να ανταγωνιστώ τα καταπληκτικά πιάτα γνωστών σεφ ― θα ήταν αστείο. Αυτά που φτιάχνω για τους επισκέπτες μας όμως είναι αυθεντικά σπιτικά, όπως ακριβώς τα φτιάχνω στο σπίτι. Είμαι πλέον σίγουρη πως όλοι εισπράττουν τη φροντίδα που περιέχει κάθε ψωμάκι και κάθε σπιτική μαρμελαδίτσα.


Από τι συνταγές αποτελείται το πρωινό; Αν σας ζητούσαμε να επιλέξετε τα τρία αγαπημένα σας πιάτα από αυτό, ποια θα ήταν και γιατί;


Λατρεύω τα ψωμιά που φτιάχνουμε, πολλές και διαφορετικές συνταγές που καλύπτουν όλα τα γούστα. Το καλαθάκι με τα αρτοσκευάσματα είναι αυτό ακριβώς που θέλω να μου φέρουν όταν κάνω διακοπές. Οι μαρμελάδες μας είναι όλες σπιτικές και τις φτιάχνω όταν το κάθε φρούτο είναι στην ώρα του, οπότε θα έλεγα πως είμαι περήφανη γι’ αυτές. Και οι γκρανόλες μας είναι ο λόγος που θέλω να φεύγω από το σπίτι κάθε φορά που τις ψήνουμε! Δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς!

Φυσικά φτιάχνω και γλυκά και αλμυρά παραδοσιακά, πίτες, χαλβάδες, ρυζόγαλα, γαλατόπιτες, ακόμα και το απλό ‘μωσαϊκό’ με το οποίο πολλοί μεγαλώσαμε από τις μαμάδες μας και είναι κάτι που οι τουρίστες το βλέπουν για πρώτη φορά. Μονίμως δοκιμάζω κάτι νέο και κάθε ‘παλιά’ συνταγή είναι καλοδεχούμενη.






Από πού προμηθεύεστε τα υλικά του πρωινού; Αλλάζουν τα πιάτα που σερβίρετε σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και την εποχικότητα;


Όπως δεν θα αγόραζα καρπούζια τον χειμώνα για τα παιδιά μου, έτσι δεν αγοράζω τίποτα εκτός εποχής για τους πελάτες μου. Οτιδήποτε ντόπιο έχει προτεραιότητα: γάλα κατσικίσιο όποτε το βρίσκω, φρέσκα τυριά μόνο την άνοιξη, οι θεϊκές ντομάτες, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, τα βερίκοκα από τα δέντρα της Πάτμου…Γενικά όσα μπορεί να μου προσφέρει το νησί.

Οι αμέσως επόμενες επιλογές μου είναι από τα γύρω νησιά. Προτιμώ ελληνικά τυριά και αλλαντικά, ελληνικές ποικιλίες κρασιού, χωρίς να αποκλείω βέβαια τίποτα.


Η γαστρονομική εμπειρία περιορίζεται στο πρωινό ή εντάσσεται και σε άλλα σημεία της διαμονής; Είδαμε στο website σας ότι οργανώνετε day trips που συμπεριλαμβάνουν φαγητό.


Για την ώρα περιορίζεται στο πρωινό και σε κάποια κεράσματα που προσφέρουμε κατά τη διαμονή. Στο επόμενο βήμα μας θα μελετήσουμε το τι θα εντάξουμε στο μενού μας. Στα day trips που συστήνουμε στους επισκέπτες μας είναι must το φαγητό στις ταβέρνες των γύρω νησιών.


Τέλος, και κλείνοντας το άρθρο, τι συμβουλή θα δίνατε στους ξενοδόχους που θέλουν να εντάξουν τη γαστρονομία στην εμπειρία διαμονής τους;



Θα έλεγα πως η γαστρονομία είναι εμπειρία και συναίσθημα. Η γεύση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις και δεν πρέπει να την αφήνουμε εκτός. Όμως ας κάνει ο καθένας αυτό που μπορεί να υποστηρίξει. Καλύτερα να κεράσεις μία φορά ένα αξιόλογο ντόπιο τυρί τους επισκέπτες σου, παρά να σερβίρεις κάθε μέρα τυποποιημένα προϊόντα χωρίς ταυτότητα. Είναι σίγουρο πως η γεύση του τυριού θα τους εντυπωθεί και θα τη θυμούνται για πάντα.

bottom of page